Maalesef ki birçok kişinin maruz kaldığı problem mobbing nedir anlatıyoruz. Umarız çalıştığınız işte psikolojik şiddet mağduru olmazsınız. Bakalım mobbing nasıl uygulanıyor?
Mobbing, işyerinde gerçekleşen, bir veya birkaç kişi tarafından diğer çalışana sistemli bir şekilde, düşmanca ve ahlakdışı bir yaklaşımla, kişinin özgüvenine yönelik, psikolojik saldırgan davranışları ifade eder.
Mobbing nedir sorusu en çok duyduğumuz sorulardan biridir. Birçok kişi çalışılan iş ortamında şiddetli olarak mobbinge maruz kalan birçok kişi olmuştur. İş yerinde hedef alınan kişi veya kişilere yönelik sürekli devam eden; kişilerin çalışma konusunda motivasyon ve isteğini kıran, psikolojik olarak yıpratıp, kasıtlı olarak kötü niyetli davranışlar mobbing kapsamına girer, mobbinge aynı zamanda psikolojik taciz de denir. Mobbinge maruz kalan çalışanlar haklarını savunması için iş hukuku avukatından yardım alması en doğru karar olacaktır.
İş yerinde mobbing çeşitleri dikey mobbing, yatay mobbing, aşağıdan yukarıya doğru mobbing olarak üçe ayrılır.
Bu mobbing türü, çeşitli nedenlerden dolayı üstün, emrinde çalışan asta karşı uyguladığı mobbingdir. Örneğin; Mağdurun yaptığı işte telefonla konuşurken, konuşmasına aldırmadan emir ve görev vermeleri sözlü saldırı mobbing sayılır.
Aynı statüde bulunan ve aralarında fonksiyonel olarak ilişki bulunduğu çalışanların, birbirine uyguladıkları psikolojik şiddete denir. Buna şirkette ağır olan rekabet koşulları sebep olabilmektedir.
Enderde olsa asttan da üste mobbing uygulanabilmektedir. Aşağıdan yukarıya doğru mobbing üstün yetkilerinin, ast tarafından tartışılabilir duruma geldiğinde gerçekleşir.
Mobbingin belirtilerini sıralamamız gerekirse şu şekilde maddeler halinde gösterebiliriz;
Mobbing olarak ruhsal ve fiziksel belirtileri sıralamamız gerekir ise şu şekilde maddeler halinde gösterebiliriz;
İş yerlerinde olan tüm mobbing sonuçları dahilinde çıkan bu sağlık sorunları ile kişi ruhsal ve fiziksel belirtilerle varlığını korumaya çalışmaktadır.
İş hayatında mobbingin ispatı olayın şartlarına ve işin niteliğine göre değişkenlik gösteren durum olduğundan çalışanın mobbing uygulamaya başlandığı tarihten itibaren yapılması gerekenleri sıralayalım.
1-Kendini Göstermeyi ve İletişim Oluşumunu Etkilemek: Amaç mobbing mağdurun kendini istediği şekilde ifade etmesini engellemek.
2-Sosyal İlişkilere Saldırılar: Amaç mağdurun sosyal ilişkilerini engellemektir.
3-Kişisel İtibara Saldırı: Amaç kişinin itibarını zedelemektir.
4-Kişinin Yaşam Kalitesi ve Mesleki Durumuna Saldırılar: Mesleki konuma saldırılarak mağdurun iş başarısının engellenmesi.
5-Kişinin Sağlığına Doğrudan Saldırılar: Mağdurun ruhsal ve fiziksel sağlığını olumsuz etkilemektedir.
Bunların hepsi yaşanmış mobbing örnekleridir.