Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder

DGS Puan Hesaplama Robotu - 2024

DGS puan hesaplama robotunu kullanarak dikey geçiş sınavı puanlarınızı hesaplayabilir, denemelerden aldığınız sonuçları karşılaştırabilirsiniz. Hemen başlayın!

DGS Puan Hesaplama Robotu - Üniversiteni Tanıt

2024 DGS Puan Hesaplama Aracı

Sayısal (50) - Sözel (50)
DGS Puan Tablosu DGS Sayısal Puanı DGS Eşit Ağırlık Puanı DGS Sözel Puanı
2023 DGS
2022 DGS

Standart sapma puanını "2" olarak alabilirsiniz.

DGS Puan Hesaplama Robotu - Üniversiteni Tanıt

DGS Nedir?

DGS (Dikey Geçiş Sınavı), Türkiye'deki önlisans mezunlarının lisans programlarına dikey geçiş yapabilmeleri için girdikleri bir sınavdır. Bu sınav, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenir. DGS'nin amacı, önlisans programından mezun olan öğrencilerin lisans programlarına geçiş yapmalarını sağlamaktır. Özellikle meslek yüksekokulu mezunları ve açık öğretim programı mezunları bu sınavı tercih edebilir.

DGS Puanı Nasıl Hesaplanır?

DGS puanları, bireylerin sınav performanslarının ötesine geçen bir hesaplama süreci ile oluşturulur. Bu puanlar, sözel ve sayısal standart puanlarının sınav sonuçlarına ek olarak, ön lisans eğitimleri süresince elde ettikleri akademik not ortalamalarının ağırlıklı ön lisans başarı puanları (AÖBP) ile çarpılarak toplanması sonucunda elde edilir.

DGS Puan hesaplama sürecini inceleyecek olursak;

İlk olarak daha önce DGS sınavı ile bir bölüme yerleşip yerleşmediğinizi seçiyorsunuz,

Sonrasında 40 ve 80 aralığındaki diploma notunuzu giriyorsunuz,

DGS Sayısal ve DGS Sözel netlerinizi hesaplamamız için doğru ve yanlış sayılarınızı giriyorsunuz,

Son olarak da 2022 ve 2023 yıllarındaki DGS katsayılarına göre hesaplanmış puanlarınızı inceleyebilirsiniz.

İnceleyin: DGS Konuları ve Soru Dağılımı

DGS Sınavına Kimler Girebilir?

DGS (Dikey Geçiş Sınavı), Türkiye'deki önlisans programlarını tamamlamış veya tamamlamak üzere olan kişilerin katılabileceği bir sınavdır. DGS'ye aşağıdaki koşulları sağlayan kişiler katılabilir:

  • Önlisans Mezunları: Önlisans programından mezun olan veya mezun olacak olan kişiler DGS'ye başvurabilir. Mezun olmadan önce de başvurabilirler, ancak sınav sonuçlarından yararlanabilmek için mezuniyetlerini tamamlamaları gerekmektedir.
  • Açık Öğretim Önlisans Mezunları: Açık öğretim programından önlisans mezunu olanlar da DGS'ye başvurabilir.
  • Açık Öğretim Öğrencileri: Açık öğretim programında öğrenim gören ve önlisans programını bitirmeye yaklaşan kişiler, sınavı tamamlayarak lisans programlarına geçiş yapabilirler.
  • Yurt Dışında Önlisans Mezunu Olanlar: Yurt dışında önlisans programını tamamlamış veya tamamlamak üzere olan kişiler de DGS'ye başvurabilir.

DGS, öğrencilere önlisans programından lisans programlarına geçiş yapma fırsatı sunan bir sınavdır. Her yıl belirli bir tarihte gerçekleşir ve başvuru koşulları ile tarihleri ÖSYM tarafından duyurulur. Başvuru koşullarını yerine getiren ve sınav ücretini ödeyen adaylar sınava katılabilirler.

İnceleyin: DGS Taban Puanları ve Kontenjanları

DGS Puan Hesaplama Robotu - Üniversiteni Tanıt
DGS Puan Hesaplama Robotu - Üniversiteni Tanıt

DGS Kaç Soru?

Sınavın başlama saati olarak 10.15 seçilmiştir ve bu saatten itibaren adaylar sınavlarına odaklanmaya başlayacaklar. Sınav süresi boyunca adaylara toplamda 135 dakika verilecektir. Bu süre zarfında hem sayısal hem de sözel testlerde toplam 100 soru sorulacaktır.

İnceleyin: DGS Bilgisayar Mühendisliği Taban Puanları

2 Yıllıktan 4 Yıllığa Geçiş Yapınca Kaçıncı Sınıftan Başlarım?

Bu sorunun cevabı tamamen geçiş yaptığınız bölüm ve üniversiteye bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak Türkçe bölümlerden İngilizce bölümlere geçişlerde çok az sayıda dersiniz sayılacağı için lisans programında baştan başlama ihtimaliniz bulunuyor

DGS geçiş sistemindeki en önemli kriterlerlerden biri de ders içerikleriniz olmaktadır. Ders içerikleriniz uyuşmaz ise lisans programındaki dersi tekrar almanız gerekebilir.

İnceleyin: DGS Hukuk Taban Puanları

Önlisans Başarı Puanı Nasıl Hesaplanır?

Önlisans Başarı Puanı (ÖBP), öğrencinin önlisans eğitimini tamamladığı veya tamamlamak üzere olduğu programdaki akademik performansını yansıtan bir değerlendirmedir. ÖBP, öğrencinin aldığı derslerin notlarına göre hesaplanır ve genellikle 4.00'lük bir not skalası üzerinden ifade edilir.

ÖBP hesaplanırken genellikle ağırlıklı ortalama yöntemi kullanılır. Bu yöntemde her dersin kredi değeri ile dersin alındığı notun çarpımı yapılır, bu çıkan sonuçlar toplanır ve toplam kredi değerine bölünür.

İnceleyin: Önlisans Başarı Puanı Hesaplama Robotu

DGS Sınavı Ne Zaman Yapılır?

DGS Sınavı Haziran veya Temmuz aylarında yapılmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda yapılan Dikey geçiş sınavının tarihleri aşağıdaki gibidir:

  • 2023 DGS: 16 Temmuz 2023
  • 2022 DGS: 3 Temmuz 2022
  • 2021 DGS: 11 Temmuz 2021
  • 2020 DGS: 9 Ağustos 2020

İnceleyin: DGS Hemşirelik Taban Puanları

DGS Puan Hesaplama Robotu - Üniversiteni Tanıt