En Sık Kullanılan Mülakat Soruları ve Cevapları
İş görüşmeleri yeni mezun öğrencilerin bazen korkulu rüyası olabiliyor. O yüzden sizler için en sık kullanılan mülakat soruları ve cevaplarını bulduk.
Nedir 11255 Güncelleme: 2 yıl önce 2 yıl önceYeni bir iş görüşmende olduğunda işvereninizin size hangi soruları soracağı hakkında belirsizlikler yaşıyor olabilirsin.
Yeni mezun iş görüşmesi soruları ve cevapları her mezun kişi için merak konusudur. Ancak genel olarak her işveren aynı soruları sorar diyebiliriz. Önemli olan bu sorulara hazır olup tatmin edici cevap vermek olacaktır. Yeni nesil mülakat soruları biraz düşündürücü olabilir. Önemli olan mülakat sorularını paniğe kapılmadan yanıtlamaktır. Streste gerek yok.
Her ne kadar sorular değişse de verilen cevapların memnun etmesi her zaman daha önemlidir. Bu makalede sizler için en sık kullanılan mülakat soruları ve cevapları araştırıldı ve sıralandı. Online mülakat soruları ve cevapları bu makalede hazırlandı. Soruların cevaplarını sorulara göre cevaplamak gerekir. En olası soruları ve cevapları yazdık.
İşte sizin için araştırdığımız örnek mülakat soru ve cevapları:
Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz?
Şirket hakkında detaylı bir bilgi talep etmiyorlar. Ancak işveren iş yeri hakkında temel bilgileri sizin de bilip bilmediğinizi ölçüyor. Dolayısıyla mülakata gitmeden önce şirket hakkında ön araştırma yapmakta fayda var. Onlar için en önemli diğer şey ise istekli olup olmamanız. Şirketleri hakkında bilgilere sahip olduğunu ölçmek istiyorlar.
Bana yaptığınız bir hatadan bahsedin.
Bu tarz sözlü mülakat soruları ve cevapları zayıf yönlerini düşündüren ve bununla ilgili bilgi almaya yöneliktir. Krizi fırsata çevirdiğiniz bir hatadan bahsetmeniz oldukça yerinde olacak. Ne olursa olsun yıkıcı bir hatadan bahsetmektense yaptığınız hatanın olumlu şekilde sonuçlanmış gibi anlatmanız iyi bir cevap olur.
En çok gurur duyduğunuz şey nedir?
İşte basit ve kendinizi kolayca ifade edeceğiniz bir soru. Cevabınızı çok fazla uzatmadan ve abartıya kaçmadan herhangi bir başarınızdan bahsetmeniz yeterli olacaktır. Hayatınızda elde ettiğiniz en önemli başarıyı düşünün ve bundan kısaca bahsedin. O anı içten bir şekilde anlatmanız ikna ve tatmin edici olmasına yardımcı olur.
Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?
Şirketler tarafından sorulan bu soru elbette kariyer planlamanızdan bahsedilmesini istemektedir. Fazla özgüvenli ve iddialı bir cevap yapmacık bulunabilir. Bunun için alternatif cevaplar şirketin hangi bölümünde yer almak istiyorsanız başvurduğunuz pozisyona iyi bir katkı sağlayacağınızı, bunda seviye atlamak istediğinizi ve bu pozisyonda çok başarılı olacağınızı dile getirebilirsiniz. Disiplininiz ve işe uygunluğunuzdan da bahsedersiniz birbirini tamamlayan cevaplar işe alım fırsatını artırır.
Zayıf yönleriniz neler?
Zayıf yönleriniz neler sorusuna bazı zor becerilerinizden veya iş ahlakınızın olumsuz yönlerinden bahsedebilirsiniz. Örneğin bunlar yaratıcı yazarlık, finansal okuryazarlık, fazla detaylı olmak, aynı anda birçok işle ilgilenmek, fazla mükemmeliyetçi olmak gibi cevaplar verebilirsiniz. Bu da sizin aynı zamanda iyi yönlerinizi de gözler önüne serer.
Neden bu pozisyona başvuruyorsunuz?
Bu soruda da şirketteki pozisyona yatkınlığınız ölçülmek isteniyor. Kısaca pozisyonla ilgili varsa geçmişten deneyimlerinizi, ilgilerinizi veya yeteneklerinizi dile getirebilirsiniz. Şirkette pozisyonla ilgili başarılarınızı ve bu pozisyon için ne kadar uygun olduğunuzu destekleyen cevaplar verebilirsiniz.
Neden burada çalışmak istiyorsunuz?
Burada diğer sorularda da olduğu gibi tamamen kişisel bir cevap vermelisiniz. Şirketin misyonunu, hizmetlerini, hakkındaki bilgileri araştırın ve cevap verirken özgüvenli olun. Örneğin daha önceden bu şirketin ismini duyduğunuzu ve ilginizi çektiğini, sonradan şirketi araştırıp takip ettiğinizden bahsedebilirsiniz. Şirketin prensiplerinin kendinize uygunluğundan ve buna uyum sağlayacağınızdan da bahsetmeniz daha iyi olacaktır.
Sizi neden işe alalım?
İşte en popüler işveren sorusu. Geçmişteki deneyimlerinizden, başarılarınızdan ve şirkete uygun yeteneklerinizden bahsetmeniz size bir fırsat sunabilir. İşe alma isteklerini bu sayede artırabilirsiniz.
Güçlü olduğunuz yönleriniz nelerdir?
Mülakatta güçlü yönlere önem verilir. Burada da işle bağdaşlaşan olumlu ve güçlü özelliklerinizden bahsetmelisiniz. Örneğin detaylı, işleri bitirme konusunda inatçı, verilen işin bitirmeden bırakmayan, hırslı, disiplinli, planlama yeteneğinizden, özgüveninizden, iletişim kurma gibi birçok güçlü becerilerinizden bahsetmelisiniz.
Sizi en çok motive eden şey nedir?
Örneğin bilgilerine sahip olduğunuz konularda yardım etmeyi, verilen işi başarıyla bitirmek, projeleri iyi bir şekilde yönetmek gibi işle alakalı cevaplar işvereniniz tarafından olumlu karşılanabilir.
Maaş beklentiniz nedir?
Maaş beklentini abartıya ya da çok düşük bir miktara kaçmadan ifade etmek gerekir. Çalışmak istediğiniz pozisyonu hesaba katarak işverene bir maaş aralığı belirtin. İşverenin de cevabını acele etmeden bekleyin.
Zor durumda kaldığınız bir anı ve ürettiğiniz çözümü anlatır mısınız?
Bu soru oldukça basit. En zor anınızı ve bu durumu nasıl hallettiğinizi hatırlayın. Bu sorunla baş etme yönteminiz işvereni etkilemelidir.
İş dışında nelerle ilgileniyorsunuz?
Burada hobilerinizle ilgili bilgilere değinilmek istiyor. Hobiler kişisel bilgilerinizin bir ipucudur. Bunun için edindiğiniz entelektüel, fiziksel, ya da soyut fikirlerinizi dürüstçe belirtin.
Ofiste baskı ve stresle nasıl başa çıkarsın?
Bu soruyu cevaplarken stresi düşünmeyin. Baskı altındayken bununla başa çıkma yöntemlerinizden bahsedin. Örneğin iş teslimatınız yaklaşsa bile bunu iyi bir zamanlamayla halledebildiğinizi, sakin kalarak telaştan uzak bir şekilde iş yaptığınızdan bahsedebilirsiniz.
Bize sormak istediğin sorular var mı?
Bu soru mülakatın sonlara geldiğini gösteriyor. Bu soruda ofisle/şirketle ilgili sorular sorabilirsiniz. Örneğin çalışmak istediğiniz pozisyonun eğitim süresini, hangi adımların daha iyi olduğunu, mevkiideki istenilen performansın ne olduğuyla alakalı sorulan sorular tatmin edici olacaktır.
Bizim tavsiyemiz; mülakata girmeden önce güçlü yönlerinizi ve zayıf yönlerinizi mutlaka belirlemelisiniz. İş ilanındaki her bir maddeyi benimsemeli ve buna göre kafanızda belli şeyler oluşturmalısınız. Pozisyona uygun olup olmadığınızı ve kariyer hedeflerinizin yönünü insan kaynakları danışmanına iyi bir şekilde aktarmalısınız.
Üniversiteni Puanla
Yorum Yap, puan ver!