Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
Biraz da Hayatımıza Yenilik Katalım; Yoganın 8 Basamağı

Biraz da Hayatımıza Yenilik Katalım; Yoganın 8 Basamağı

Yoganın faydalarından yararlanmak isteyenler gelsin; bu yazının içerisinde merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz. Bugün Yoganın 8 basamağından bahsedeceğiz.

Socialing 1544 Güncelleme: 2 yıl önce 2 yıl önce

Yoga felsefesi nedir?

Yoga nedir başlayalım. Yoga ilk olarak Hindistan’da ortaya çıkmıştır. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal rahatlama sağlayan bir uygulamadır. Yoga fiziksel olarak uygulanıyor gibi görünse de derin düşünme sayesinde zihninizin ve ruhunuzun sükûnete ulaşmasını sağlamak içindir.

Yoganın tarihi

Yoga’nın tarihi çok geçmiş yıllara dayanmaktadır. Yoga dönemlerini araştırırken köklerinin yazılı tarihin bile gerisinde hatta insanlık tarihine kadar eski olduğu tartışılmaktadır. Tarih boyunca farklı kıtalar üzerinde yapılan kazıların sonucunda bazı yerlerde yoga duruşlarının resmedildiği görülmüştür. Yoga tarihi incelendiği zaman dokuz yoga dönemi karşımıza çıkmaktadır. Yoga sutralarının bulunduğu dönem Klasik Çağ (M.Ö. 100- M.S.500)’dır. Bu sutraların İ.Ö. 400’lü yıllarda Patanjali tarafından yazıldığına inanılmaktadır. Aydınlanmanın yolunu anlatan bu yazıt 4 bölümde 196 sutradan oluşmaktadır. Bu yazıtta yazılan sutralar tek tek açıklanmıştır. Asana, Pranayama ve Pratyahara gibi açıklanmamış yoga hocalarından öğrenciye aktarılarak öğrenilmiştir. İşte bu sekiz aşama şu şekilde açıklanmıştır;

Biraz da Hayatımıza Yenilik Katalım; Yoganın 8 Basamağı

Yoganın 8 Basamağı

Yoganın 8 başamağı kişinin yoga ile yaptığı bir yolculuk oarak nitelenmektedir. Bakalım bu yoganın 8 basamağı neymiş..

1. Yamalar

Yolculuğun ilk adımı olan geri çekilme olarak da bilinen Yama, nefsi kontrol etmek, kimseye zarar vermemek, doğruluk gibi ahlaki değerleri disiplin etmekten geçer.

2. Niyamalar

Yolculuğun ikinci aşaması Niyama, kişinin kendine karşı gözlemi olarak da bilinmektedir. Bu aşama bazı disiplinleri içerisinde barındırır. Saflık, şükretmek, okumak ve hatırlamak gibi disiplinler.

3. Asana

Üçüncü aşamamız olan Asana yoga duruşu ya da yoga pozu anlamına gelmektedir.

Biraz da Hayatımıza Yenilik Katalım; Yoganın 8 Basamağı

4. Pranayama

Nefes kontrolü ile ilgili olan Pranayama dördüncü aşamadır. Bu aşamada nefes yaşam enerjisi olarak benimsenir ve farkındalık artar. Pranayama nefes kontrolünü sağlamamız için önemli bir aşamadır.

5. Pratyahara

Beşinci yoga basamağı olan aynı zamanda tecrit olarak da bilinen Pratyahara duygularınızı ve duyu organlarınızı geriye çekmek soyutlanmak anlamına gelmektedir.

6. Dharana

Altıncı yoga basamağı olan Dharana, odaklanma temelli bir tekniktir. Eğer ders çalışırken odaklanma probleminiz varsa bu basamağı iyice araştırabilirsiniz.

Biraz da Hayatımıza Yenilik Katalım; Yoganın 8 Basamağı

7. Dhyana

Bu aşama meditasyon olarak da adlandırılan yedinci yoga aşamasıdır. Kişinin bu noktada zihnini sakinleştirip kendisi hakkında analiz yapması gerekir. Dhyana meditasyon aşamasıdır.

8. Samadhi

Yolculuğunuzun son basamağı olan Samadhi artık aydınlanmayı yaşadığınız noktadır. Özgürleşmek olarak da bilinen bu aşamada meditasyon ile bilincin karışması hedeflenmektedir.

Yoganın Faydaları nelerdir?

Yoganın faydaları ve yoga nedir diye merak eden kişiler için Yoga, fiziksel ve zihinsel olarak kişinin kendisini iyileştirmek için nefes almaya odaklandığı zihnini temizlediği bir egzersiz şeklidir. Çok stresli bir hayatı olan kişilerin özellikle yapması gereken bir egzersiz çeşidi olan yoga stresi azaltmak, sağlıklı bir yaşam sürmek, güç kazanmak ve esnekliğinizi arttırmak için tasarlanmıştır. Birkaç yoga duruşu ve nefes egzersizlerine eşlik eden meditasyon içeren yoganın amacı zihninizi ve bedeninizi sağlıklı kılmak ve uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlamak için var.

Biraz da Hayatımıza Yenilik Katalım; Yoganın 8 Basamağı

Yogada tapas nedir?

Kişinin kendisiyle ve tanrısıyla ruh bütünlüğünün oluşması, anlamlı bir yolculuk ve bu amaca uygun şekilde öz disiplin ile seçtiği yolda sergilediği davranış ve eylemlerim bütününe tapas denir. Yogada tapas yoga yapan kişinin kalbindeki manevi motivasyondur. Yoga yapmak isteyen herkes bu yoga öğretilerini kendi kendine öğrenebilmektedir. Doğru nefes çalışmaları ve uzun süreli yoga yapmak kişileri dış dünyadan uzaklaştırarak kendi iç dünyalarında rahatlamalarını sağlayan bir egzersiz.

Yoga felsefesini takip eden bir kişi yani bir yogi, nefsini denetlemeyi kendi kendine ruhsal ve bedensel olarak bir denge bulmayı bu şekilde kendisini daha iyi tanımak için yoga yapar. Yogada amaç kişinin kendi içerisinde evrenin bir parçası olduğunun farkındalığına ulaşması ve bir denge içerisinde huzur bulmasıdır.

Biraz da Hayatımıza Yenilik Katalım; Yoganın 8 Basamağı

İshvara pranidhana yani yoga da teslimiyet, korkularımızı endişelerimizi ve gerginliklerimizi bir kenara bırakarak kendimizi yaratıcıya teslim etmek ve daha yüksek bir amaca adamak olarak görülebilir. 5 Yama ve 5 Niyama, yoga pratiğinde başarının sırrıdır.

Yoga yapmaya başlamadan önce kendinize sessiz ve düz bir alan bulun. Rahat giysiler giyin uygulayacağınız yoga duruşlarında sizi sıkacak kıyafetler istemezsiniz. Isınma hareketlerini uygulayın. Bu adımları gerçekleştirdikten sonra yoga yapmaya hazırsınız demektir. Herkes için geçerli bir yoga listesi oluşturmak mümkün değildir. Bu sebeple kişiler kendilerine göre uygun olan yoga duruşlarını seçerek yoga yolculuğuna başlayabilir. Zihninizin ve bedeninizin gevşediğini hissederek yoga sayesinde huzurlu olabilirsiniz.

İçeriği Paylaş