Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
Analitik Geometrinin Mucidi Rene Descartes Kimdir?

Analitik Geometrinin Mucidi Rene Descartes Kimdir?

Ünlü Fransız düşünürü Descartes, 31 Mart 1596 yılında doğmuş ve 54 yıl sonra Şubat 1650’de vefat etmiştir. Analitik Geometrinin mucidi Rene Descartes kimdir?

Nedir 5389 Güncelleme: 1 yıl önce 1 yıl önce

Fransa’nın Indre-et Loire kentinde dünyaya gelmiş olan Descartes, ‘’Düşünüyorum öyleyse varım’’ sözü ile hafızalara kazınmıştır. Descartes hayatının tamamını felsefe ilkelerine ve aynı zamanda bilime adamıştır. Cizvit kolejinde öğrenimini tamamlayan Descartes’in önemli buluşları vardır.

Réne Descartes Kimdir?

Bilim adamı Rene Descartes, tüm hayatı boyunca kanıtlanmamış hiçbir şeye inanmamış ve kanıtı olmayan şeylere her zaman şüphe ile yaklaşan biri olarak bilinen biri olmuştur. 17. yüzyılda çalışmalarını gerçekleştiren Descartes, Fransa’nın La haye en touraine kasabasında dünyaya geldi.

Descartes hem bilim alanımda hem de felsefe alanında birçok yeniliği insanlığa kazandırmıştır. Descartes insanın ruhunu ihtiyacı olan bilgi ile beslediğine inanmaktadır. Rene Descartes felsefe ve matematik alanlarındaki buluşları ile günümüzde hala kendisinden bahsettirmektedir.

Analitik Geometrinin Mucidi Rene Descartes Kimdir?

Réne Descartes’in Hayatı

Fransa’da dünyaya gelen Descartes batının en önemli düşünürlerinden birisidir. Descartes 15 yıl boyunca süren gezileri sonrasında Hollanda’ya taşınma kararı aldı. Batı felsefe düşüncesini tersine çeviren bir felsefi sistem kurarak öğrendiği ve gördüğü her şeye şüphe ile yaklaşmaya başladı. Rene Descartes asker olarak katıldığı birlikte geçirdiği zaman içerisinde matematik ve fizik konularına olan ilgisini fark etti.

Descartes’in felsefeye olan ilgisi Isaac Beeckman ile tanışmasıyla ortaya çıkmıştır. Yeni bir düşünce okulunun kurulmasıyla en ön sıralarda yer alan Isaac Beeckman tarafından üretilen bu akıl yürütme teorimi ile Descartes mekanik, geometri, fizik gibi alanlardan teorilerinin bir çoğuna formül üretti. Aynı zamanda Descartes felsefe alanında ilk defa ‘’Denemeler’’ eseri ile öne çıkmıştır. Rene Descartes önemli buluşları ile insanlığa faydalanması için bir çok eser bırakmıştır.

Réne Descartes’in Bazı Çalışmaları

Rene Descartes’in bilim ve matematik alanında çok önemli katkıları vardır. Matematik alanında en büyük katkısı analitik geometri üzerinedir. Rene Descartes’in Kartezyen koordinat sistemi önemli bir buluşudur. Descartes bir çok eseri ile günümüzde hala kendisinden bahsettirmektedir. Matematik ve felsefe alanındaki Descartes’in yapmış olduğu bazı çalışmalar ve eserleri sizler için sıraladık;

Analitik Geometri ve Rene Descartes İlişkisi

Kartezyen kelimesi batıda analitik geometride bilimsel çalışmalar yapan Descartes tarafından bulunmuştur. Rene Descartes’e gelinceye kadar geometri problemleri ayrı ayrı yöntemlerle çözümleniyordu. Descartes, Kartezyen koordinat sistemine ve cebir dilini geometriye uygulayarak bulduğu bu yöntem sayesinde analitik geometri problemlerini ayrı ayrı yöntemlerle çözmek yerine cebirle çözümlendikten sonra geometri diliyle açıkladı.

Analitik Geometri Nedir?

Analitik geometri Osmanlıca tahlili hendese, Fransızca Geometri analytique geometrik çalışmaya cebrik analizi uygulayan bu sayede cebir problemlerinin çözümünde kullanılan bir matematik dalı olarak karşımıza çıkıyor.

Analitik Geometrinin Mucidi Rene Descartes Kimdir?

Matematik biliminde, koordinat geometrisi ya da Kartezyen geometri olarak bilinen analitik geometri koordinat sistemi kullanarak kendisini sentetik geometriden ayırmaktadır. Analitik geometri, Öklid düzlemini ve Öklid uzayını incelemektedir. Geometrik cisimlerin şekilleri sayısal bir şekilde tanımlanarak temsil edilmesi ile sayısal bilgilerden çıkarımlar yapılması, şekillerin sayısal şekilde tanımlarından ve temsillerinden elden edilenler ile alakalıdır. Bütün bunlar Kartezyen sistem denilen bir koordinat sistemi kullanılmasıyla mümkündür.

Analitik Geometrinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Analitik geometri genellikle fizik, mühendislik, bilgisayarlı tasarımlar, havacılık, uzay programlamaları ve uzay bilimi gibi alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Uzay analitik geometride temel bir konudur. Bir eğrinin ya da belirli şartlar altında bir doğrunun ya da noktanın kendi hareketi sayesinde meydana getirmiş olduğu yüzeyin denklemine denir. Bu denklem, eğriyi oluşturan her nokta kümesinden sağlanan sayısal terimler ile gösterilir.

Çember üzerindeki noktalar x ve y koordinatlarına sahip olabilmektedir. Analitik geometrinin kullanım alanlarından biri olan uzak analitik geometrisinde kullanılan bilgiler ışığında yapılan çözümlemeler ile insanlığa büyük yararı olan Rene Descartes başka alanlarda da eserlerini sunmuştur.

René Descartes kimdir, sizler için cevapladık. Descartes felsefenin ve matematiğin atalarından biri olarak ifade edilir. Köklü sayıların tarihi makalemizi de mutlaka okumalısınız.

İçeriği Paylaş