Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder

2024 YKS: Yükseköğretim Kurumları Sınavı - Tüm Bilgiler

2024 YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı - ÖSYM) üniversite adayları için kritik bir sınav. Biz de Üniversiteni Tanıt olarak adaylara faydalı içerikler sunduk.

5 Senelik Karşılaştırmalı Başarı Sıralamalarını İncele!
Sıralamalar

YKS Taban Puanlar ve Sıralamaları (Son 6 Yıl)

Bölümler özelinde hazırladığımız 2024 taban puanlarını ve başarı sıralamalarını analiz et!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı için, Üniversite Tercihleri yol haritası.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı için Üniversite Tercihleri yol haritası

Üniversite Karşılaştırma

Hangi üniversite daha iyi? Hangi şehirler öğrenci şehri? Üniversite Karşılaştırma Robotunu kullanarak üniversiteleri analiz et!

Tercih Robotu

Üniversite tercihleri için güncel YKS tercih robotunu kullanarak listenizi oluşturun ve excel olarak indirin!

Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılır?

YKS 2024 öğrencileri için üniversite tercihleri nasıl yapılır, detaylı olarak anlattık.

YKS Kaynak Önerileri Listesi

TYT deneme önerileri listemizdeki denemeleri mutlaka çözmelisiniz! Soru pratiğinizi arttırmak için en iyi TYT soru bankalarınıda inceleyebilirsiniz!

Güncel Taban Puanlar

Üniversiteler Güncellendi

Üniversitelerin Taban Puanları

  • Hemen İncele!
  • Üniversiteni Tanıt Icon
Açıköğretim Güncellendi

AÖF Bölümlerinin Taban Puanları ve Sıralamaları

  • Hemen İncele!
  • Üniversiteni Tanıt Icon
4 Yıllık Güncellendi

Mühendislik Bölümlerinin Taban Puanları

  • Hemen İncele!
  • Üniversiteni Tanıt Icon
2 Yıllık Güncellendi

2 Yıllık Sağlık Bölümleri 2024 Taban Puanları

  • Hemen İncele!
  • Üniversiteni Tanıt Icon

2024 YKS Sayaç

Gün
Saat
Dk.
Sn.
Üniversiteler Raporu

Türkiye Üniversite Raporu

Türkiye'deki en iyi üniversiteler hangileri, öğren

Raporu İndir

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Hakkındaki Sıkça Sorulan Sorular

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı için en sık sorulan soruları sizler için listeledik. Sınav hakkında resmi bilgileri edinmek için mutlaka ÖSYM'nin web sitesini ziyaret ediniz.

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Hakkındaki Sıkça Sorulan Sorular

Sınava başvurabilmek için, lise son sınıfta okuyor olmak veya mezun (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri, yurt dışı okullarından mezuniyet belgeleri sahip olmaları gerekir) olmak gerekmektedir.

http://www.osym.gov.tr adresinden YKS hakkındaki tüm bilgilere erişebileceğiniz gibi, YKS kılavuzuna da bu adresin duyurular bölümünden ulaşabilirsiniz.

Yabancı dil sınavı, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde gerçekleştirilecektir. Her dil için ayrı bir soru kitapçığı mevcut olacaktır. Sınavda, adaya başvuru sırasında belirttiği yabancı dil için özel olarak hazırlanmış soru kitapçığı verilecektir.

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS), 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi'ni içermektedir. 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ise Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi'ni kapsamaktadır. 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) ise Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça testlerini içermektedir.

2024 TYT sınavı, 8 Haziran 2024 Cumartesi günü gerçekleştirilecek ve 165 dakika sürecek. 2024 AYT sınavı ise, 9 Haziran 2024 Pazar günü yapılacak ve 180 dakika sürecek. 2024 YDT sınavı da aynı gün yapılacak ve 120 dakika sürecek.

YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) adı verilen sınav, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç farklı oturumdan oluşmaktadır.

Sayısalcı adaylar, YKS'nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve 2. Oturumunda yer alan Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden sorumlu olurlar.

Eşit Ağırlık öğrencileri ise, TYT sınavıyla birlikte 2. Oturumda yer alan Matematik ve Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 testlerinden sorumlu olurlar.

Sözel öğrenciler ise TYT sınavından sonra 2. Oturumda yer alan Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 ve Sosyal Bilimler 2 testlerinden sorumlu tutulurlar.

Dil öğrencileri ise TYT sınavından sonra 3. Oturum olan Yabancı dil testinden sorumlu tutulurlar.

Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavı toplam 120 soru içermekte ve 135 dakika süre verilmektedir. Sınav puanı hesaplanırken TYT'nin etkisi %40 olarak belirlenmiştir. Soru dağılımı ise aşağıdaki gibidir:

  • Temel Matematik: 40 soru
  • Temel Türkçe: 40 soru
  • Fizik: 7 soru
  • Kimya: 7 soru
  • Biyoloji: 6 soru
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: 5 soru
  • Felsefe Grubu: 5 soru
  • Tarih: 5 soru
  • Coğrafya: 5 soru

AYT sınavı, toplam 160 sorudan oluşmaktadır ve verilen süre 180 dakikadır. Bu sınav, dört testten oluşmaktadır ve soru dağılımı aşağıdaki gibidir:

  • Edebiyat – Sosyal Bilgiler:
    • Türk Dili ve Edebiyatı dersinden 24,
    • Tarih 1 dersinden 10,
    • Coğrafya 1 dersinden 6 soru
  • Sosyal Bilgiler 2:
    • Tarih 2 dersinden 11,
    • Coğrafya dersinden 11,
    • Felsefe Grubu dersinden 12,
    • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 6 soru
  • Matematik:
    • Matematik dersinden 25 soru,
    • Geometri dersinden ise 15 soru
  • Fen Bilimleri:
    • Fizik dersinden 14 soru,
    • Biyoloji dersinden 13 soru,
    • Kimya dersinden 13 soru

Sınava girecek adayların, ilgili oturum için Sınava Giriş Belgesi ve, Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı (Fotoğraflı Kimlik Kartı) veya geçerlilik süresi dolmamış fotoğraflı pasaportunu yanlarında bulundurmaları zorunludur. Türk vatandaşlığından ayrılanlar ve kanuni mirasçıları için Pembe/Mavi Kart, pasaportu bulunmayan KKTC vatandaşları için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya T.C. Kimlik Kartı edinme sürecinde verilen Geçici Kimlik Belgesi (fotoğraflı ve barkodlu) de kabul edilebilir. Ancak, sınav girişinde fotoğrafsız kimlik belgesi kesinlikle kabul edilmeyecektir. Eğer Nüfus Cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı'nda fotoğraf bulunmuyorsa, adayların fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı edinmeleri gerekmektedir.

Evet. Yapılan testlerde, adayların doğru ve yanlış cevaplarının sayısı kaydedilir ve doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın net sayısı belirlenir. Bu net sayısı, adayın ilgili testten aldığı ham puanı gösterir.

Ortaöğretimde alınan diploma notu, 100 üzerinden hesaplanır ve bu not 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak belirlenir. Diploma notu bildirilmeyen adaylar ve 50'nin altında not alan adaylar için diploma notu olarak 50 değeri kullanılır. Böylece en düşük diploma notu olan 50 için OBP 250, en yüksek diploma notu olan 100 için ise OBP 500 olacaktır. Detaylı bilgi için YKS puan hesaplama sistemi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanacaktır.

Evet. Mimarlık programları için 250.000, mühendislik programları için 300.000, hukuk programları için 100.000, Tıp programları için 50.000, öğretmenlik programları için 300.000, Eczacılık programları için 100.000, diş hekimliği için 80.000 başarı sıralamasına ihtiyacınız olacaktır. Detaylı bilgi için başarı sıralaması şartı olan bölümler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

2024 YKS başvuruları 1 Şubat 2024 tarihinde başlayacak ve 26 Şubat 2024 tarihine kadar devam edecek. Geç başvurular ise 5-7 Mart 2024 tarihleri arasında yapılacak. YKS'ye ne kadar kaldığını sürekli olarak takip etmek için YKS Sayaç 2024 sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Türkiye'de üniversite sınavı için belirlenmiş bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Yeterli puanı almak koşuluyla, lise mezunu herkes üniversiteye başvurabilir. Bu nedenle, çoğu üniversite öğrencisi genellikle 18 yaşında veya daha büyüktür.

Yükseköğretim programlarına TYT puanıyla öğrenci alınabilmesi için adayların TYT puanlarının hesaplanmış olması yeterlidir. Lisans programlarına SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleriyle öğrenci alınabilmesi için adayların ilgili puan türünde puanlarının hesaplanmış olması yeterlidir. Ancak bazı lisans programları için belirli bir başarı sırası şartı aranmaktadır. Bu konuda daha detaylı bilgi 2024-YKS Kılavuzu'nda yer almaktadır.