Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
Subjektif Ne Demek? Objektif ve Subjektif Arasındaki Fark Nedir?

Subjektif Ne Demek? Objektif ve Subjektif Arasındaki Fark Nedir?

Bugün sizlere harika bir konuyu anlatacağız. Subjektif olmak nedir, sübjektif ne demek ve objektif ve subjektif arasındaki fark nedir, anlatacağız. Haydi Başlayalım.

Nedir GOOGLE Abone Ol 9728 0 1 yıl önce 1 yıl önce

Subjektif Ne Demek?

İnsanlar geçmişten bugüne kadar yaşadıkları olumsuzluklar, karşılaşmayı beklemeyip karşılaştıkları durumlar ya da bunlardan farklı olarak olumlu ve sevinç verici olaylarla bir arada, aynı ortamda olmuşlardır. Bu olaylar karşısında ise kendi kişisel görüşlerini ön plana alarak yorumlar yapmışlardır. Yaşadıkları olaylar karşısında insanlar, kendi görüşlerini ön plana alarak hareket etmiş, değer ve yargılarına göre olaylar hakkında tutum göstermişlerdir. Yani, kişilerin bir durum karşısındaki kendi duygu ve düşüncelerini ön plana çıkartması durumudur.

Felsefede Objektif ve Subjektif nedir?

Objektif ne demek, sübjektif ne demek felsefe açısından değerlendirmeden önce kelime anlamlarına bakalım. Subjektif kelimesi, Fransızca kökenli olup dilimizde yer edinmiştir ve öznel anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Subjektif yaklaşımda, kişisel değerlendirme yapmak ve olaylara kendi bakış açınız ile yaklaşmak, tam olarak sübjektif kelimesinin anlamı denilebilir. Kişiden kişiye değişkenlik gösterir ve kesinlikle doğru bir cevabı yoktur. Çünkü insanlar kişisel görüşler çerçevesinde cevaplar verdiğinden herkes için değişkenlik gösterir. Objektif kelimesi ise tam tersi anlama gelmektedir. Türk Dil Kurumu, sözlüğe göre objektif kelimesini nesnellik ile eşleştirmiştir. Objektif kelimesinin kökeni de Fransızcaya dayanmaktadır. Birçok bilim dalının özelliklerine baktığımızda objektifliğin, o alanın özellikleri arasında yer aldığını görmüşüzdür. Aynı zamanda felsefeyi tanımlarken de kısmi kısımlarda objektiflikten söz edebiliriz. Kendi görüş ve yargılarını arka plana atarak tamamen nesnel şekilde olaylara kendi bakış açısını silerek yaklaşmak, objektif görüştür. Sübjektif görüşte "Bence, bana göre" gibi tabirler duyabiliriz ancak objektif görüşte bunların hiçbirine yer yoktur. Objektif tamamen doğrulanabilir bilgilere dayanmaktadır. Sübjektif ile bu noktada çatışır zaten. Şimdi biraz objektif ve sübjektif düşünceler arasındaki farklardan bahsedelim.

Psikolojide Subjektif Nedir?

Psikoloji hakkında edinilen bilgiler kişiden kişiye yayılmaya başlamış ve insanlar kendi görüş ve yargılarına göre yeni akımlar ortaya çıkarmışlar. Psikolojinin tam olarak ne anlama geldiğini ve hangi yöntemlerle araştırmaların sonuca ulaşacağı konusunda tartışılmaya başlandı. İnsanlar elde edilen bulgulara ve olaylara kendi bakış açıları ile bakmaya başladılar. Kişisel görüşlerle birlikte birçok farklı psikoloji prensibi ortaya çıkmıştır. Kimi psikologlar hümanizmi savunurken kimi psikologlar psikodinamik kuramı savunuyor, aynı zamanda başka psikologlar da benzer prensipler üzerinden ilerlerken kimileri de hiç duyulmamış teoriler ortaya atmıştır.

Subjektif Tutum Nedir?

Subjektif tutum, her şeyden önce geçmiş yaşantınız ve çevre koşullarınız arasında şekillenir. Çünkü subjektif tutum sizin kendinize has, kişisel yargılarınızı ortaya koyan bir yaklaşımdır ve bu yaklaşımın şekillenmesi yine sizin çevrenizdekiler sayesinde olacaktır. Örnek vermemiz gerekirse orta doğuda yaşamış bir birey ile uzak doğuda ya da batı tarafında yaşamış bir birey, aynı sorulan bir soruya ortak bir cevap vermezler.

Objektif ve Subjektif Arasındaki Fark Nedir?

Öncelikle objektif, kişiden kişiye değişmeyen nesnel bir yaklaşımdır. Bilimsel araştırmalar dahil nesnel görüş yaklaşımının gerektiği her yerde objektiflik devreye girer. Subjektif kelimesinin anlamı ise biraz daha farklı. Subjektif anlamına kişisel değerlendirme yapmak diyebiliriz sanırım kısaca. Bilimsel hiçbir çalışmada yer almaz ve kişinin kendi görüş ve yargılarına göre şekil alır.

Objektif Cevap Ne Demek?

Objektif cevaplar ararken nesnellik ilkesinden sonra kanıtlanabilir, doğrulanabilir ve bilimsel cevaplara yakın cevaplar ortaya çıkmaktadır. Çünkü bu cevaplar, objektiflik ilkesinin kurallarını bünyesinde taşımalıdır. Eğer insanlar verdikleri cevapların çoğunda objektif olsa, yaşanan birçok sorun hiç yaşanmaz ve arkadaşlık ilişkileri de kendi aralarında düzelmeye eğrilir. Kararlarında mantıklı sonuçlara ulaşırlar. Çünkü tarafsızlık ilkesini benimserlerse adam kayırma gibi olumsuz durumlar dahil birçok olumsuzluk ortadan kalkar. Bu sayede hayatları iyi yönde ilerler. Hayatımızın kalitesinin artması için dahil birçok alanda objektif cevaplar vermeliyiz. Objektif cevaplar, doğru ve desteklenmesi gereken cevaplardırlar.

Subjektif Gerçeklik Nedir?

Subjektif bakış açısı; insanın geçmiş yaşamda görüp geçirdiği, yaşadığı travmaları, ailesiyle olan bağları, çevresinden gördüğü normlar ve sahip olduğu ideolojileri feyz alarak insanda şekillenir. Bilinçaltında yatan olaylar çerçevesinde insanlar günlük hayatındaki olaylara yorum yapar, karar verir ve hareketlerini şekillendirir. Bilinçaltında yatan olaylar subjektif bakış açısını besler.

Subjektif Belirti Ne Demek?

Kişilere kendi açılarından bakıldığı zaman tartıştıkları konuda her zaman haklı olduklarını düşünmelerini sağlar. Bu sebeple hem psikolojide hem tutum ve davranışlarınızda hem de günlük yaşantınızda yaşadığınız olaylara karşı subjektif tutumun yanında objektif bakış açısını da geliştirmenizde fayda var.

Subjektif Açı Nedir?

Psikoloji özellikle Subjektif bakış açısı adı altında bir inceleme yapmaz ancak subjektif bakış açısı insana etki ettiği için ve psikoloji de insanı etkilediği için dolaylı yoldan subjektif bakış açısını inceliyor olur. Psikoloji, birebir insanlarla iletişim içinde olur. Gerek verdiği eğitimler gerekse de yaptığı terapi seansları olsun insanları gözlemler ve yaşadıkları sorunlara çözüm olabilmek adına çalışmalar yaparlar. Bu çalışmalar sırasında sorular sorar, cevaplar ararlar.

Subjektif Algı Ne Demek?

Felsefenin temel özelliklerine baktığınızda sübjektif görüşün özellikler arasında yer aldığını görürüz. Subjektif görüş, kişinin kendi ve öz düşüncelerine dayandığından felsefeyle oldukça yakından bağlantılıdır. Felsefe sistematik bir düşünce çalışmasının ürünüdür ve bu düşünme çalışması bireylerle yapılır. Birey, kendi düşüncesinin ürünlerini felsefede ortaya serer. Zaten bundandır ki felsefedeki görüşlerin çoğu kısmı özneldir. Felsefede objektif düşünceye çok fazla yer verilmez.

İçeriği Paylaş