Mutlu Olmanın Formülünü Söylüyoruz; Dopamin Detoksu Nedir?
Mutlu olmak her ne kadar zor gibi gözükse bile; mutlu olmanın formülü her zaman içimizde bir yerlerde mevcut. Dopamin detoksu nedir konusuna değineceğiz.
Nedir 14997 Güncelleme: 2 yıl önce 2 yıl önceYediklerimiz bizlere fiziksel anlamda olumsuz etki yaratır. Bu hem görünüş açısından hem de sağlık açısından olumsuzluk oluşturacaktır. Fazla kilolardan kurtulmak için ise detoks yoluna başvurulur. Şimdi ise mutlu olmak konusuna değiniyor olacağız. Dopamin nedir, dopamin detoksu nasıl yapılır buna bakacağız.
Dopamin Nedir?
İnsan vücudu içerisinde doğal olarak bulunan ve kimyasal bir madde olan, aynı zamanda da vücut ve beyin arasındaki sinyalleri ileten maddeye dopamin denir. Dopamin nedir sorusuna, en kısa olacak şekilde bu açıdan cevap verilebilir. Günlük hayatımızda duygusal hareketlerimize yön veren gerek fiziksel gerek ise de ruhsal sağlığımızı etkileyen, önemli bir maddedir.
Dopaminin Kişiye Etkisi Nedir?
Beyin tarafından hareketlerimiz kontrol altındadır. Fakat bu kontrolün ana merkezi, tamamen bazal gangliya olacaktır. Bu durumda bazal gangliya düzgün çalışmazsa, hareketlerimizin gerek kontrolü gerek ise de sağlanması pek de mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla bazal gangliyanın daha doğru çalışması, dopamine bağlı olacaktır. Hareket koordinasyonlarının çok daha iyi ayarlanabilmesi içinde bu oldukça önemlidir.
Dopamin Detoksu Nedir?
Son zamanlarda diyetten farklı olacak şekilde dopamin detoksu adı altında bir tabir yer almaktadır. Bu tabire baktığımız zaman, aslında konu içerisinde herhangi bir diyetin olduğunu söylemek pek de mümkün değildir. Bu durumda dopamin detoksu ne işe yarar gibi bir soru ile karlı karşıya kalabileceksiniz. Nasıl diyet içerisinde en sevilen şeylerden muaf oluyorsanız ve aynı zamanda da onları tüketmekten kaçınıyorsanız; bu durum dopamin detoksu içinde geçerli olacaktır. Yapmaktan çok hoşlandığınız ve zevk aldığınız eylemlerden kaçınıyor olacaksınız.
Silikon vadisinde bu fikrin savunucuları, tüm güzel olan şeylerden mahrum kalıyorlar. Gerek cinsellik gerek Netflix gerek ise de lezzetli yiyeceklerden bile uzak duruyorlar. Bu sayede de dopamin seviyeleri en minimuma hatta sıfıra indiriliyor. Bu konuda sizlere aklınıza takılan tüm soru işaretlerini gidermek için soruları cevaplayacağız.
Dopamin nasıl artar?
Dopamin seviyesi, arkadaşlarınızla vakit geçirdiğinizde, sevdiğiniz bir aktiviteyi gerçekleştirdiğinizde veya sevdiğiniz bir filmi tekrar izlediğinizde artabilir. Genel olarak keyif verici ve mutluluk hissi oluşturan her şey dopamin miktarını arttırmaktadır.
Dopamin Detoksu Nasıl Yapılır?
Dopamin detoksu yapanlar aslında bu konuda hakkında tüm gerekli olan detaylardan bahsetmiştir. Fakat sizlerde eğer bu detoksu yapmak isterseniz, dopamin diyeti nasıl yapılır sorusuna burada cevap bulacaksınız. Günümüzde kulağa oldukça zor gelecektir ama aslında oldukça kolay bir biçimde de yapabileceğiniz bir detoks olacaktır. Dopamin detoksu ne kadar sürer, sorusuna da tam olarak burada cevap vermemiz mümkündür. Tam 24 saat boyunca yapacağınız bu detoks; sevdiğiniz tüm her şeyden 24 saat boyunca uzak durmak anlamına gelecektir. 24 saat boyunca yemek yemeyecek, hiçbir şey izlemeyecek ve telefonunuza dahi bakmayacaksınız Sadece düşüneceksiniz ve sadece kendinizi dinlemeniz gerekecektir.
Dopamin Detoksu İşe Yarar Mı?
Dopamin detoksu nasıl yapılır, konusundan yukarıda her ne kadar bahsetmiş olsak bile; aslında bu detoks işe yarar mı sorusuna cevap vermek de doğru olacaktır. Dopamin salgılatan her şey, öncelikli olarak yasaklatılıyor. Bu sayede bir günden birkaç güne kadar olan süreç boyunca dopamin beyinde resmen yer bulamıyor. Fakat yapılan araştırmalar, maalesef tam olarak işe yarar bir sonucun olmadığını söylüyor. Çünkü her ne kadar dışarıdan dopamin salgılanmasına yardımcı olunsa bile, beyin doğal olarak da dopamin salgılar.
Dopamin Detoksunun Faydaları Neler?
Yukarıda da söz ettiğimiz üzere beyin her ne olursa olsun doğal olarak dopamin salgılıyor. Fakat bazı eylemlerde arada bir yapmak, en azından odaklanma gibi problemleri de ortadan kaldırıyor. Fazla dopamine, en azından bir noktada olan ihtiyaç azalıyor. Gerek sosyal medya konusunda gerek ise de yeni bir şeye odaklanma konusunda sizlere çok daha iyi hissettiriyor. Aslında dopamin detoksu, arada bir denenebildiği zaman kişiye fayda sağlıyor. Bir çalışmaya göre dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sahip olan kişilerde gözle görülür düzelmeler olmuştur.
Dopamin Detoksu Ne Kadar Sürer?
Dopamin detoksu, yukarıda da söz ettiğimiz üzere yaklaşık olarak 24 saat sürecektir. Fakat bu neredeyse minimum olacak biçimdedir. Bunun haricinde, kendinizi minimuma ayarlayacak şekilde devam edebilirsiniz. Buy sayede dopamin oranını kontrol altına alabilirsiniz.
Dopamin Detoksunda Neler Yasak?
Günlük yaşantınızı düşünün. Bir gün içerisinde sizlere en çok ne zevk vermektedir. Sigara mı, alkol mü, oyun oynamak mı, sex yapmak mı, film izlemek mi ya da kitap okumak mı? Fazla zaman harcadığınız her şeyi bu noktada düşünün ki fazlasıyla zaman ayırdığınız eylemler, en çok zevk duyduğunuz eylemler olacaktır.
Dopamin Hormonu ile Hangi Duygu Yok Olur?
Dopamin reseptörleri, kendilerinde herhangi bir bağ kuran beyin sinyalini bilemezse, duyguları en minimuma indiriyor olacaktır. Bu durumda hangi duyguların yok olduğunu anlamak pek de zor olmayacaktır. Öncelikli olarak mutluluk, motive olma isteği, herhangi bir şeye karşı olan ilgi tümüyle azalıyor olacaktır. Bunun sonucunda kendinizi biraz da olsa depresyonda gibi hissedebilirsiniz. Akıllı cihazların hayatımıza girmesinden sonra her ne kadar uzak kalmak zor olsa bile, kendinizi ileriki süreçte çok daha iyi hissedeceksiniz.
Dopamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Dr. Cameron Sepah, bu konu ile alakalı yaratıcı kişidir. San Francisco’da bu konu hakkında tüm detaylardan da söz etmiş ve Dopamin eksikliği hakkında da detaylara değinmiştir. Peki dopamin eksliği, kişi de nasıl gözlemlenir, bakalım.
Öncelikli olarak; deprosyon, bağımlılık, dürtü kaybı, memnuniyetsizlik, keyifsizlik gibi olumsuz duyguları doğurur. Kaldı ki bunların hissediliyor olması da oldukça normaldir. Detoks yapacak olanlar, bu konuları da muhakkak dikkate almalıdır.
Sınav Motivasyonu İçin Dopamin Detoksu Uygulanabilir Mi?
Dopamin toleransı konunda herhangi bir artış söz konusu olduğu zaman, onlara olan bağımlılığın, aslında bir yerde yine de arttığını görmek mümkün olacaktır. Bu bağlamda, eğer sizlerde sınava giriyor olacaksanız; bu detoksu uygulamak mümkün olacaktır. Fakat bunu en azından daha uzun aralıklarla yapmak, sizleri daha da rahatlatacaktır.
Dopamin doğal olarak nasıl arttırılır?
Protein tüketimi, spor yapmak, müzik dinlemek, d vitamini almak, uyku düzenine uymak, az yağlı yiyecekler tüketmek dopamin miktarınızı arttırabilir. En güzel yol doğal olarak artmasını sağlamaktır.
Üniversiteni Puanla
Yorum Yap, puan ver!