Günlük Hayatınızda Faydalı Olabilecek Ekonomi Terimleri
Günümüzde birçok kişi zengin olmanın yollarını aramakta. Peki, en çok kullanılan ekonomi terimlerini biliyor musunuz? Cevap hayır ise doğru yere geldiniz.
Nedir 1945 Güncelleme: 2 yıl önce 2 yıl önceMarjinal fayda nedir?
Marjinal fayda, Bir mal veya bir hizmetin son birimden alınan faydayı tanımlar. Ayrıca azalan marjinal fayda teorisine göre de bir ürünün tüketim miktarı artarsa o ürünün marjinal faydası azalmaktadır. Yani herkesin anlayacağı bir örnek üzerinden gidersek, bir hamburgerden aldığınız ilk ısırığın keyfi ile son ısırığın keyfi giderek azalmaktadır. Çünkü siz o hamburgeri bitirmek üzeresinizdir ve doymuşsunuzdur. Böylece azalan marjinal fayda teorisi gerçekleşmiştir.
Fırsat maliyeti nedir?
Fırsat maliyeti, iki alternatif arasından seçmediğiniz opsiyonun maliyeti olarak tanımlanır. Örneğin 1000 TL’niz var ve siz bu parayı dolara yatırdınız. Ancak bu parayı farklı yatırım fonlarına yatırmadığınız için fırsat maliyetine maruz kalmış olacaksınız.
Bütçe açığı nedir?
Bütçe açığı terimini ekonomi programlarından duymuş olabilirsiniz. Bütçe açığı kısaca devletin giderlerinin gelirlerinden fazla olması durumudur. Böylece bütçe açık vermektedir. Örnek olarak sahip olduğunuz gelirinizin 100 TL olduğunu düşünelim. Ancak 120 TL tutarında kredi kartı ödemeniz mevcutsa bütçe açığınız 20 TL olacaktır. Özellikle devletlerin kullandığı ekonomi terimleri arasındadır.
Ciro ne demek?
Ciro, bir şirketin veya kurumun masraflarının düşülmeden tüm kazancı ile hesaplanan miktardır. Mesela İnstagram üzerinden soya mumu satışı yaptığınız bir hesabınız var diyelim. Ocak ayında da toplam 1000 TL’lik ürün sattınız. Bu sizin cironuz oluyor. Ciro hesaplanırken reklam harcama maliyetlerinizin hesaba katılmadığını unutmayın.
Destek seviyesi nedir?
Son dönemlerde kripto para borsalarına rağbet oldukça fazla seviyede. Kripto para alım satımı yapanlar bu terime aşinadır diye düşünüyoruz. Destek seviyesi, izlenen grafikte fiyatı düşmek üzere olan bir araç için; yatırımcıların bu aracı satmaya isteksiz olduğu ve alıcıların da talep göstermeye istekli olduğu bir andır. Söz konusu durumda fiyatı düşmekte olan yatırım aracının düşüş ivmesi yaşadığını ifade eder.
Direnç seviyesi nedir?
Direnç seviyesi ise destek seviyesinin tam tersi konumdadır. Yükselişte olan bir yatırım aracının yükseliş ivmesinin düştüğü aynı zamanda satıcıların istekli, alıcılarında isteksiz olduğu durumdur. Kripto paralar ile ilgilenenlerin en çok kullandığı ekonomi terimleri arasındadır.
Devalüasyon nedir?
Devalüasyon, TDK’nın tanımına göre değer düşümü olarak nitelendiriyor. Sabit kur sistemlerinde ulusal paranın yabancı paraya göre değer kaybetmesi durumudur. Ülkemizde de benzer durumlar yaşanmıştır. Döviz kurundaki artış olarak da nitelendirilebilir.
Enflasyon nedir?
Enflasyon, satın alma gücünün değer kaybetmesidir. Örnek verecek olursak; Ocak ayında 1000 TL ile 200 kg domates alınabiliyorken, Şubat ayında 1000 TL ile 125 kg domates alındığında enflasyon artmaktadır. Kilosu 5 TL olan domatesin 1 ay sonra 8 TL’ye yükselmesi durumunu enflasyonun artışına örnek verebiliriz.
Kaldıraç işlemi nedir?
Kaldıraç işlemi genel olarak hisse senedi alım satım işlemlerinde uygulanır. Aynı zamanda Forex piyasalarında da kullanılan kaldıraç işlemi, yatırımcının daha az sermaye ile daha büyük işlemler yapabilmesine olanak tanıyan bir işlemdir. Sermaye Piyasası Kanunu’na göre kaldıraç oran 1:10 şeklindedir. Kısacası örnek verecek olursak; 1.000 $ ile sisteme giren bir yatırımcı kaldıraç kullanarak 10.000 $ ile işlem yapabilmektedir. Yani kurum size 9.000 $ borç para vermektedir. Son derece riskli bir yatırım işlemidir. 1.000 $’ınızı kaybetmemenizi dileriz.
Likidite nedir?
Likitide, bir menkul kıymet veya herhangi bir değerin nakde dönüştürülme hızı olarak tanımlanır. Örnek verecek olursak; bir şirket hem büyük bir borç altına girebildiği hem de satın alma gücünün yüksek olduğu düşünülürse bu şirketin yüksek likitideye sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Deflasyon nedir?
Deflasyon, enflasyonun tam tersi konumundadır. Belirli bir zaman aralığında ürün fiyatlarının düşmesi durumudur. Bu durum enflasyonun aksine ekonomik büyümeye sebebiyet vermektedir.
Gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) nedir?
GSYİH yani gayri safi yurt içi hasıla, ülkeler için en önemli bir ekonomi terimlerinden biridir. GSYİH değeri ülkenin büyümesi, durgun seyir izlemesi veya küçülmesi durumlarını en iyi ortaya çıkaran bir kriterdir. Tam tanımı ise, belli bir dönem aralığında bir ülkenin ürettiği tüm birimler o ülkenin GSYİH durumunu göstermektedir.
TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) nedir?
Tüketici fiyat endeksi, enflasyon değişiminin değerini ölçmek için kullanılır. Aynı zamanda kira artış oranları da bu kalem üzerinden belirlenebilir. Kısacası bir ürünün belli bir zaman aralığındaki değişimini gösterir. Sürekli olarak takip eden aralıklarda aynı oran belirleniyorsa bu artan veya azalan fiyat istikrarına örnektir.
Para Politikası ne demek?
Para politikası, Merkez bankası tarafından yönetilen para piyasasıdır. Para arzı, döviz piyasaları veya benzeri politikaların yönetilmesi ve kararların alınması sürecidir. En çok kullanılan ekonomi terimlerinden bir tanesidir.
Yatırım analizi nedir?
Yatırım analizi bir projeye, girişime veya herhangi bir işletme faaliyetine yapılan yatırımın tümüyle hesaplanmasıdır. Bu yatırılan paranın geri dönüşümü, maliyet kalemleri veya diğer kazanımlar yapılarak hesaplanır. Mühendislik ekonomisi veya temel işletme derslerinde verilen önemli ekonomi terimlerinden bir tanesidir.
Menkul kıymet ne demek?
Finansal değer taşıyan tüm araçlar menkul kıymet aracına girer. Bono, tahvil, hisse senedi veya gayrimenkul gibi kıymetler bu sınıfa girmektedir.
Sermaye piyasası ne demek?
Sermaye piyasasının tanımı, uzun vadeli kıymetlerin alınıp satıldığı piyasaya verilen isimdir. Tahviller ve hisse senetlerini sermaye piyasası düzenlemektedir. Türkiye’ sermaye piyasasını SPK (Sermaye Piyasası Kurumu) denetlemektedir.
Hazine Bonosu nedir?
Hazine bonosu, Devletin bütçe açığını giderebilmek için 1 seneden kısa vadeli olmak şartıyla sattığı borçlanma senedidir. Hazine bonosu alan kişi vade sonunda ne kadar faiz tutarı alacağını başta bilir. Ve bono bozulmaması şartıyla bu geri dönüşüm garantilidir.
Nominal değer nedir?
Nominal değer, bir kıymetin üzerinde yazılı olan ve bir nevi o kıymetin itibarını gösteren bir değerdir. Kağıt para, hisse senedi veya tahvillerin üzerinde yazılan değer nominal değerdir.
Cari denge nedir?
Cari denge, kısaca gider ve gelirin durumunu belirten ve günlük hayatta çok duyduğumuz ekonomik terimlerdendir. Örnek olarak ithalat miktarı fazla ihracat miktarı az içe bu durum cari açık oluşturmaktadır. Genelde dış ticaret için kullanılan bu terim aynı zamanda hizmetler dengesi, yatırım gelirleri dengesi, transfer gelirleri dengesi içinde de kullanılmaktadır.
Üniversiteni Puanla
Yorum Yap, puan ver!