Mimarlık Bölümü Nedir? Mimarlık Mezunları Ne İş Yapar?

Mimarlık mezunu ne iş yapar, maaşları ve daha fazla bilgiyi bu makalede öğreneceksiniz. Meslek seçimi hayat değiştirir.

6191 kez okundu Üniversite Bölümleri
Son Güncelleme: 07 Mar 2025
Mimarlık Bölümü Nedir? Mimarlık Mezunları Ne İş Yapar?

Üniversite tercihleri sürecindeki en zor kısım bölüm seçmek. İşte bu yüzden en çok sorulan Mimarlık bölümü nedir, Mimarlık bölümünde ne öğrenilir, Mimarlık bölümü kaç yıl gibi soruların cevaplarını vereceğiz. Bakalım Mimarlık mesleği size ne kadar uygun?

Tüm üniversite bölümleri listesini incelemek için bağlantıya tıklayabilir veya detaylı filtreleme yaparak sıralamaları incelemek isterseniz tercih robotu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Mimarlık Bölümü Nedir?

Üniversite Mimarlık Bölümü, yapıların tasarımı, planlanması, inşa edilmesi ve yönetilmesi için gerekli olan bilgi, beceri ve teknikleri öğreten bir yükseköğretim programıdır. Bu bölümde öğrenciler, mimarlık tarihi, yapı malzemeleri, yapı sistemleri, yapı fiziği, yapı teknolojisi, çevre düzenleme, şehir planlama, mimari tasarım ve teori gibi konuları öğrenirler. Bu bölümde öğrenciler, temel mimari tasarım ilkeleri hakkında bilgi edinirken, aynı zamanda teknik çizim, proje yönetimi, yapım teknikleri ve diğer ilgili konuları da öğrenirler. Mimarlık öğrencileri ayrıca, teknik konuların yanı sıra, çevre, kültür, tarih ve sosyal faktörler gibi konularda da dersler alırlar. Bu sayede, öğrenciler, gelecekteki tasarım projelerinde insanlar, doğa ve çevre arasındaki etkileşimi en iyi şekilde dengeleyebilirler.

Mimarlık Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Mimarlık bölümü mezunları, inşaat sektöründe, mimarlık ofislerinde, mühendislik firmalarında, müteahhitlik firmalarında, kamu kurumlarında veya özel sektörde çalışabilirler. İş imkanları oldukça geniştir ve mezunların ilgi alanlarına, yeteneklerine ve deneyimlerine göre farklı iş alanlarına yönelebilirler. Mimarlık bölümü mezunları, bina, konut, okul, hastane, stadyum, havaalanı, alışveriş merkezi, restoran ve diğer ticari binaların tasarımını, planlamasını ve inşasını üstlenebilirler. Ayrıca, peyzaj mimarlığı, iç mimarlık, restorasyon, çevre düzenleme, şehir planlama ve inşaat maliyeti yönetimi gibi farklı alanlarda da çalışabilirler. Mimarlık bölümü mezunları, çeşitli mimari projelerde tasarım danışmanı, proje yöneticisi, mimar, yapı mühendisi, peyzaj mimarı, iç mimar, restorasyon uzmanı, kentsel tasarım uzmanı, bina kontrol uzmanı veya inşaat maliyeti yöneticisi gibi pozisyonlarda çalışabilirler. Bazı mezunlar ayrıca kendi mimarlık ofislerini açarak kendi işlerini kurabilirler.

Mimarlık Bölümü Dersleri Nelerdir?

Mimarlık bölümünde eğitim alacak öğrenciler için başlıca dersleri listeledik. Üniversitelerin web sitesini ziyaret ederek tüm dersleri ve ders içeriklerini inceleyebilirsiniz. Bazı Mimarlık bölümü dersi aşağıdaki gibidir:

  • Tasarım Teorileri ve Uygulamaları
  • Mimarlık Tarihi ve Kültürü
  • Mimarlık Felsefesi ve Etiği
  • Yapı Teknolojisi ve Yapı Malzemeleri
  • Yapı Statiği ve Mekanikleri
  • Çizim ve Tasarım Yöntemleri
  • Bilgisayar Destekli Tasarım
  • Mimari Proje Yönetimi ve Planlama
  • İç Mekan Tasarımı ve Mobilya Tasarımı
  • Ulaşım Planlaması ve Kent Planlaması

Mimarlık Bölümünün Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Mimarlık bölümü SAY puanı ile öğrenci alan meslekler arasında olmakla beraber öğrenim süresi 4 yıldır. Bu bölümü tamamlamak için Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesine göre 240 AKTS'yi doldurmaları gerekmektedir. Üniversite veya bölüm tercihi yaparken en iyi sayısal bölümleri listesi yapmayı da unutmayın.

Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümünü İnceleyin

Mimarlık Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?

Mimarlık, estetik, fonksiyonellik ve sürdürülebilirlik ilkeleriyle yapılar tasarlayan bir sanat ve bilim dalıdır. İnşaat, tasarım ve kentsel planlama gibi alanlarda önemli bir rol oynar. İşte Mimarlık mezunlarının detaylı kariyer yolları:

  • Mimari Tasarımcı: Konut, ticari veya kamu binalarının tasarımlarını çizer, 3D modeller oluşturur ve projeleri koordine eder.
  • Kentsel Planlamacı: Şehirlerin altyapısını ve gelişim planlarını tasarlar, yeşil alanlar ve ulaşım sistemleri planlar.
  • İç Mimari Uzmanı: Binaların iç mekanlarını tasarlar, mobilya ve aydınlatma planları yapar; genellikle özel projelerde çalışır.
  • Sürdürülebilirlik Danışmanı: Enerji verimli binalar tasarlar, çevre dostu malzemeler önerir ve yeşil sertifikasyon süreçlerini yönetir.
  • Restorasyon Mimarı: Tarihi binaları restore eder, kültürel mirası korur ve yapısal analizler yapar.
  • Proje Yöneticisi: İnşaat projelerini planlar, bütçeyi yönetir ve ekiplerle iş birliği yaparak teslimatı sağlar.

Mimarlık mezunları, yaratıcı ve teknik becerileriyle modern kentlerin ve yapıların şekillenmesine katkıda bulunabilir.

Mimarlık Sıralamaları

Mimarlık taban puanları ve sıralamaları tablosunda öne çıkan üniversiteleri inceleyebilirsiniz.

Üniversite Burs Kont. Yer. Yıl Puan Sıra
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ
Mimarlık
(İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)
Örgün
Burslu 9+0+1+0+1 11 2024 493.97865 12900
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Mimarlık
(İngilizce) (4 Yıllık)
Örgün
Ücretsiz 50+2+0+0+0 52 2024 462.62975 29883
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Mimarlık
(İngilizce) (4 Yıllık)
Örgün
Ücretsiz 65+2+0+0+0 67 2024 458.94975 32334
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Mimarlık
(4 Yıllık)
Örgün
Ücretsiz 70+2+0+0+0 72 2024 448.09306 39986
TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
Mimarlık
(Burslu) (4 Yıllık)
Örgün
Burslu 7+0+1+0+1 9 2024 440.6158 45605

Mimarlık Başarı Sıralamaları (Tüm Liste)

Sizler için Mimarlık bölümü hakkında detaylı bilgiler sunduk. Universitenitanit.com olarak meslek seçiminizde başarılar dileriz.


Tıbbi Tanıtım Ve Pazarlama Bölümü Nedir?
Üniversite Bölümleri

Tıbbi Tanıtım Ve Pazarlama Bölümü Nedir?

Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama bölümü nedir, Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama iş olanakları nelerdir, mezunları ne iş yapar sorularını cevapladık.

Tam 1777 kez okundu :)

Turizm Rehberliği Bölümü Nedir? İş Olanakları Nelerdir?
Üniversite Bölümleri

Turizm Rehberliği Bölümü Nedir? İş Olanakları Nelerdir?

Turizm Rehberliği bölümü nedir, Turizm Rehberliği iş olanakları nelerdir, Turizm Rehberliği mezunları ne iş yapar sorularını cevapladık.

Tam 1462 kez okundu :)

En İyi Üniversiteler Raporu Universitenitanit.com Tarafından
  • Quacquarelli Symonds Sıralamaları
  • Times Higher Education Sıralamaları
  • Urap İstatistikleri
  • Uniar Üniversite Araştırmaları
  • YÖK ve ÖSYM İstatistikleri