Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
İngiltere'deki Gizemli Taşlar: Stonehenge Hikayesi

İngiltere'deki Gizemli Taşlar: Stonehenge Hikayesi

Dünyanın en gizemli yapılarından biri olan ve hala gizemi çözülemeyen Stonehenge hikayesi, oldukça dikkat çeken tarihi bir eser olarak bilinmektedir.

Socialing 8510 Güncelleme: 2 yıl önce 2 yıl önce

İngiltere’nin kültür simgesi olan bu taş yapı, tarihsel açıdan pek çok detay noktaya sahip olmasının yanında inşa açısından da oldukça ilginç ve tespit edilememiş noktalarla çevrili haldedir. Tarihin sıfır noktası olarak bilinen Göbeklitepe ve Stonehenge arasında 7000 yıllık bir fark bulunmaktadır.

Stonehenge Gizemi


Stonehenge anıtı yıllar boyunca gizemi çözülememiş ve arkeolojik çalışmaların hala sürdüğü gizemli bir anıt olarak önemini muhafaza etmiştir. Çok eski halklar tarafından dini sebeplerle yapıldığı düşünülen bu yapının gökyüzü incelemeleriyle bir ilişiği olduğu düşünülmektedir. Bunun yanı sıra bu eserin oluşumunda rol oynayan taşlar, Wiltshire şehrinin 3000 kilometre mesafelik bir uzaklıktan Galler’den geldiği düşünülmektedir. Bu da gizemi bir başka seviyeye taşıyarak yalnızca inşası değil, Galler’den taşınmasıyla ilgili de soru işaretleri oluşturmaktadır. Arkeologların yaptığı araştırmalar sonucu bu taşların bulunduğu bölgeye getirilmesi uzun süreli silindirler üzerinde yuvarlanarak getirilmeleriyle mümkün olmuştur. Aynı zamanda taşların altında bulunan mezarlarla birlikte İngiiltere’nin en büyük mezarlığı olarak bilinmektedir.

İngiltere'deki Gizemli Taşlar: Stonehenge Hikayesi

Stonehenge Nerede?


Gizemli taşların İngiltere dışından getirilmesiyle oluşan Stonehenge, İngiltere'nin Wiltshire şehrinde Salisbury Düzlüğü denilen yerde bulunmakta olan tarihi bir anıttır. Stonehenge nerede olduğu düşünüldüğünde bölgedeki en eski ve en büyük yapıdır. Bu tarihi yapı, tahmin edilen değer olarak her biri yaklaşık 4 metre yüksekliğine sahip, yaklaşık 2 metre genişliğine sahip ve 25 ton ağırlığında dikili taşların halkasından oluşmuştur. Bu gizemli ve tarihi taşlar, Neolitik ve Tunç çağının İngiltere bölgesinde en yoğun görüldüğü yerlerdir. Yapılış nedeni hala keşfedilememiş olsa da anıtın etrafında yoğunlukla dini başka yapılar da görülmüştür.


Stonehenge Kaç Yıllık?


Bu bölgede gizemli taşlarla ilgili çalışma yürüten arkeologlar, oluşturulmuş olan bu gizemli yapının MÖ 3000 ve MÖ 2000 yılları arasında inşa edildiğine inanmaktadır. Erken evreyi oluşturan toprak halka kısmının M.Ö. 3100 yıllarında şekil alamaya başladığı düşünülmektedir. Stonehenge kaç yıllık olduğunu tespit edebilmek adına taşların yaşlarını belirlemek için kullanılan Radyokarbon çalışmaları, Stonehenge’in önemli parçaları olan Bluestone’ların M.Ö. 2100 ile M.Ö. 2400 yılında inşa edildiğini düşünmektedir. Ancak bu çalışmanın aksine MÖ 3000 gibi erken bir tarihte de bulunmuş olmaları olanaklar dahilindedir. İngiltere ve Birleşik Krallık için oldukça büyük bir öneme sahip olan bu eser bir kültür simgesi olarak kabul edilir. 1882 yılında kabul edilen Tarihi Eserleri Koruma Yasası çıkmasından itibaren Eski bir Anıt olarak kabul edilmiştir.

İngiltere'deki Gizemli Taşlar: Stonehenge Hikayesi

Stonehenge Nasıl İnşa Edildi?


Bu antik ve gizemli yapının inşasında iki çeşit taş kullanılmıştır. Stonehenge taşları olarak bilinen bu iki tür sarsen ve bluestone taşlarıdır. Birinci taşlar olan Sarsen taşları, güney İngiltere'de doğal olarak dağılmış halde bulunmakta olan bir çeşit silkret kaya olarak bilinmektedir. Arkeologların yaptığı çalışma sonucu bu taşların Marlborough Downs bölgesinden getirildiği düşünülmektedir. Yapılan yeni jeokimyasal çalışmalar taşların kaynağının bu bölge olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra taşların alındığı bölgede bu çalışmalarda tespit edilmiştir. Her biri 25 ile 30 kilo arasında olan taşlar Marlborough Downs bölgesine 32 kilometre uzaklıkta bulunan West Woods bölgesinden alınmaktadır. İkinci taşlar ise Bluestone ise bölgede diğerlerine göre daha küçük olan taşlara verilen isimdir. Bu taşlar kırıldıklarında ve ıslandıklarında mavi renge benzer bir ton alabilirler. Bu mavi taşlar, Mavi görünmeseler de, kırıldıklarında veya ıslandıklarında mavimsi bir ton alırlar. Her biri 2 ile 5 ton ağırlığında olan bu gizemli taşların ise Galler bölgesindeli Preseli Tepesinden bu bölgeye getirildiği düşünülmektedir.


Bazı inanışlara göre bu taşlar Galler’den değil daha yakın olan Salisbury Ovasından buzul hareketlerle geldiği yönündedir. Ancak bilim insanları ve arkeologlar bu taşımanın insan gücü ile yapıldığına inanmaktadır. Su şebekeleri vasıtasıyla ya da kara yoluyla uzun bir yol getirilmiş olduğu düşünülmektedir ancak kesin bir karara varılması mümkün olmamıştır. Bu taşlara şekil vermek için kullanıldığı düşünülen kırık çekiç taşları bölgede bulunmuştur. Aynı zamanda bu şekilde vermeyi doğrulayacak şekilde artık sarsen ve bluestone taşları da bölgede bulunmuştur. Yapılan lazer incelemelerden taşların bazı yüzeylerinde daha ince bir işçilik yapıldığı gözlemlenmiştir. İnce işçilik yapılan noktalar merkez trilithonların kuzeydoğu tarafı ve iç yüzleri olarak tespit edilmiştir.

Stonehenge’in Tarihi


Stonehenge’in tarihi ise ilerledikçe diğer topluluklarla da etkileşime girmektedir. M.Ö. 2000 ve M.Ö. 3000 yılları arasını kapsayan Orta Tunç Çağı sonrasında, anıtların ve tarlaların ortak bir çabayla var edilmesine eskiden daha az çaba harcanmıştır. Ancak Demir Çağı'nda M.Ö. 700 yıllarında inşa edildiği tahmin edilen ve sonradan Vespasian Kampı olarak bilinen büyük bir hillfort, Stonehenge'in yakın mesafede doğusuna kalacak şekilde Avon Nehri'nin yakınlarında bir bölgeye inşa edilmiştir. Bunun yanı sıra bölgede pek çok Roman gerçi bulunduktan sonra yapılan tespitlere göre Stonehenge bölgesi özellikle Roma döneminde sık sık ziyaret edilmekteydi. Yapılan son kazılar Romano-İngiliz halkının bu bölgeye sık sık geldiğini ve geldiğinde bazı ritüeller gerçekleştirdiğini doğrular nitelikte ortaya koymaktadır.

İngiltere'deki Gizemli Taşlar: Stonehenge Hikayesi

Bunu da okuyun; Tarihin Sıfır Noktası Olarak Bilinen Göbeklitepe'nin Sırrı


İçeriği Paylaş