Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
Geçmişten Günümüze Tıp Teknolojilerinin Gelişimi

Geçmişten Günümüze Tıp Teknolojilerinin Gelişimi

Teknolojinin gün geçtikçe gelişmesi ile sağlık alanı da gün geçtikçe ilerlemektedir. Gelişen Tıp teknolojileri sorunlarımıza kolay çözümler üretmektedir.

Teknoloji 10550 Güncelleme: 2 yıl önce 2 yıl önce

Bir ameliyata girdiğimizde ya da en basitinden dişimize dolgu yaptırırken anestezi kullanılır. Ancak geçmişte anestezi yoktu. Ve çoğu Avrupa ülkesinde ameliyat öncesi insanların kafalarına vurarak veya boğazlarını sıkarak bilinç kaybı yaşamaları sağlanıyordu. Sadece bu örnek bile teknolojinin sağlık alanı için ne kadar önemli olduğunu anlamamız için yeterlidir.

Geçmişte zorlu koşullarda kullanılan bazı tıbbı cihazları birlikte inceleyelim:


Osteotom (Kemik Kesisi)


Her ne kadar ağaç kesicisi gibi gözükse de bu geçmiş zamanlarda kemikleri kesmek için kullanılan bir aletmiş. Küçük oluşu ve normal bir bıçağa benzemesi doktorların kemikleri keserken geçmişte bir hayli zorlandığını gözler önüne seriyor.

Geçmişten Günümüze Tıp Teknolojilerinin Gelişimi

Diş Anahtarı


Tıbbi Teknoloji diye bir şeyin olmadığı zamanlar kullanılan bu alet geliştirilmeden önce diş hekimleri, çekilmesi gereken dişleri bilek gücü ile çekiyordu. Kırılan ve kökü içinde kalan dişler içinse bıçaklar ile çıkarma işlemi uygulanıyordu. Bu alet sayesinde diş hekimleri dişleri kökü içinde kalmadan çekebilir hale geldiler. Ancak günümüz teknolojisini düşününce hala korkunç gözüktüğünü söyleyebilirim.

Geçmişten Günümüze Tıp Teknolojilerinin Gelişimi

Kafatası Matkabı


1800lü yıllarda kullanılan bu matkap önemli beyin ameliyatlarında kullanılmak için tasarlanmıştı. Ancak 1800’lü yıllardaki tıp teknolojisini düşününce bu aletin kafatası kemiğinde açtığı deliğin onarılamayacağı ve bu ameliyatı olan kişilerin yaşamına devam ederse kafatası kemiğinde bir delik ile yaşayacağını gösteriyor.

Geçmişten Günümüze Tıp Teknolojilerinin Gelişimi


Bu kadar geçmiş zaman yeter biraz da günümüz teknolojileri hakkında konuşalım.


Drone ile Taşınan Tıbbi Cihazlar, Kan ve Organlar:


Hepimiz kan naklinin ve organların taşınmasının ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Hastaneler arası taşınması gereken tıbbi cihazların, organların veya kan tüplerinin bir an öce gideceği yere varması çok önemlidir. Günümüzdeki trafik yoğunluğunu düşündüğümüzde bazı cihazlar zamanında ulaşamıyor veya organları riske atmış olabiliyorlar. Son zamanlarda popüler olan droneların bu sene hastaneler arası nakillerde kullanılması tıpta yeni bir çağ açacak gibi gözüküyor. Gideceği yeri bilen önceden programlanmış dronelar ile bu yolculuk hem daha güvenli hem de daha kolay oluyor. Teknolojinin tıp alanındaki yararlarından bahsetmeye başladığımda bir heyecan olmadı diyemem.

Geçmişten Günümüze Tıp Teknolojilerinin Gelişimi

Da Vinci Ameliyat Robotu


Ülkemizde de çok büyük hastanelerde var olan bu robot ameliyatlarda büyük kolaylık sağlamaktadır. 3D görüntü alabilme ve normalin 10 katına kadar görüntü büyütebilmesi sayesinde hata olasılığını sıfırlamayı amaçlamaktadır. Ameliyat dikişleri bazen çok hassas ve ince olmak zorundadır. Bu konuda robotlar daha iyi iş çıkarıyor diyebilirim. Çünkü bu robot üzümün kabuğunu parçalamadan dikebilecek kadar ince ve hassas çalışabilmektedir. Da Vinci ameliyat robotu, tıpta teknolojik gelişmelere verebileceğimiz en iyi örneklerden biri.

Geçmişten Günümüze Tıp Teknolojilerinin Gelişimi

İnsülin Salgılayan Akıllı Lens


Tıp alanındaki teknolojik gelişmeler gün geçtikçe çoğalmaktadır ve gelişmektedir. Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde, aynı anda gözyaşındaki glikozu ölçebilen ve ilaç verebilen akıllı bir lens geliştirildi. Glikoz seviyesi düştükçe insülin salgılayan bu lens diyabet hastaları için yeni bir umut niteliğinde.

Geçmişten Günümüze Tıp Teknolojilerinin Gelişimi


Sağlık Alanında Beklenen Gelecek Teknolojileri


Beyin Bilgisayar Arayüzleri


Gelecekte tıp teknolojisi akıl almaz bir hale gelecek, bunu az çok öngörebiliyoruz. Son zamanlarda beyin bilgisayar ara yüzleri alanında yapılan çalışmalar hızlandı. Bunun en iyi örneklerinden birine tanıklık ettik. Felçli bir adam zihin okuyan dış iskelet yardımıyla 4 uzvunu da hareket ettirebilir hale geldi. Gelecekteki buluşların önünü açan bu gelişme, ilerde felçli insanlara güzel şeyler vadedebilir gibi gözüküyor.

Geçmişten Günümüze Tıp Teknolojilerinin Gelişimi

Siborg çılgınlığı


Bilim-kurgu filmlerinde sıkça gördüğümüz siborglar gerçek hayata entegre oluyor olabilir mi? Tıp teknolojileri ilerledikçe Robotik teknolojisi ve beyin bilgisayar arayüzü teknolojisinin günümüzde önemli gelişmeler kaydetmesi filmlerdeki siborgları gerçek kılabilir mi diye akıllara soru olarak düşüyor. Bu konularda yapılan protezler ve protezlerin sinir beyin bağlantıları, siborgların gelecekte yaygın olacağının bir kanıtı olarak gözüküyor.

Geçmişten Günümüze Tıp Teknolojilerinin Gelişimi


Teknoloji Her Zaman yararlı Mıdır?


Tıp alanındaki teknolojik gelişmelerin yararları tabi ki de var. Acaba zararları var mıdır? Sanal gerçeklik gözlüklerinin ortaya çıkmasıyla video oyunları (özellikle savaş ve silah oyunları) 3 boyutlu ortama taşındı. Ancak bu tarz savaş oyunlarını bağımlılık derecesinde oynayan insanların gerçek savaşlara katılıp yaralanan askerler ile benzer travmalar verdiği gözlendi.

Ayrıca çocukların sıklıkla oynadıkları video oyunlarının televizyona göre epilepsi krizlerini daha fazla tetiklediği görülmüştür.

Yani teknoloji yaşantımıza entegre olurken bazı zararları da beraberinde getiriyor. Her şeyin fazlasının zararlı olması gibi teknolojik aletleri de yerinde ve zamanında kullanmayı bilmeliyiz.

Tıp teknolojilerini geliştiren mühendislerimize ve bilim insanlarımıza da teşekkürü bir borç biliyoruz.



İçeriği Paylaş