Sık Kullanılan Excel Formülleri Nelerdir?
MS Excel birçok öğrencinin ve çalışanın kullandığı bir e-tablo programıdır. Sizler için sıkça kullanılan MS Excel formülleri ve açıklamalarını derledik.
Eğitim 14154 Güncelleme: 1 yıl önce 2 yıl önceOkul ve iş hayatımızda excel kullanmak durumunda kalabiliyoruz. Sizler için bugün en sık kullanılan excel formüller listesini hazırladık. Excel formülleri ve açıklamalarını inceleyerek zor formüllerin üstesinden gelebilirsiniz.
1. Excel Toplama Formülü
Excel formüller listesi içerisindeki en kolay formüllerle başlayalım. Excel’de toplama yapabilmek için 2 adet sayımızın olması gerekmektedir. Bu iki sayı için işlem yapmak için boş bir hücreye çift tıklayıp formülümüzü girebiliriz. Toplama formülü “TOPLA” fonksiyonu ile çalışmaktadır. Dolayısıyla hücre içerisindeki formülümüz "=TOPLA(B3;C3)" olacaktır. Bu fonksiyonu seçtikten sonra toplamak istediğimiz hücreleri fare ile seçerek enter tuşuna basabiliriz. Hücrenin üzerine gelerek formül çubuğundaki işlemi de görebiliriz. Aynı zamanda toplama için "=B3+C3" formülünü de kullanabiliriz.
İngilizce MS Excel kullanıyorsanız fonksiyon SUM olacaktır.
2. Excel Çıkarma Formülü
Excel çıkarma formülü de aynı mantık ile çalışmaktadır. Eşittir işareti ile formülümüzü girmeye başlayabiliriz. Çıkartma işleminde yukarıdaki toplama işleminde olduğu gibi bir fonksiyon bulunmamaktadır. O yüzden "=B3-C3" işlemini kullanarak çıkarma işlemini gerçekleştirebiliriz.
3. Excel Çarpma Formülü
Excel’de çarpma formülü kullanmak istiyorsak fonksiyonumuzun adı bu kez "ÇARPIM" olacaktır. Çarpmak istediğimiz hücreleri boş bir hücreye "=ÇARPIM(B3:C3)" şeklinde yazarak sonuca ulaşabiliriz. Sıkça kullanılan Excel formülleri arasında "ÇARPIM" fonksiyonu da bulunmaktadır.
İngilizce MS Excel kullanıyorsanız fonksiyon PRODUCT olacaktır.
4. Excel Ortalama Formülü
Excel’de formüller ve fonksiyonlar arasında belki de en ihtiyaç duyulan işlemlerden biri de ortalama formülüdür. İki sayı veya daha fazla sayının ortalamasını almak istiyorsak "ORTALAMA" fonksiyonunu kullanabiliriz. Örnek olarak 3 sayının ortalamasını hesaplayalım. Boş bir hücreyi seçin ve "=ORTALAMA" fonksiyonunu yazdıktan sonra ortalama almak istediğiniz değerleri veya hücre aralığını ekleyin. Formül çubuğundaki işlem "=ORTALAMA(B3:D3)" olacaktır. Aşağıda da görüldüğü üzere 6, 3 ve 9 sayılarının ortalaması 6 sonucunu verecektir. Ortalama formülü iş hayatında en çok kullanılan Excel formülleri arasındadır.
İngilizce MS Excel kullanıyorsanız fonksiyon AVERAGE olacaktır.
5. Excel Birleştir Formülü
Excel birleştir formülü iki farklı hücreyi tek bir hücre içerisinde birleştirmeye yarar. "BİRLEŞTİR" fonksiyonunu kullanarak birleştirme işlemini yapabiliriz. Excel bize iki hücreyi birleştiren değerini döndürür. Aşağıda da görüldüğü gibi formülümüz "=BİRLEŞTİR(B3;C3)" olacaktır.
İngilizce MS Excel kullanıyorsanız fonksiyon CONCATENATE olacaktır.
6. Excel Yuvarlama Formülü
Excel yuvarlama formülü virgülden sonraki sayıları en yakın sayıya yuvarlama işlemini gerçekleştirmektedir. Excel’de bu fonksiyonu 3 farklı şekilde yani "YUVARLA", "YUKARIYUVARLA", "AŞAĞIYUVARLA”" kullanabiliriz. Aşağıdaki örnekte 6 sayının ortalaması 4,5 çıkmaktadır. "=YUVARLA(D3;0)" fonksiyonunu kullanarak sayı 5’e yuvarlanmıştır. Formüldeki "0" rakamı virgülden önceki en yakın sayıya yuvarlanacağı anlamını taşımaktadır.
İngilizce MS Excel kullanıyorsanız fonksiyon ROUND olacaktır.
7. Excel Eğer Formülü
Excel tablo formülleri arasında en çok kullanılan eğer formülü, hücrelerdeki değerlere ve koşullara göre sonuçlar döndürür. Aşağıdaki örnekte yeşil alanda 5 sayımız var ve bu sayıların ortalaması da 20 hesaplandı. Biz istiyoruz ki; eğer ortalama 30’dan küçükse “Çok Kötü”, büyükse “Süper yazsın. O halde formülümüz "=EĞER(D3<30;'Çok Kötü';'Süper')" olacaktır. Ortalama sonucu 30’dan küçük olduğu için çalışma sayfanızdaki sonuç “Çok Kötü” olarak döndürüldü.
İngilizce MS Excel kullanıyorsanız fonksiyon IF olacaktır.
8. Excel Mak ve Min Formülü
Excel'de formüller ve fonksiyonlar denilince akla ilk gelenler Minimum ve maksimum formülleri oluyor. Excel MAK formülü ve Excel MIN formülü seçili aralıktaki hücrelerde en büyük veya en küçük sayıyı size otomatik olarak verecektir. Örnek olarak seçili aralıktaki değerlerin maksimum ve minimum değerlerini hesaplamak istersek formüllerimiz; "=MAK(B3:B7)" ve "=MAK(B3:B7)" olacaktır.
İngilizce MS Excel kullanıyorsanız fonksiyon MAX ve MIN olacaktır.
9. Excel Şimdi Formülü
Excel Şimdi formülü bulunduğunuz anın tarihini ve saatini vermektedir. Fonksiyon "=ŞİMDİ()" olarak kullanılmaktadır.
İngilizce MS Excel kullanıyorsanız fonksiyon NOW olacaktır.
10. Excel Say ve Eğersay Formülü
Excel say formülü yani "=BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(B3:B9)" işlemi seçili aralıkta dolu olan hücreleri saymaktadır.
Excel Eğersay formülü yani "=EĞERSAY(B3:B9;7)" işlemi seçili aralıkta bizim istediğimiz değerden kaç adet olduğunu saymaktadır. Aşağıda da görüldüğü gibi 7 sayısından bir adet vardır.
İngilizce MS Excel kullanıyorsanız SAY formülü COUNT ve Eğersay formülü COUNTA olacaktır.
Okuduğun Üniversiteyi Değerlendir!
11. Excel Kaçıncı Formülü
Excel kaçıncı formülü isminden anlaşılacağı gibi bir dizide aradığınız değer kaçıncı sırada size onu veriyor. Örneğin aşağıda 8 adet ismimiz var ve “Emine”’nin kaçıncı sırada olduğunu öğrenmek istiyoruz. Çalışma kitabında boş bulduğumuz hücreye "=KAÇINCI("Emine";D2:D9;0)" formülü yazarsak bize Emine’nin kaçıncı sırada olduğunu gösterecektir.
İngilizce MS Excel kullanıyorsanız fonksiyon MATCH olacaktır.
12. Excel İndis Formülü
Excel indis formülü, genel olarak karışık tablolarda satır ve sütunun kesiştiği bir veriyi elde etmek için kullanılır. Aşağıdaki tabloda 8 adet isim ve sağındaki sütunda da bu isimlere atanan değerler var. Örnek olarak bu dizi içinde 5 satırda bulunan kişinin sayısını öğrenmek istiyorum. Böylece kullanacağım formül "=İNDİS(D2:E9;5;2)" olacaktır. Excel’in nimaetlerinden yararlanabileceğiniz ve işinize yarayabilecek bir fonksiyon olarak bilinir.
İngilizce MS Excel kullanıyorsanız fonksiyon INDEX olacaktır.
13. Excel Uzunluk Formülü
Excel uzunluk formülü hücre içindeki bilginin karakter olarak sayısını çıkartmaktadır. Excel içerisinde yer alan formül çok sık kullanılmamaktadır ancak işinize yarayabileceği zamanlarda olacaktır. Aşağıdaki örnekte görüldüğü gibi isimlerin kaç harften oluştuğu "UZUNLUK" fonksiyonu ile bulunmaktadır.
İngilizce MS Excel kullanıyorsanız fonksiyon LEN olacaktır.
14. Excel Büyükharf ve Küçükharf Formülü
En basit Excel formülleri arasında bulunan büyük harf ve küçük harf formülü, hücre içerisindeki harflaeri fonksiyona göre değiştirmektedir. O kadar çok kullanılmasa da ihtiyacınız olduğu dönem olabiliyor. Formüller "=BÜYÜKHARF(D2)" ve "=KÜÇÜKHARF(D3)" şeklinde kullanılabilir.
İngilizce MS Excel kullanıyorsanız fonksiyon UPPER ve LOWER olacaktır.
Hayatınızı Kolaylaştıracak En İyi Bilgisayar Programları
15. Excel Etopla Formülü
Excel Etopla formülü sıkça kullanılan Excel formülleri arasındadır. Excel toplamada daha önce basit bir işlem gerçekleştirmiştik. Bu sefer bir tablo üzerinden gideceğiz. Bir isim listemiz ve borç bilgilerinin olduğu bir tablomuz olsun. Biz de Ahmet’in toplamda kaç para borcu olduğunu hesaplayalım. Böylelikle kullanacağımız formül "=ETOPLA(D2:D9;'Ahmet';E2:E9)" olacaktır.
İngilizce MS Excel kullanıyorsanız fonksiyon SUMIF olacaktır.
16. Excel Kırpma Formülü
Excel’de kırpma formülü araç çubuğunun içerisinde de bulunmaktadır. Hücre içerisindeki gereksiz boşlukların temizlenmesini sağlar. Böylece veri temizliğini sağlayarak düzenli bir şekilde çalışabilirsiniz. Resimde de görüldüğü gibi Ahmet kelimesinin başındaki fazla boşlukları "=KIRP(D2)" formülü ile kaldırmış olduk.
İngilizce MS Excel kullanıyorsanız fonksiyon TRIM olacaktır.
İşinize Yarayacak En İyi Grafik Tasarım Programları
17. Excel Düşeyara Formülü
Geldik Excel’in en çok kullanılan ve bazen karmaşık bir hal alan düşeyara formülüne. Genelde çok satırlı ve çok sütunlu tablolarla kullanılan formüller arasındadır. Excel düşeyara formülü bir tablodaki data ile başka bir alandaki datayı eşleştirmek için kullanılır.
Elimizde 4 kişi olsun ve bu kişilerin sahip olduğu 1 birimlik Coinler olsun. Yani Ahmet’İn 1 Bitcoin’i, Tolga’nın 1 Ripple’ı, Hüseyin’in 1 Shiba’sı, Pınar’ın da 1 Luna’sı olsun. Diğer tabloda ise bu kripto paraların değerleri bulunsun. Örnek olarak Ahmet için yazdığımız düşeyara formülü "=DÜŞEYARA(D3;G3:H6;2)" şeklinde olacaktır. Böylelikle iki tablodaki değerleri eşlemiş olduk.
İngilizce MS Excel kullanıyorsanız fonksiyon VLOOKUP olacaktır.
Probleminizi Çözecek En İyi 11 Soru Çözme Uygulaması
Excel formülleri nasıl başlar?
Excel'de formül girmek için hücreye tıklayarak "=" işaretini kullanarak başlayın ve ardından kullanmak istediğiniz formülü yazın. Formülü tamamlamak için Enter tuşuna basın.
Excel'de en çok kullanılan formüller hangileridir?
Excel'de en çok kullanılan formüller arasında toplama (+), çıkarma (-), çarpma (*), bölme (/), ortalama (AVERAGE), maksimum (MAX), minimum (MIN), sayısal koşul (IF) formülleri yer alır.
Excel'de hücreleri nasıl toplarım?
Excel'de hücreleri toplamak için toplama işareti (+) kullanın. Örneğin, "A1+A2" hücrelerdeki değerleri toplar ve sonucu gösterir. Toplamak istediğiniz hücrelerin arasına virgül koyarak birden fazla hücreyi toplayabilirsiniz, örneğin "A1, A2, A3" veya "A1:A3" şeklinde kullanabilirsiniz.
Sizler için en çok kullanılan Excel formülleri ve açıklamalarını listeledik. Excel’de formülü örnekler bulmanız için oluşturduğumuz yazı umarız işinize yarar. Microsoft Office uygulamaları günümüzde en çok kullanılan uygulamalar arasındadır. Excel’deki tüm fonksiyonları bilmenize gerek yoktur. İşinize yarayacağını düşündüğünüz zaman araştırma yapabilirsiniz. Ayrıca araç çubuğunun üzerinde de otomatik toplam, sıralama, standart sapma ve ortalama gibi kolay ulaşılabilir seçenekler de vardır. En sık kullanılan Excel Formülleri nelerdir yazımızın sonuna geldik. İyi çalışmalar dileriz.
3 Dakikada CV Oluştur
CV hazırla, kaydet, indir!
Üniversiteni Puanla
Yorum Yap, puan ver!