Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
Swot Analizi Nedir? Swot Analizi Örneği ile Anlattık

Swot Analizi Nedir? Swot Analizi Örneği ile Anlattık

Bugün size dezavantajlarınızı avantaja nasıl dönüştüreceğinizi basit bir şekilde anlatacağız. Swot analizi nedir, swot analizi örneği ile beraber anlatıyoruz.

Nedir 20613 Güncelleme: 1 yıl önce 1 yıl önce

Swot analizi nedir?

Büyük veya büyüme hedefinde olan şirketlerin son dönemlerde uyguladığı ve başarıya götüren Swot analizi tekniğini anlatalım. Baş harflerinden de anlaşılacağı gibi Strength, Weakness, Opportunity ve Threat kelimelerinden oluşuyor. Güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler olarak nitelendirebiliriz. Buradaki esas amaç iyi ve kötü yönlerimizi objektif şekilde değerlendirerek zayıf yönlerinizi güçlendirmeye, tehdit unsurlarını da ortadan kaldırmaya odaklanmak olacaktır. Swot analizi nedir ve nasıl yapılır sorusunun cevabı biraz oturmuş olmalı değil mi?

Üstelik swot analizi tekniğini kişisel kariyerinizde de kullanabilirsiniz. Kişisel swot analizi ile kendinizi analiz edebilir, zayıf yönlerinizi güçlendirebilirsiniz.

Swot analizi nasıl yapılır? Swot analizi örneği ile anlattık

Özellikle teknolojik gelişmelere ayak uyduran işletmeler bu işe yatırım yapmadan önce zayıf yönlerini ortaya çıkartmaktadırlar. Zayıf yönlerle tehdit unsurlarını farklı bakış açıları ile görerek bunları güçlü yönlere ve fırsatlara çevirmeye odaklanırlar.

Öncelikle x ve y ekseni gibi bir tablomuz olduğunu varsayalım. Güçlü ve zayıf yönleri üst tarafa, fırsatlar ve tehditleri de alt tarafa yazalım. Swot analizi örnekleri ile pekiştirmek daha anlaşılır olacaktır. Swot analizi yaparken kendimize sormamız gereken bazı soruları ve bu sorular için örnekleri listeleyerek başlayalım.

Strengths (Güçlü Yönler)

Güçlü yönlerinizi değerlendirirken rakip analizi yapılabilir. Ancak tek bir bakış açısıyla bakılması yanlış sonuçlar doğurabilir. O yüzden dışarıdan hangi yönleriniz güçlü öğrenmeye çalışın!

Weaknesses (Zayıf Yönler)

İç faktörlerden biri de zayıf yönleriniz. Bu aşamada da yukarıdaki objektif tavrı uygulamalıyız. Kişisel swot analizi örnekleri için de bu konu tam uygun olacaktır. Eksik yönlerinizi sadece kendiniz belirlememelisiniz.

Oppurtunities (Fırsatlar)

Dış faktörlerde ise fırsatlar konusu ile başlayalım. Bu konu bizim dışımızda gelişen ama faydamıza dokunabilecek faktörler içindir. Araştırma ve analiz yapmaya odaklanarak hangi konularda avantajlarımız var veya bu fırsatı nasıl lehimize çevirebiliriz öğrenmemiz gerekir.

Threats (Tehditler)

Dış faktörlerin sonuncusu ise tehditler. Bu konu da bizim dışımızda gelişeceği için bazı kritik soruları kendimize sormak zorundayız. Tehditleri ortadan kaldırmak veya avantaja döndürmek için aksiyon alabiliriz.

Swot Analizi Nedir? Swot Analizi Örneği ile Anlattık

Swot analizi yapmak aynı zamanda karar alma sürecine de etki etmektedir. Örneğin yeni yapılacak bir yatırımın ne kadar faydalı olacağı, atılması gereken doğru adımların ne olacağına veya çevresel faktörlerin etkisinin nasıl olacağı gibi sorulara cevap verecektir. Biz de fotoğrafta görüldüğü gibi bazı soruları swot analizi örneği ile oluşturduk.

SWOT Analizinin Avantajları Nelerdir?

Yeni işletmeler, startuplar veya büyüme gösteren şirketler iş analizi yapmak ve performansını arttırmak için Swot analizi tekniğini kullanmaktadırlar. Yukarıdaki örnekte de görüldüğü gibi analiz basittir ve şirketler kendilerine uyarlayarak kullanabilirler.

Ürünlerinizin gidişatı hakkında sizlere fikir verir. Riskleri farklı bakış açıları ile görmenizi sağlar. Piyasa hakkında fırsatları ve tehditleri gözle görebilirsiniz. Swot analizi işletmenin bir nevi gerçeğe odaklanma resmidir.

SWOT Analizinin Dezavantajları Nelerdir?

Dış faktörler sizlerin kontrolü dışında gerçekleşecektir. Bazen zayıf olduğunuz yönleri belirlerken objektif olamayabilirsiniz. Bu da yanlış sonuç demektir. Hangi tehdide odaklanmanız gerekiyor, karar vermede zorlanabilirsiniz.

Swot Analizi Örneği 1: Eczane Vaka Analizi

Eczane örneği ile başlayalım, ne dersiniz. Bir eczanenin 4 aşamadaki swot analizi örneği şöyle olsun;

Eczanenin Güçlü Yönleri

Eczanenin Zayıf Yönleri

Eczanenin Fırsatları

Eczanenin Tehditleri

Swot Analizi Nedir? Swot Analizi Örneği ile Anlattık

Swot Analizi Örneği 2: Ayakkabı E-Ticaret Sitesi Örneği

Günümüzde her sektörden işletmenin sahip olduğu web siteleri üzerinden gidelim bu sefer. Online olarak tedarikçilerden aldığı ayakkabıları satan bir e-ticaret firmasının vaka analizi aşağıdaki gibidir.

E-Ticaret Sitesinin Güçlü Yönleri

E-Ticaret Sitesinin Zayıf Yönleri

E-Ticaret Sitesinin Fırsatları

E-Ticaret Sitesinin Tehditleri

Swot analizi şirketlerin stratejik yönetimi için son derece kritik ve kolay bir analiz aracıdır. İnsan kaynakları, bilgi işlem, yazılım sektörü, üretim sektörü ve sayamayacağımız birçok işletme swot analizini kendilerine uyarlayabilirler. Aynı zamanda kişisel swot analizini yaparak kariyerinizde de kendi yol haritanızı çizebilirsiniz. Çıkarılan sonuçları bir zaman çizelgesi yaratarak zayıf yönlerinizi güçlü yönlere çevirebilirsiniz.

İş hayatında sıklıkla bu eksendeki verileri doğru bir şekilde güncellemenizi öneriyoruz. İşletmenin mevcut durumunu görmeniz oldukça önemli olacaktır. Bu teknik problemlerin giderilmesine yardımcı olur. Umarız swot analizi nedir, swot analizi nasıl yapılır içeriğimiz işinize yarayacaktır.

İçeriği Paylaş