Matematik, hayatımızda büyük bir kaplarken, sözelcilerin başına dert olan matematiği kim buldu sorusu, herkes tarafından da merak edilir oldu.
Matematik, hayatımızda büyük bir kaplarken, sözelcilerin başına dert olan matematiği kim buldu sorusu, herkes tarafından da merak edilir oldu. İlkokuldan üniversite hayatına ve sonrasında da hayatımızın tam ortasında yerini alan matematik, ilk zamanlardan itibaren herkesin aklını kurcalayan bir bilim olmuştur. Sizlere tüm detayları ile matematiğin tarihinden söz ediyor olacağız.
Matematik kuramı, çok eski zamandan beri hayatımızda olan bir kuram olarak karşımıza çıkmaktadır. Her ne kadar insanlar matematiğe karşı büyük bir ön yargı besliyor olsa dahi, günlük hayatlarında ne kadar işe yaradığını da kendileri görmüşlerdir. Matematik, uzun seneler öncesi ve hatta antik çağına kadar da dayanmaktadır. Çok farklı sistemler dahilinde gelişmiş ve daha da kapsamlı hale gelmiştir. Bu sayede de en zorlu olan problemler, bir şekilde çözülmüştür.
Aslına bakılırsa, gülük hayatın bir diğer parçası olan matematiği, bireysel veya toplumsal bazda; kim buldu denmesi doğru olmayacaktır. Gerek rakamlar gerek ise de matematik, tamamen belirli kuramlar çerçevesinde icat edilmiştir. Dolayısıyla farklı medeniyetler, kendi kuramlarını ortaya koymuştur.
Matematiğin icadı konusuna baktığımız zaman, ilk olarak M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzandığını görebilmekteyiz. Babil dönemindeki insanlar; kendi hayatlarını en kolay şekilde idame ettirmek istedikleri için, kullandılar. Babiler bu açıdan; trigonometri, kök bulma, hacim hesaplama ve denklem çözme gibi formülleri bulmuştur. Özellikle de Babiller, 10’luk sisteminin oluşmasındaki ilk kişilerdir. Bunun haricinde ise; M.Ö. 1900 ila 1700’lü yıllarda da Mısır dönemine ait belgelerde, matematiğin kullanımını olduğunu görülmüştür. Matematiğin tarihi, tam olarak bu şekilde başlamıştır diyebiliriz.
Matematik, eski zamanlardan beri hayatımızdadır. Astroloji ve takvim veya ay hesaplama gibi işlemlerde kullanılmaktaydı. Özellikle de o dönemde para yerine geçen takas işlemlerinde de matematikten faydalanıldığını görebiliyoruz.
Matematik bilimi, M.Ö. antik döneme kadar uzanan bir zaman dilimine sahiptir. Zamanın oldukça ötesinde ve aynı zamanda da günümüze kadar uzanan bir yol izlediğini de söyleyebiliriz. Orta çağ döneminde ise; Hindistan ve İslam ülkeleri de bu bilimi kullanmaya ve günlük hayatında sık sık görmeye başlamıştır. Matematiği kim buldu sorusuna ise; Harezmi, Faslı bilim insanı ise bu dönemlerden sonrasında, cebiri ortaya çıkartmıştır cevabını verebiliriz.
Matematik, farklı dönemler içerisinde farkı yollardan geçmiştir. Tüm formüller toplanara, günümüzdeki matematik ortaya çıkmıştır. Mezopotamya ve eski mısır, matematik kullanımı açısından da ilk yerlerden birisi oluşmuştur. Her ne kadar o dönem içerisinde kullanıma dair belgelerin çok az olması söz konusu olsa bile, buralarda da kullanımının olduğunu söylemek doğru olacaktır.
Bunların haricinde de yunan matematiği bulunur. Yunan matematiği, diğerlerinden çok daha farklı bir tarihe dayanmaktadır. M.Ö. 2000 yılında Miken ve Minoan uygarlıkları, günlük hayatlarını en iyi şekilde idame ettirebilmek için matematiği kullandılar. Fakat arkalarında doğru düzgün denebilecek bir belge bırakmadıkları için, sadece bu bilgileri bilebiliyoruz.
İlk paragrafta da bahsettiğimiz üzere, matematik eski dönemlerden beridir hayatımızdadır. Fakat sözel bölümler için bu durum çok daha farklı bir hal alacaktır. Sözel bölümde okuyanlar için matematik, oldukça zor gelmektedir. Medeniyet matematiği dediğimiz günümüzün matematiği hem birçok farklı formüllasyonu hem de diğer matematiğin alanları, kişide anlama zorluğu yaratabilir. Bu, bizim ülkemizdeki eğitim sisteminden de kaynaklanabilir. Çoğu zaman ezberci bir öğreti ile bir kere de öğrendiğimiz formülleri ve aynı zamanda da problemleri, bir sonraki sefer kullanmakta zorluk çekeriz. Bu kullanım içinde uğraşmadığınız için, matematik konusunda da oldukça zorluk çekersiniz.
Rakamlar ve semboller, matematiğin ilk öğreniminde herhangi bir anlam ifade etmiyor olsa bile, sonrasında öğrendikçe her rakamı da yerine oturtabilirsiniz. Matematiği, anlayarak öğrenmeye çalıştığınız zaman, aslında zor olmadığını sizler de anlıyor olacaksınız.
Matematik tarihi, hem oldukça kapsamlı hem de oldukça parlaktır. Bu durumda da tarihe geçmiş olan ve aynı zamanda da adı hepimiz tarafından duyulmuş olan birçok farklı matematikçi bulunmaktadır. Bu matematikçiler; Ali Kuşçu, Baire, Bernoulli’ler, Borel, Cahit Arf, Bolzano, El Harezmi, Gödel, İbni Sina, Uluğ Bey, Taylor, Sabit bin Kurra,Hilbert gibi isimler olacaktır.
Sayılar, hayatımızda oldukça önemli bir yerde dururlar. Markete gittiğimiz zaman, alış-veriş yaptığımız zaman ya da evde hesap kitap yaptığımız zaman, sayıların önemini de bu sayede görebiliyoruz. Fakat bunları yaparken, aynı zamanda sayıları kimin bulduğunu da merak ediyor olabilirsiniz. Sayılar, aslında insanlık tarihi kadar eski olmaktadır. Dünya üzerinde de rakamların kullanımının ilk kez Sümerler tarafından M.Ö. 3200 yıllarında kullanıldığı bilinir. Fakat sayıların Babiller ve Mısır’lılar tarafından bulunduğu bilinir.
Matematiği kim buldu sorusundan sonra, matematik oldukça köklü ve aynı zamanda da değişen bir sistemden geçmiştir. Şimdilerde en çok kullanılan sayılardan birisi de Pi sayısı olacaktır. Diğer rakamların ve aynı zamanda matematiğin bulunması gibi, pi sayısının da bir tarihi vardır. Neredeyse M.Ö.212 yılına kadar giden pi sayısının Arşimet tarafından bulunduğu bilinir. 3,14 şeklinde kullandığımız Pi sayısını, o dönem içerisinde Arşimet’te kullanmıştır.
Matematik, her ne kadar sizlere zor gibi gözüküyor olsa bile, matematiğin ilk keşfinde ve sonrasında, matematikten keyif alan bilim insanları bulunuyordu. Dünyanın en ünlü 10 matematikçisi kavramı da buradan gelir. Onlar ise şu şekilde sıralanır:
Howard Gardner'ın Teorisi; Çoklu Zeka Kuramı Nedir?
Psikolog Howard Gardner tarafından öne sürülen çoklu zeka kuramı insan zekasını 8 alt kategoriye ayırmış ve 9.alt kategori için yeni araştırmalara başlamıştır.
Tam 3113 kez okundu :)
Türkiye’deki En İyi Yayınevleri
Ülkemizin kitap gurmeleri tarafından takip edilen Türkiye’deki en iyi yayınevlerini sizlere sunuyoruz. Bol bol kitap okumanız dileği ile. İyi okumalar.
Tam 33025 kez okundu :)
En Popülerler