Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
Başarılı Girişimcilerin Özellikleri

Başarılı Girişimcilerin Özellikleri

İleride daha başarılı biri olabilmek, liderlik kavramını daha iyi uygulayabilmek için; başarılı girişimcilerin özelliklerinden bahsediyor olacağız.

Eğitim 1731 Güncelleme: 2 yıl önce 2 yıl önce

Hem iktisadi mal hem de hizmet üretimi için, üretim faktörlerinin bir araya getirildiği, ekonomik açıdan fırsatların değerlendirildiği organizasyona tam olarak girişim denir. Bunları yerine getiren kişiye ise girişimci denecektir. Tabi ki herkes bir anda iyi bir girişimci olacak diye bir şey yok.

Girişimcilik Nedir?

Girişimci, tam anlamıyla gerek sanayi gerek ise de ticaret sektörlerinde, herhangi bir iş yapmaya girişen ve yüksek oranda risk alan kişiye denir. Girişimci ne anlama gelir, soruları ile sürekli olarak karşılaşıyor olabilirsiniz. Fakat bunun için hem risk almak hem de yeni bir şey ya da faydalı olacak bir şey ortaya koymak gerekecektir. Başarılı bir girişimci bu anlamda bazı özelliklere de sahip olmalıdır. Bu özellikler sayesinde de kendini iyi bir konumda görecektir.

Girişimci Bir İnsan Ne Yapar?

Silikon Vadisi’nde olan girişimciler, aslında hayatlarının bir bölümünü oldukça zor geçiriyor olurlar. Özellikle de çocukluklarından gençlik aşamalarına kadar genelde fakir bir ailede yaşıyor olurlar. Fakat burada kendinizi geliştirmeniz konusunun ne kadar da önemli olduğunu anlayabiliyorsunuz. Bu durumda girişimcilerin en çok yaptıkları şeyler hem bir araştırma yapmak hem de çok çalışmak ve sonucunda da vazgeçmemek olacaktır.

Girişimci Nitelikleri Nelerdir?

Gerek sosyal medya içerisinde gerek ise de günlük hayat içerisinde, bu zamana kadar olan girişimcilerin; hayatlarını belirli plan içerisinde yaşadıklarını duymuşsunuzdur. Bu yüzden girişimci nitelikleri nelerdir, sorusuna; başlangıç olarak azim diyebiliriz. Nasıl insan hayal ettiği her şeye sahip olabiliyorsa, tabi ki büyük bir çaba ve emek sonrasında; aynı şekilde azim ile de girişimci olabilir. Bunun haricinde de günlük hayatında başka şeylere zaman ayırma konusunda cimri olmak, çok fazla araştırmak ve gününü programlamak girişimcilerde olan niteliklerdir.

Girişimci İnsanların Özellikleri Nelerdir?

Eğer her insanda birazdan sayacağımız özellikler bulunuyor olsaydı; her insan bir şekilde ya başarılı ya da girişimci olurdu. Dolayısıyla bu ortak özellikleri barındıran insanlar, bir şekilde aynı yerde toplanmaktadır. Girişimci insanlarda bulunması gereken özellikler nelerdir, sorusuna basit şekilde cevaplar vereceğiz. Girişimcinin özellikleri maddeler halinde şu şekilde olacaktır

•Yaratıcı olmak

Herkes ile aynı olan sizce başarılı olabilir mi? Düşünün, bir marka kuruluyor ve siz aynı markayı, tüm özellikleri de aynı olmak koşulu ile sadece isim farkı ile kuruyorsunuz, maalesef girişimci olamazsınız. Yaratıcı girişimcinin özellikleri bu sayede bir sonraki adımda farklı bir şeyi ortaya koymak olacaktır.

•Karar alabilme yeteneği

Girişimci bir insan ne olursa olsun hem karar alabilmek hem de sorumluluk alabilmelidir. Gerektiği zamanda ise bu kararların arkasında durmalıdır. Risk almayı sevmeli ve gerektiği her durumda risk alır konumda olabilmelidir.

•Liderlik edebilmek

Yanında çalışanlara bir patron ya da müdür gibi değil; lider gibi yaklaşmalıdır. Kendi de çalışmalı ve destek olmayı bilmelidir.

•Özgüven

Kendine her zaman güveni olmalıdır. Acaba diye düşünürken dahi adım atmayı bilmeli ve bundan da mutluluk duymalıdır.

•Motivasyon

Motivasyonunu yüksek tutmadığı zaman, kendi işine olan güveni azalır. Hangi durumda olursa olsun motivasyonunu yüksek tutmalıdır.

•Planlama ve zaman yönetimi

İş planı açıcından başından sonuna kadar iyi bir plan oluşturmalıdır. Girişimcilik özellikleri arasında en önemlisi olacaktır.

•Esneklik

Her zaman istediğiniz sonuçları alamayabilirsiniz. Bu durumda ya işi bırakmanız gerekecektir ya da işi zamana bırakmanız gerekecektir. Esneklik sayesinde vazgeçmeyi değil; işin gidişatını kontrol altına almaktan vazgeçmeyi öğrenirsiniz.

•İletişim kabiliyeti

Diğer insanlar ile ne kadar iyi bir iletişim elde ederseniz edin, bu her zaman olumlu olacaktır. Bu yüzden iyi bir iletişim oldukça önemlidir.

Girişimcilik Sürecinin Aşamaları

Girişimcilik sürecinin aşamaları olarak, ilk aşamada motivasyonu yüksek tutmak çok önemlidir. Sonrasında iş fikrini belirlemek ve program hazırlamak önemli olacaktır. Yaptığı işe planı hazır olan kişi yolu yarı yarıya tamamlamış sayılır. Gerekli ön değerlendirmeler grup içerisinde veya tek başına yapılmalı ve sonrasında da bu iş yapılabilir mi konusu tartışılır. Planlama yeteneği yüksek olan kişi elde ettiği veriler sayesinde bu aşamada tıkanmaz. Sonrasında tekrar planlar gözden geçirilir ve proje hayata geçer. Sonrasında da kendini hem daha fazla büyütmek hem de işi geliştirmek gerekecektir.

Başarılı Girişimcilerin Özellikleri

Başarılı girişimcilerin özellikleri, birkaç madde ile sıralanabilir. Öncelikli olarak yaptığı işe karşı tutkulu olmalıdır. Sonrasında da şu sıralama gelir: kararlılık, risk almak, kendine güven, azim, yenilikçilik. Sahip olması gereken özellikler bunlardır. Bu özelliklere sahip olmanın, insanda başarıyı da getireceğine dair şüphe bırakmamalıdır. Olması gereken özellikler toplandıktan sonra, iş fikrine bağlı kalıp, onu hayatında iyi bir noktaya getirebilir.

Başarısız Girişimcilerin Özellikleri

Hayatınızda böyle bir adım atmışsanız ve başarısız olmuşsanız birçok nedeni olabilir. Fakat şu özelliklerden yoksunsanız, maalesef başarılı olmak şansa kalacaktır. Öncelikli olarak ileri görüşlülük, kendine güven ve yönetim becerisi olmayan kişiler girişimci olamaz. Çok çabuk vazgeçmek, risk almamak, liderlik vasfının olmaması ve planlar dahilinde çalışmamak başarısız girişimcilerin ortak özellikleridir. Tabi ki finansal bilgiler konusunda eksik olması maddi kayba nedeni olacaktır. Bir iş konusunda sadece bilgiye sahip olmak değil; o bilgiyi harmanlamak ve en iyi şekilde sunmak, çok daha iyi ve başarılı bir girişimci olma yolunda en önemli adımdır.

İçeriği Paylaş