Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık Nedir? (PDR)

Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık nedir, mezunu ne iş yapar, maaşları ve daha fazla bilgiyi bu makalede öğreneceksiniz. Meslek seçimi hayat değiştirir.

3472 kez okundu Üniversite Bölümleri
Son Güncelleme: 09 Mar 2025
Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık Nedir? (PDR)

Üniversite tercihleri sürecindeki en zor kısım bölüm seçmek. İşte bu yüzden en çok sorulan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü nedir, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünde ne öğrenilir, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü kaç yıl gibi soruların cevaplarını vereceğiz. Bakalım Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mesleği size ne kadar uygun?

Tüm üniversite bölümleri listesini incelemek için bağlantıya tıklayabilir veya detaylı filtreleme yaparak sıralamaları incelemek isterseniz tercih robotu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Nedir?

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü, bireylerin sosyal, duygusal, akademik, mesleki ve diğer yaşam alanlarında karşılaştıkları sorunları çözmeye yardımcı olmak için gerekli beceri ve bilgileri kazandıran bir yükseköğretim programıdır. Bu bölümde öğrenciler, psikolojik danışma teorileri, iletişim teknikleri, grup danışmanlığı, aile danışmanlığı, okul rehberliği, kariyer danışmanlığı, test ve ölçme yöntemleri, kriz yönetimi ve danışmanlık etiği gibi konuları öğrenirler. Bu programı tamamlayan öğrenciler, özel veya kamu sektöründe danışman, rehberlik uzmanı, okul rehberlikçisi veya akademisyen gibi birçok farklı alanda çalışabilirler.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunları, insanların sosyal, duygusal, akademik, mesleki ve diğer yaşam alanlarındaki sorunlarını çözmelerine yardımcı olmak için gerekli beceri ve bilgileri kazanırlar. Bu nedenle, mezunlar, genellikle danışmanlık, rehberlik ve psikolojik danışmanlık gibi mesleklerde çalışırlar. Bu mezunların iş imkanları arasında okullarda, üniversitelerde, kariyer merkezlerinde, özel rehberlik ve danışmanlık merkezlerinde, kamu kurumlarında, sivil toplum örgütlerinde ve özel sektörde danışmanlık ve rehberlik uzmanı olarak çalışma imkanı vardır. Ayrıca, eğitim, işletme, sağlık, spor ve diğer sektörlerdeki kurumlarda psikolojik danışman veya insan kaynakları uzmanı olarak da çalışabilirler. Mezunlar, ayrıca, kendi özel danışmanlık ofislerini açabilirler.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Dersleri Nelerdir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünde eğitim alacak öğrenciler için başlıca dersleri listeledik. Üniversitelerin web sitesini ziyaret ederek tüm dersleri ve ders içeriklerini inceleyebilirsiniz. Bazı Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü dersi aşağıdaki gibidir:

  • Gelişim Psikolojisi
  • Öğrenme Psikolojisi
  • Bireysel Farklılıklar
  • Aile Danışmanlığı
  • Okul Psikolojisi
  • Klinik Psikoloji
  • Zihinsel Engelliler ve Rehabilitasyonu
  • Kuramsal Temelleri ile Rehberlik
  • Psikolojik Testler ve Değerlendirme
  • Çocuk ve Ergen Psikolojisi

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünün Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü EA puanı ile öğrenci alan meslekler arasında olmakla beraber öğrenim süresi 4 yıldır. Bu bölümü tamamlamak için Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesine göre 240 AKTS'yi doldurmaları gerekmektedir. Üniversite veya bölüm tercihi yaparken en iyi eşit ağırlık bölümleri listesi yapmayı da unutmayın.

Uluslararası İşletme Yönetimi Bölümünü İnceleyin

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, bireylerin duygusal, sosyal ve akademik gelişimlerine destek olmayı amaçlayan bir disiplindir. Eğitim ve sağlık sektöründe önemli bir yere sahiptir. İşte Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunlarının kariyer yolları:

  • Okul Psikolojik Danışmanı: Öğrencilerin akademik ve duygusal sorunlarına rehberlik eder; örneğin, bir öğrencinin başarısını %30 artırabilir.
  • Kariyer Danışmanı: Bireylerin meslek seçiminde rehberlik yapar; örneğin, bir gencin doğru kariyer yolunu seçmesini %40 kolaylaştırabilir.
  • Aile Danışmanı: Aile içi iletişim sorunlarını çözer; örneğin, bir ailenin iletişim kalitesini %25 iyileştirebilir.
  • Rehabilitasyon Danışmanı: Özel gereksinimli bireylerle çalışır; örneğin, bir bireyin sosyal becerilerini %20 geliştirebilir.
  • Eğitim Programı Geliştiricisi: Okullarda rehberlik programları tasarlar; örneğin, bir programla öğrenci motivasyonunu %15 artırabilir.
  • Akademisyen/Eğitimci: Üniversitelerde rehberlik ve psikolojik danışmanlık dersleri verir, bu alanda araştırmalar yapar.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunları, bireylerin hayat kalitesini artırarak toplumun duygusal ve sosyal gelişimine katkıda bulunabilir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Sıralamaları

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık taban puanları ve sıralamaları tablosunda öne çıkan üniversiteleri inceleyebilirsiniz.

Üniversite Burs Kont. Yer. Yıl Puan Sıra
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
(İngilizce) (4 Yıllık)
Örgün
Ücretsiz 50+2+0+0+0 52 2024 443.49334 5873
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
(İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)
Örgün
Burslu 3+0+0+0+1 4 2024 432.49697 9866
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
(4 Yıllık)
Örgün
Ücretsiz 50+2+0+0+0 52 2024 400.20469 34194
BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
(İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)
Örgün
Burslu 3+0+0+0+1 4 2024 395.9985 39025
TED ÜNİVERSİTESİ
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
(İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)
Örgün
Burslu 4+0+1+0+1 5 2024 391.20283 45155

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Başarı Sıralamaları (Tüm Liste)

Sizler için Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü hakkında detaylı bilgiler sunduk. Universitenitanit.com olarak meslek seçiminizde başarılar dileriz.


Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Nedir?
Üniversite Bölümleri

Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Nedir?

Geleneksel Türk Sanatları bölümü nedir, Geleneksel Türk Sanatları iş olanakları nelerdir, Geleneksel Türk Sanatları mezunları ne iş yapar sorularını cevapladık.

Tam 1519 kez okundu :)

Nüfus Ve Vatandaşlık Bölümü Nedir?
Üniversite Bölümleri

Nüfus Ve Vatandaşlık Bölümü Nedir?

Nüfus ve Vatandaşlık bölümü nedir, Nüfus ve Vatandaşlık iş olanakları nelerdir, Nüfus ve Vatandaşlık mezunları ne iş yapar sorularını cevapladık.

Tam 1985 kez okundu :)

En İyi Üniversiteler Raporu Universitenitanit.com Tarafından
  • Quacquarelli Symonds Sıralamaları
  • Times Higher Education Sıralamaları
  • Urap İstatistikleri
  • Uniar Üniversite Araştırmaları
  • YÖK ve ÖSYM İstatistikleri