Geleceğin mesleği; Siber Yazılımcı Nasıl Olunur?
Geleceğin meslekleri günden güne değişiyor. Siber güvenlik bu mesleklerin başını çekiyor. Bu yazımızda size Siber yazılımcı nasıl olunur, anlatacağız.
Eğitim 4276 Güncelleme: 2 yıl önce 2 yıl önceGeleceğin mesleği; Siber güvenlik nedir?
Siber güvenlik nedir sorusunun cevabına aslında bir şekilde hepimiz aşinayız. Çünkü hepimiz bilgisayar ve akılı telefon kullanmaktayız. Ve kişisel bilgilerimizin de herkesin elinde dolaşmasını istemeyiz. İşte burada siber güvenlik ortaya çıkıyor. Siber güvenlik uzmanı cihazlarımızın bilgisayar sunucularına yönlendirilen verinin güvenliğini sağlayan kişidir. Siber güvenliğin önemi de burada ön plana çıkıyor. Siber yazılımcılar bilgisayarlarımıza gelen kötü amaçlı saldırılara karşı bizleri korumaktadırlar.
Siber güvenlik uzmanı hangi üniversitelerde eğitim alabilir?
Siber güvenlik için özel açılmış bir bölüm yoktur. Ancak bazı üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri, siber güvenlik eğitimi sertifika programları düzenlemektedir. Aşağıdaki tabloda siber güvenlik eğitimi verilen bazı üniversiteleri ekledik.
- İstanbul Teknik Üniversitesi
- İstanbul Aydın Üniversitesi
- Boğaziçi Üniversitesi
- İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa
- Marmara Üniversitesi
- Ankara Üniversitesi
Siber güvenlik uzmanı olmak için ne gerekli?
Siber güvenlik uzmanı olmak için yazılım ve donanım altyapınızın bulunması gereklidir. Ağ ve siber güvenlik uzmanı olmak istiyorsanız çeşitli profesyonel eğitimlerden geçmelisiniz. Ayrıca yazılım beceriniz veya programlama dili bilgileriniz sizi ön plana çıkaracaktır. Siber güvenlik uzmanı olmak için hangi bölüme girmemiz gerekiyor diye sorarsanız bunun tam bir cevabı yok. Ancak genel olarak bilgisayar, elektronik veya yazılım mühendislerinin bu alanı tercih etmeleri söz konusu oluyor.
Siber güvenlik ne yapar?
Siber güvenlik bilgisayar sunucularını, ağ sistemlerini, elektronik donanımları ve networkleri kötü amaçlı yazılımlardan korur. Güvenlik uzmanları, bilgi güvenliğini sağlarken siber saldırılara karşı sahip oldukları bilgiyi de anında kullanabilen kişilerdir.
Neden siber güvenlik eğitimi?
Eğer iyi bir ağ yöneticiyseniz siber güvenlik eğitimlerine katılabilirsiniz. İşletme sistemleri hakkında bilgi edinebilir ve siber güvenlik alanını kavrayabilirsiniz. Her ne kadar da günümüzde çok fazla kişinin tercih etmediğini görsek de geleceğin teknolojisinde bu alanın oldukça rağbet göreceğini düşünüyoruz. Çünkü, en önemli unsurlarımız güvenlik teknolojisi olacaktır. Çok iyi bir eğitimi olmamalarına rağmen birçok kez siber tehditlerle karşılaşmamız mümkün olabiliyor. En basit örneği e-posta adresimize veya İnstagram mesaj kutumuza gelen bir linke tıklamamız durumunda bütün bilgilere erişebiliyor olmaları.
Siber güvenlik sertifikası nasıl alınır?
Siber güvenlik uzmanı nasıl olunur sorusunun cevabı bu sertifikadan geçmektedir. Sertifika sahibi olan kişiler iş dünyasında daha fazla ön plana çıkacaktır. Ancak bu değildir ki başarılı iş yaparlar. Yani sertifikaya sahip olsanız bile bu işi başarıyla yerine getirmediğiniz sürece sıkıntı yaşayacaksınız. Günümüzün yeni meslekleri arasında bulunan bu iş kolu aynı zamanda oldukça fazla ihtiyaç duyulacak ve sürekli olarak da duyulmaya devam edecektir.
Türkiye’de siber güvenlik
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de siber güvenlik faaliyetleri son derece hızlı büyüyor. Bankacılık sektörü başta olmak üzere tüm girişim ekosistemlerinde bu konuya önem veriliyor. Büyük verinin olduğu her yerde kişisel verilerin korunması ve siber saldırıyı önlemek için yatırımlar yapılıyor.
Türkiye’deki Teknopark İstanbul, siber güvenlik alanında çalışacak şirketler için kuluçka merkezi açmış durumda. En çok siber saldırıya maruz kalanlar arasında Türkiye 5. Sırada bulunuyor. Bu durumda özellikle kamu kurumları, bilgisayar güvenliğinden ağ güvenliğine kadar kritik altyapıların tasarımlarını güncelleştirmek durumunda kalıyor.
Dünyada siber güvenlik
Araştırmalara göre dünya üzerinde 35 saniyede bir siber saldırı gerçekleşiyor. Siber suçları önleme için İngiltere 2.5 milyar dolar yatırım yapıyor. İsrail’de 1.9 milyar dolar ve Singapur’da 1.1 milyar dolar yatırım yapılmaktadır. Bilgi güvenliği konusunda çok hassas olan bu ülkelerin yatırımına göre diğer ülkelerde bütçelerinin büyük miktarlarını bu alana yatırmaktadırlar.
Yurtdışında çalışan siber yazılımcıların maaşları
Bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği mezunu olmak, siber saldırılara karşı bilinçli olmanızı sağlayacaktır. Nesnelerin interneti dünyasında siber güvenlik uzmanının talebi de giderek artmaktadır. Özellikle yurtdışında popülerliği artan meslekler arasında siber yazılımcılar da bulunuyor. BBC’nin araştırmasına göre siber güvenlik uzmanı maaşı Avrupa bölgesinde yıllık 62 bin Euro’dan başlıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise siber yazılımcı maaşları 90 bin dolar ile 150 bin dolar aralığında seyretmektedir. Neden siber güvenlik uzmanı olmanız gerektiğini şimdi anladınız mı
Gelecekte siber yazılımcıları çalışma alanları nelerdir?
Peki, siber güvenlik uzmanı ne iş yapar ya da nerede çalışabilir? Sektörlerde olan ihtiyaçları inceleyecek olursak genellikle bankacılık, bilişim, oyun, sanayii veya bir veri tabanının olduğu her yerde çalışabilmektedirler.
Diğer popüler meslekler
Siber güvenlik uzmanı olmak için ne gerekli, az çok öğrendik diyelim. Peki bu alanda yüksek maaşlı ve geleceği olan bazı meslekleri size anlatmayalım mı? Diyelim ki bir yazılımcısınız; oyun sektörü son dönemlerde oldukça popüler durumda. Sürekli olarak yeni oyun girişimleri ortaya çıkıyor ve yatırım alıyorlar. Oyun sektörünün dışında veriler hakkında bilgi sahibi iseniz; veri bilimci olabilirsiniz. Artık her yerde büyük verinin olduğunu düşünürsek şu anda en popüler meslekler arasında yer alan veri bilimini tercih edebilirsiniz. Son olarak da popüler olacaklardan bahsedelim. Metaverse geleceğin en popüler alanlarından olacak şüphesiz ki. Metaverse mühendisi olmayı da düşünebilirsiniz.
3 Dakikada CV Oluştur
CV hazırla, kaydet, indir!
Üniversiteni Puanla
Yorum Yap, puan ver!