Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
Biraz Edebiyat Yapalım; Felsefi Düşüncelerin Özellikleri

Biraz Edebiyat Yapalım; Felsefi Düşüncelerin Özellikleri

Sizlerle bugün biraz edebiyat yapalım; felsefi düşüncelerin özellikleri konusuna değinelim. Son zamanlarda bazı düşünce akımları karşımıza çıkmıştır.

Nedir 4080 Güncelleme: 2 yıl önce 2 yıl önce

Bu düşünce akımları, aslında hayatın genel akışına baktığımız zaman, oldukça da faydalıdır. Günlük hayatımızda kullanırız. Bazen bilinçli olduğumuz zaman bazen ise bilinçsiz olduğumuz zaman, böyle bir durum ile karşı karşıya kalırız. Aslında bilemeyiz ama bildiğimiz kadarı sayesinde de edebiyat yapabiliriz.

Felsefenin Ortaya Çıkışı

Phileo, Yunanca’da; arıyorum, ardından gidiyorum ve seviyorum anlamlarına gelmektedir. Felsefi terimler, bu anlamda, taşıdığı anlam çokluğu ile de bizleri şaşırtır. Sophia ise; bilgelik ve bilgi anlamlarına gelmektedir. Tüm bu sonuçlar doğrultusunda; bilgiyi seven, bilgeliği seven ve Phileosophia ise bu anlamlara gelir. Sahip olduğu anlam bütünlüğü buradan gelmektedir.

İlk olarak, felsefe nerede ortaya çıkmıştır sorusuna; M.Ö. 7. Yüzyılda, İyonya uygarlığında olan Miletos kentinden ortaya çıkmıştır diyebiliriz. Tabi ki İyonya’dan öncesinde de; Çin, Hindistan, Mezopotamya ve Türkler’de de farklı düşünce tarzları vardı. Felsefenin ortaya çıkışı, tam da düşünüşlerin üzerine geldi. Tabi ki felsefenin ortaya çıkabilmesi içinde bazı şartlar gerekliydi. Bu şartlardan bazıları; farklı düşünce, inançlara karşı hoşgörü, yüksek refah düzeyi ve aynı zamanda kişinin merak duymasıdır.

Felsefi Düşüncelerin Özellikleri

Felsefi Düşünce Ne Demek?

Felsefi düşünceler, insanın günlük hayatında karşısına çıkan bazı problemleri çözmeye yarayan düşünceler olacaktır. Kısacası felsefi düşünce; gerçekten soru sormakla ve insan hayatındaki problemleri çözmeye çalışmakla ilgilenmektedir. Konu üzerine baktığımız zaman, aslında insanlar günlük hayatında hep bir düşünüş içerisindedir. Fakat düşüncelerinin sonucunda bazı noktalara varamazlar. Felsefi düşünce, insan hayatındaki sorunlar ile gerçekten ilgilenir ve onlara çözüm bulur.

Felsefi düşüncenin dayandığı en temel nokta, insan hayatı olacaktır. İnsan, hayatında karşısına çıkan sorunları, sadece elinin tersi ile itecektir. Zamanı geldiğinde onları çözüme kavuşturacak ve sonrasında da belki çözebilecektir. İnsanlar hayatlarında neyin önemli olduğunu anladığı zaman, düşüncelerinde de gerçeğe yönelik anlamlar barındırır. Dolayısıyla felsefi düşüncenin ortaya çıkışı, aslında insanın problemlerinin çözülmesine dayanmaktadır. Felsefenin amacı, bu anlamda insan hayatını düşünce tarzı ile kolaylaştırmak olacaktır.

Felsefi Düşüncenin Özellikleri Nelerdir?

Felsefi düşüncenin özellikleri, en başta evrensel olmak ve olabilmek ile alakalı olacaktır. Felsefi düşünce içerisinde olan insanlar, genellikle her konuya karşı tamamen şüpheci bir tavır takınır. Bu takındığı tavırlar içerisinde ise hala daha tutarlı olabilme kısmı baş göstermektedir. Düşüncenin özellikleri; şüpheci yaklaşmak, tutarlı olmak ve ne olursa olsun evrensel olmak olacaktır.

Bu bağlamda felsefi düşüncenin özelliklerini anlayabilmek içinde; niteliklerinin de bilinmesi gerekecektir. Felsefi düşüncenin özellikleri maddeler halinde, şu şekilde olacaktır; merak, şüpheci olmak, nesnel olmak, kümülatif olmak ve dogmatik olmamak. Farklı görüşler konusunda açık olan bu düşünce tarzı, tüm insanlara karşı da açıktır.

Felsefi Düşüncelerin Özellikleri

Felsefi Bilginin Özellikleri Nelerdir?

Felsefi bilgi, diğer bilgiler gibi belirli bir ayrım olmadan yaklaşımda bulunmaktadır. Hem toplumu hem varlığı hem de insanı tamamen ayrıştırmadan ele almaktadır. Felsefi bilgi örnekleri, bu açıdan insan içerisinde merak uyandırır. Bu konuya değinmeden önce, felsefi bilginin özelliklerinden söz edeceğiz.

Öncelikle, felsefi bilgi, çevrede olan her duruma merak duymaktır. En önemli özelliği de bu olacaktır. Tamamen kümülatif olduğu için, her filozofun düşüncelerinin ortak bir noktada buluşmasıdır. Farklı bakış içerisinde olan tüm insanlara yer vermesidir. Felsefi bilginin gerek doğru olması gerek ise de yanlış olması ne sonuçlanabilir ne de bir çözüme kavuşturulabilir. Felsefi bilgi, bakış açılarıyla birlikte ortaya konan bir bilgidir. Bir örnek olarak ise; Platon Sokrates’in öğrencisidir.

Felsefi Düşüncenin Özellikleri ile İlgili Örnekler

Felsefi düşüncenin özelliklerine bağlı olarak bazı cümleler bulunur. Bu cümleler neticesinde ise hem felsefi düşüncenin özelliklerini hem de yaklaşımlarını anlayabilirsiniz. Bu kısmı düşünme etkinliği olarak düşünebilirsiniz. Aslında bu cümleler, hayatımızın her alanında da bulunur. Düşüncelerin kendi bağlamında hem soru soran hem de gerçek olan kısımları da bulunur.

Felsefi Düşüncelerin Özellikleri

Edinilen bilgiler çerçevesinde, sizlere bazı cümleleri ileteceğiz. Örnekler; güneş her gün doğudan doğar, güneş her yerde doğudan doğar, güneş her zaman doğudan doğacak mı, ya güneş yarın doğudan doğmayacaksa, gibi cümleler olacaktır. Kendi üzerine farklı düşünüşler çerçevesinde, bu tarz cümleler ve sorular felsefi düşüncenin temelidir.

Felsefenin İnsan Yaşamındaki Etkisi Nedir?

Felsefe insan yaşamında hem derin hem de asla silinmeyecek olan bir yere sahip olacaktır. Felsefenin insan yaşamındaki etkisi nedir, sorusuna aslında sadece merak demek bile doğru olacaktır. Merak etmeden, insan bir adım öteye gidemeyecek ve merak duymadan yeni bir şeye de atılamayacaktır. Modern felsefenin özellikleri maddeler halinde; doğanın felsefe konusu olması, bireycilik, ulusçuluk ve duygu özgürlükleri gibi temel nitelikler halinde sıralanır. Bu bağlamda hem modern hem de orta çağ felsefesi, insan hayatının her döneminde yer alır.

Tamamen insanın özgürleşmesi, kendini ve düşüncelerini en iyi şekilde ortaya koyabilmesi anlamına gelir. Antik dönemden günümüze kadar, her ne kadar farklılaşarak geliyor olsa bile; temeli hem toplum hem de insan olmaktadır. Dolayısıyla felsefe insan hayatındaki ilk yüzyıllardan günümüze kadar gelmiş ve gelecek yüzyıllarda da anlamını koruyacaktır. Bu konu üzerinde düşünme tarzları farklılaşma bile, hizmet edilen temel aynı kalacaktır.

İçeriği Paylaş