Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
Biyokimya Bölümü Nedir? Biyokimya İş Olanakları Nelerdir?

Biyokimya Bölümü Nedir? Biyokimya İş Olanakları Nelerdir?

Biyokimya bölümü nedir, Biyokimya iş olanakları nelerdir, Biyokimya mezunları ne iş yapar sorularını cevapladık.

Üniversite Bölümleri 1487 Güncelleme: 1 yıl önce 1 yıl önce

Biyokimya bölümü nedir?

Biyokimya, biyolojik sistemlerin kimyasal yapıları, işlevleri ve metabolizmalarını inceleyen bir bilim dalıdır. Biyokimya, biyolojik moleküllerin (proteiner, nükleik asitler, karbonhidratlar ve lipitler gibi) kimyasal özelliklerini ve işlevlerini araştırır. Bu moleküllerin nasıl üretildiği, depolandığı, taşındığı ve metabolize edildiği gibi konular da biyokimya alanına girer. Biyokimya, birçok alanda önemlidir. Tıp, veterinerlik, tarım, gıda bilimi ve endüstriyel uygulamalar gibi alanlarda biyokimya kullanılmaktadır. Biyokimyacılar, hastalıkların tanı ve tedavisinde, yeni ilaçların geliştirilmesinde, gıda üretiminde, bitki genetiği ve biyoteknoloji gibi birçok alanda çalışabilirler.

Biyokimya mezunu ne iş yapar?

Biyokimya alanında iş olanakları oldukça geniştir. Örneğin, biyokimyacılar, biyoteknoloji şirketleri, ilaç şirketleri, gıda şirketleri, üniversiteler, araştırma merkezleri, hastaneler ve kamu kurumları gibi birçok farklı sektörde çalışabilirler. Biyokimyacılar, akademik araştırmacılar olarak çalışabilecekleri gibi, endüstriyel araştırmacılar, tıbbi araştırmacılar, ürün geliştirme uzmanları, sağlık uzmanları ve eğitimciler olarak da çalışabilirler.

Biyokimya bölümünde en iyi 5 üniversite nedir?

YÖK Atlas üzerinden alınan 2023 yılı verilerine göre Biyokimya bölümünde en iyi 5 üniversite aşağıdaki gibidir. Aynı zamanda tablonun altında bulunan 2023 Biyokimya taban puanları ve başarı sıralamalarını da inceleyebilirsiniz.

Üniversiteni Tanıt, üniversite derecelendirme kuruluşları, YÖK ve ÖSYM tarafından halka açık bir şekilde yayınlanan verileri öğrenciler için derlemektedir. En iyi üniversiteler ve istatistiklerini incelemek için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

ÜniversiteBölümKont.2022 Puan2022 Sıra
Ege Üniversitesi Biyokimya (KKTC Uyruklu) 1+0 357.95753 162397
Ege Üniversitesi Biyokimya 60+2 330.99340 213259
Selçuk Üniversitesi Biyokimya 30+1 285.75469 341726
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Biyokimya 50+2 270.37031 405797
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Biyokimya 40+1 250.36967 518575

2023 Biyokimya taban puanları ve başarı sıralamaları

En hızlı iş bulan ön lisans bölümleri

2021 Yılında TÜİK'in açıkladığı yükseköğretim istihdam göstergelerinde yer alan en hızlı iş bulan 5 ön lisans bölümünü sizler için derledik.

En hızlı iş bulan lisans bölümleri

2021 Yılında TÜİK'in açıkladığı yükseköğretim istihdam göstergelerinde yer alan en hızlı iş bulan 5 lisans bölümünü sizler için derledik.

Biyokimya bölümü dersleri nelerdir?

Biyokimya bölümünde eğitim alacak öğrenciler için başlıca dersleri listeledik. Üniversitelerin web sitesini ziyaret ederek tüm dersleri ve ders içeriklerini inceleyebilirsiniz. 10 tane Biyokimya bölümü dersi aşağıdaki gibidir:

  • Genel Biyoloji
  • Genel Kimya
  • Hücre Biyolojisi
  • Analitik Kimya
  • Biyokimyaya Giriş
  • Organik Kimya
  • Mikrobiyoloji
  • Histoloji
  • Biyoorganik Kimya
  • Anorganik Kimya

Biyokimya bölümü eğitim süresi kaç yıldır?

Biyokimya bölümü TYT ile öğrenci alan meslekler arasında olmakla beraber öğrenim süresi 2 yıldır. Bu bölümü tamamlamak için Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesine göre 120 AKTS'yi doldurmaları gerekmektedir. Üniversite veya bölüm tercihi yaparken en iyi TYT bölümleri listesi yapmayı da unutmayın.

DGS Taban Puanları ve Geçiş Bölümleri

TYT bölümleri için DGS taban puanlarını ve geçiş bölümlerini incele!

İçeriğe Git

TYT puanı ile alan bölümler

Sizler için TYT ile alan bölümleri ve bazı popüler meslekleri listeledik. Üniversite bölümünüzü araştırırken diğer TYT mesleklerini veya TYT bölümlerini de incelemeyi unutmayın.

Üniversite Bölümleri ve Meslek Rehberi

Sizler için tüm üniversite bölümleri ve meslek rehberi hazırladık. 2 yıllık ön lisans programlarını ve 4 yıllık bölümleri detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

İçeriğe Git


İçeriği Paylaş