Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
Tarihi Yapı İskenderiye Kütüphanesi'nin Hikayesi

Tarihi Yapı İskenderiye Kütüphanesi'nin Hikayesi

M.Ö. 3. yüzyılın başlarında Mısır’ın İskenderiye şehrinde inşa edilmiş antik kütüphane olarak bilinen İskenderiye Kütüphane’ sinin hikayesini biliyor muydunuz?

Nedir 3492 Güncelleme: 2 yıl önce 2 yıl önce

Bilmiyorsanız, İskenderiye Kütüphanesi’nin kısa tarihini ve önemli bilgileri sizle için oluşturduk.

İskenderiye Kütüphanesi nerededir?

Tarih derslerinden hatırlayacağımız üzere adını Büyük İskender’den alan bu kütüphane Mısır’ın İskenderiye şehrinde kurulmuştur. Bu şehirde ünlü bilim insanlarının da yaşadığı bilinmektedir. Mısır için önemli bir Liman kentidir aynı zamanda.

Tarihi Yapı İskenderiye Kütüphanesi'nin Hikayesi

İskenderiye Kütüphanesi kısa tarihi

Ptolemaios, Büyük İskender’den sonra gelen Mısır yönetimine gelmiştir. İskenderiye’nin büyük bir liman kenti olmasından dolayı bilime ve ilime önem verdiği için bu kütüphanenin kurulmasını sağlamıştır. Bu bağlamda kütüphane ve müze inşa edildi ve Ptolemaios’un bilime verdiği önem görülmüştür.

İskenderiye Kütüphanesi ve Müzesi

Matematik bilginlerinin eğitim verdiği, bilimsel göstergelerin sunulduğu kütüphanede, Müze olarak kullanılan bölgede çağın oldukça ötesindedir. İskenderiye Kütüphanesi’nde ne vardı diye soracak olursanız; dünyada ki hayvan örnekleri, botanik bahçeleri ve farklı bilim dalları için eğitim evleri… O zamana göre size de çok ilginç gelmiyor mu? Kütüphanede papirüs adı verilen kağıda benzer kalın malzemeler kullanılmaktadır. Üstelik, Helenistik dönemin de bu zamanlar da atıldığı bilinmektedir.

İskenderiye Kütüphanesi kısaca bir bilim merkezi olmuştur. Hepimiz tarafından bilinen Öklid teoreminin yaratıcısı, matematik bilgini Öklid’de bu kütüphanede eğitim vermiştir. Dünyanın en büyük mekanik okulunu kuran mekanik bilimci Arşimet’te bu kütüphanede yer almıştır. Dünyanın çevresini hesaplayan Eratosthenes, dünya tarihindeki bilinen ilk kadın matematikçi Hypatia yine bu şehirde ders vermiş ve bu kütüphanede çalışmıştır.


İskenderiye Kütüphanesi ne zaman yakıldı?

Gelelim bu güzel hikayenin trajik sonuna. Kitaplar dünyamız için en önemli kaynaklardır. Ancak ilk zarar görenler de onlardır maalesef. İskenderiye Kütüphanesi 391 yılında trajik bir şekilde yakıldı.

Tarihi Yapı İskenderiye Kütüphanesi'nin Hikayesi

İskenderiye Kütüphanesi neden yakıldı?

Peki, İskenderiye Kütüphanesi’ni kim yaktı? Kütüphanenin yakılmasına ilişkin çeşitli söylentiler vardır. Julius Sezar’ın şehri kuşattığı sırada kütüphanenin zarar gördüğü bilinmektedir. Farklı bir görüş olarak da Antik Pagan Tapınakları ve yapıların imhası sırasında Hristiyanların yaktığı yönündedir. İskenderiye Kütüphanesi’nin kalıntılarının ise daha sonra şehirdeki hamamlarda yakıldığına dair söylentiler oluşmuştur.

İskenderiye Kütüphanesinin şimdiki hali

Kütüphanedeki ve içindeki tüm kitaplar ve müzedeki eserler ne yazık ki yakılmıştır. Ancak 2002 yılında eski kütüphanenin olduğu yere Yeni İskenderiye Kütüphanesi açıldı. İskenderiye Kütüphanesi’nin şimdiki halini aşağıdaki fotoğraftan inceleyebilirsiniz.

Tarihi Yapı İskenderiye Kütüphanesi'nin Hikayesi

Kütüphanesi hakkındaki söylentiler

Kütüphanede dünyanın en önemli sayılabilecek nitelikte bilimsel eserler vardı ve bu eserle İskenderiye’deki hamamlarda tam 6 ay boyunca yakıldığı yönünde. Ayrıca Kütüphanenin de 6 ay boyunca yandığı söylenilmektedir.

İskenderiye Kütüphanesi’nin kapısında ki yazıda “Bilim bizi tanrıların gazabından kurtarır” yazmaktadır. Kütüphanenin içerisinde 900 bin adet yazma olduğu tahmin edilmektedir.


Öneri

2009 yapımı Agora filminde bu konuya ve kütüphanenin yakılmasına değinilmiştir. Roma İmparatorluğundaki İskenderiye’de geçen bu filmde Haypatia’nın hayatı anlatılıyor. Haypatia üzerinden anlatılan filmde Hristiyanların pagan inancına ve bilime karşı çıkmasından dolayı çıkan çatışma sonucu kütüphane yakılmıştır. İzlemenizi öneriyoruz.

Tarihi Yapı İskenderiye Kütüphanesi'nin Hikayesi

Üniversiteni Tanıt
Üniversiteni Tanıt
Yazar: Üniversiteni Tanıt Ekibi
İçeriği Paylaş