Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
Sosyal Girişimcilik Nedir?

Sosyal Girişimcilik Nedir?

Girişimcilik kelimesinin tanımını hepimiz son dönemlerdeki şirketlerin başarısı ile beraber anlamış olduk. Peki ya, sosyal girişimcilik nedir?

Nedir 1274 Güncelleme: 2 yıl önce 2 yıl önce

Girişimcilik kelimesinin tanımını hepimiz son dönemlerdeki şirketlerin başarısı ile beraber anlamış olduk. Peki ya, sosyal girişimcilik nedir? İşte bu konu hakkında pek fikrimiz yok malesef. Bizde bu çok önemli olan konu hakkında sizlere güzel bir makale oluşturmak istedik. Haydi, iyi sosyal girişimcilikler..

Sosyal girişim ne demek?

Sosyal girişimler ne yazık ki az sayıda olsalar da toplumda etki yaratmanın ve farkındalık oluşturmanın çabası ile giderek artıyor. Bu iş modeli, toplum için sosyal sorumluluk bilinci ile maddi fayda sağlamaksızın problemleri belirlemeyi ve ortadan kaldırmayı amaçlar. Genel olarak üniversite gençleri sosyal inovasyon bakış açısı ile toplumun ihtiyacı olan faaliyetleri belirleyerek harekete geçer.

Nerden çıktı bu sosyal girişimler?

Bill Drayton Oxforf, Yale, Harvard gibi üniversitelerde eğitim almış ve bu tanımı ilk kullanmış kişidir. Aynı zamanda Ashoka Fellow adında dünya çapında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşunun kurucusudur. Bu girişimin Ashoka Türkiye ayağı da bulunmaktadır.

Sosyal Girişimcilik Nedir?

Neden sosyal girişimcilik?

Şöyle anlatalım; Herhangi bir fikriniz var ve hayata geçirdiniz. Başarılı oldunuz ve iyi satış gelirleri ile iyi paralar kazandınız. Umarız böyle bir şeyi başarabilirsiniz. Ancak sosyal girişimci iseniz tam olarak şöyle yapıyorsunuz. Bu fikriniz orman yangınlarını, madde bağımlılığını, çevre sorunlarını, işsizlik problemlerini, kadın haklarını, kadına şiddeti ve insan haklarını... Evet biz yazarken çok üzüldük:( Malesef ki ülkemizde ve dünyada bir çok problem var. Ve bu problemi çözecek fikirlerinizi hayata geçiriyorsanız ve geçirirken de maddi kazanç hedefiniz yoksa siz sosyal girişimci oluyorsunuz. Yani bir nevi beyninizin yanında kalbinizi de kullanmaya başlıyorsanız doğru yoldasınız demektir. Girişimcilik ve sosyal girişimcilik farklarından da bu şekilde bahsedebiliriz.

Kişide olması gereken özellikler

Sen de sistemleri dönüştürmeye ve maddi fayda ön planda olmaksızın bu dünyaya bir şeyler katmak istemez miydin? O zaman harekete geç. Sosyal medyadan # ile bir şeyler tam anlamıyla olmaz. Bu yüzden her zaman sorgulayıcı, kalp ve beyninin iş birliğini sağlayarak ve ticari faaliyet gözetmeksizin problemleri bul. Bu problemler için neler yapabilirimi düşün. Ve harekete geç. Bu arada her şeyde ki gibi birçok problemle karşılaşacaksın. Asla pes etme!

Dünyada sosyal girişimcilik örnekleri

• Toms ayakkabısı satın alıyorsanız, bir çift ayakkabı da ihtiyaç sahibi olan çocuklara gidiyor.
• Toplumun katkıları ile oluşturulan ve sürekli olarak güncellenen Vikipedi hiç bir kar sağlamadan yoluna devam ediyor.
• Kredi alamayan veya yeterli geliri olmayan insanlara diğer bankaların aksine kredi veren banka Graamen Bank.

Sosyal Girişimcilik Nedir?

Türkiye'de sosyal girişimcilik örnekleri

• Otsimo, özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklara eğitici oyunlar üretmekte.
• Türkiye'de burs arayanlar ve burs verenleri aynı platformda buluşturan E-Bursum.
• Sosyal etki bırakabilmek adına kişilerin veya kurumların spor yoluyla destek vermesini sağlayan Adım Adım.
• Tema vakfı yeşillendirir.
• YGA dezavantajlı bölgelerdeki öğrencilere eğitimler verir.


Üniversiteni Tanıt
Üniversiteni Tanıt
Yazar: Üniversiteni Tanıt Ekibi
İçeriği Paylaş