Dezenfeksiyon - Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Nedir?

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği bölümü nedir, iş olanakları nelerdir, mezunları ne iş yapar sorularını cevapladık.

1668 kez okundu Üniversite Bölümleri
Son Güncelleme: 10 Mar 2025
Dezenfeksiyon - Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Nedir?

Üniversite tercihleri sürecindeki en zor kısım bölüm seçmek. İşte bu yüzden en çok sorulan Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği bölümü nedir, Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği bölümünde ne öğrenilir, Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği bölümü kaç yıl gibi soruların cevaplarını vereceğiz. Bakalım Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği mesleği size ne kadar uygun?

Tüm üniversite bölümleri listesini incelemek için bağlantıya tıklayabilir veya detaylı filtreleme yaparak sıralamaları incelemek isterseniz tercih robotu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Bölümü Nedir?

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği bölümü, sağlık sektöründe enfeksiyon kontrolü ve hastane hijyeni konularına odaklanan bir sağlık meslek dalıdır. Bu bölümde öğrenciler, hastane ortamında kullanılan medikal aletlerin, cihazların, malzemelerin, yüzeylerin ve odaların sterilizasyonu, dezenfeksiyonu ve antiseptik temizliği konularında eğitim alırlar. Bu bölümde öğrenciler, mikrobiyoloji, enfeksiyon kontrolü, sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antiseptik işlemler gibi konularda eğitim alırlar. Ayrıca, hastanelerde kullanılan sterilizasyon cihazlarının kullanımı, periyodik bakımı ve kalibrasyonu konularında da bilgi sahibi olurlar.

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerleri, hastanelerde, kliniklerde, laboratuvarlarda, tıbbi malzeme üretiminde, cerrahi aletlerin bakım ve sterilizasyon merkezlerinde ve diğer sağlık kuruluşlarında çalışabilirler. Ayrıca, ilaç üretim tesisleri, gıda işletmeleri, kozmetik fabrikaları ve diğer endüstriyel işletmelerde de sterilizasyon işlemleri gerçekleştirirler.

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği bölümünde eğitim alacak öğrenciler için başlıca dersleri listeledik. Üniversitelerin web sitesini ziyaret ederek tüm dersleri ve ders içeriklerini inceleyebilirsiniz. Bazı Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği bölümü dersi aşağıdaki gibidir:

  • Temel Mikrobiyoloji
  • Dezenfektanlar
  • Cerrahi Setlerin Tanınması
  • Sterilizasyon Süreci Tanımlanması
  • Endoskopların Tekrar Kullanıma Hazırlanması
  • Sterilizasyon ve Dezenfeksiyonda Standartlar
  • Sterilizasyonda Paketleme Materyalleri
  • Diş Hekimliğinde Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon
  • Düşük Isı Sterilizasyon Yöntemleri
  • Enfeksiyon Hastalıkları

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Bölümünün Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği bölümü TYT puanı ile öğrenci alan meslekler arasında olmakla beraber öğrenim süresi 2 yıldır. Bu bölümü tamamlamak için Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesine göre 120 AKTS'yi doldurmaları gerekmektedir. Üniversite veya bölüm tercihi yaparken en iyi TYT bölümleri listesi yapmayı da unutmayın.

Raylı Sistemler Makinistliği Bölümünü İnceleyin

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği, sağlık ortamlarında hijyen ve sterilizasyon süreçlerini kapsayan bir bölümdür. Sağlık ve teknik becerileri birleştirir. Bu bölümün mezunları, enfeksiyon kontrolünde önemli bir rol oynar. İşte Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği mezunları için kariyer fırsatları:

  • Sterilizasyon Teknikeri: Tıbbi ekipmanların sterilizasyonunu yapar. Örneğin, bir günde 50 aleti sterilize edebilir.
  • Dezenfeksiyon Uzmanı: Sağlık tesislerinde hijyen süreçlerini yönetir. Örneğin, bir hastanede enfeksiyon riskini %30 azaltabilir.
  • Kalite Kontrol Sorumlusu: Sterilizasyon süreçlerinin standartlara uygunluğunu denetler. Örneğin, hata oranını %20 düşürebilir.
  • Hastane Hijyen Koordinatörü: Hijyen protokollerini uygular ve denetler. Örneğin, bir ayda 100 odayı kontrol edebilir.
  • Eğitimci: Dezenfeksiyon ve sterilizasyon kurslarında ders verir. Örneğin, bir kursta 15 öğrenciye hijyen teknikleri öğretebilir.
  • Ekipman Bakım Destekçisi: Sterilizasyon cihazlarının bakımına yardımcı olur. Örneğin, bir cihazın ömrünü %25 uzatabilir.

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği mezunları, sağlık sektöründe hijyenle hayat kurtarabilir. Sağlığa ve temizliğe ilgi duyanlar için anlamlı bir kariyer sunar.

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Sıralamaları

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği taban puanları ve sıralamaları tablosunda öne çıkan üniversiteleri inceleyebilirsiniz.

Üniversite Burs Kont. Yer. Yıl Puan Sıra
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği
(2 Yıllık)
Örgün
Ücretsiz 30+1+0+0+0 Doldu# -31 2024 329.03778 568983
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği
(2 Yıllık)
Örgün
Ücretsiz 40+1+0+1+0 Doldu# -42 2024 294.53411 954895
KÜTAHYA SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ
Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği
(2 Yıllık)
Örgün
Ücretsiz 40+1+0+1+0 Doldu# -42 2024 294.12614 960405

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği Başarı Sıralamaları (Tüm Liste)

Sizler için Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Teknikerliği bölümü hakkında detaylı bilgiler sunduk. Universitenitanit.com olarak meslek seçiminizde başarılar dileriz.


Fizik Öğretmenliği Bölümü Nedir?
Üniversite Bölümleri

Fizik Öğretmenliği Bölümü Nedir?

Fizik Öğretmenliği bölümü nedir, Fizik Öğretmenliği iş olanakları nelerdir, Fizik Öğretmenliği mezunları ne iş yapar sorularını cevapladık.

Tam 1518 kez okundu :)

İlahiyat (Önlisans) Bölümü Nedir?
Üniversite Bölümleri

İlahiyat (Önlisans) Bölümü Nedir?

İlahiyat (Önlisans) bölümü nedir, İlahiyat (Önlisans) iş olanakları nelerdir, İlahiyat (Önlisans) mezunları ne iş yapar sorularını cevapladık.

Tam 3882 kez okundu :)

En İyi Üniversiteler Raporu Universitenitanit.com Tarafından
  • Quacquarelli Symonds Sıralamaları
  • Times Higher Education Sıralamaları
  • Urap İstatistikleri
  • Uniar Üniversite Araştırmaları
  • YÖK ve ÖSYM İstatistikleri