Amerika’da Eğitim İçin Olmazsa Olmaz; SAT Sınavı Nedir?
Scholastic Aptitude Test olarak bilinen kısaca SAT sınavı nedir? Amerika’daki üniversitelere giriş sınavı olan SAT'ı, sizlere detaylı bir şekilde anlattık.
Yurtdışı 2030 Güncelleme: 2 yıl önce 2 yıl önceNeden Amerika’da Eğitim
Amerika dünyada en çok uluslararası öğrenci alan ülkedir. Amerikan eğitim sistemi kaliteli eğitimi, müfredatı, çok kültürlü çevresi ve fırsatları ile birçok öğrencinin ilgi duymasına sebep oluyor. Amerika’da eğitim almanın 4 nedenini sizler için açıklayalım.
1. En iyi akademik çalışmalar bu ülkede yapılıyor
Amerika, en iyi dünya üniversiteleri arasında yer alan en iyi üniversitelerin bazılarına sahiptir. Amerika’da yer alan üniversiteler yüksek akademik standartlara sahiptirler. 2019 yılında QS Dünya sıralamasında ilk 100 üniversiteden 33 tanesi Amerika’da yer almaktadır. Buna benzer olarak, Times Higher Education sıralamasına göre en iyi 10 üniversiteden 7 tanesi Amerikan üniversitesidir.
2. Uluslararası öğrenci çeşitliliği
Farklı kültürlerin, etnik kökenlerin ve ırkların bir arada olduğu Amerikan üniversitelerinde bu farklı çevre bütün topluluklar tarafından kabul görmenizi ve ayrımcılığa maruz kalmamanız konusunda size yardımcı olacaktır.
3. Sosyal kampüs olanakları
Amerikan üniversitelerinde kampüs hayatının benzersiz olduğunu söyleyebiliriz. Öğrenim gördüğünüz üniversiteye bakılmadan kendinizi kültürel deneyimlerin ve Amerikan yaşam tarzı ile bütünleşmiş olarak göreceksiniz.
4. Öğrenciye verilen değer
Amerikan üniversitelerinde uluslararası öğrenciler için düzenli olarak oryantasyon programları, workshoplar ve eğitimler düzenlenir. İster akademik, ister kültürel ya da sosyal bir amaç olsun uluslararası öğrenci ofisleri yeni bir yaşama alışmanız için size yardımcı olacaktır. Öğrencilerin üniversitedeki hayatını kolaylaştırmak için bu destek oldukça önemlidir.
SAT Sınavı Nedir?
SAT sınavı öğrencilerin İngilizce okuma ve yazma, matematik konuları ve kompoziyon yeteneklerini ölçmek için yapılmaktadır. Yabancı uyruklu öğrenciler ve Amerikan vatandaşı olan öğrenciler bu sınava girebilirler. SAT sınavında bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikleri sizler için tek bir yazıda topladık.
Tüm sınavlarda yer alacak okuma paragrafları diğer ülkelerdeyse var olmalarını gösteren belgeler ya da büyük global konuşmalarını özgürlük, eşitlik, adalet ve insanlık ile ilgili yazılar ile destekleyecektir. Sınavda okuma ve yazma kısımları geniş bir şekilde sunulan başka kaynaklar ile detaylı bir şekilde anlatılır.
SAT sınavı matematik soruları temel hatlarıyla üç ana başlığa ayrılıyor. Bu başlıklar;
- Birinci derece sorular
- Karşı denklemler ve fonksiyonlar
- Oran, orantı, yüzdeler, orantılı muhakeme
SAT Sınavına Kimler Girebilir?
SAT sınavına kimlerin girebileceği merak konusudur. Genellikle lise öğrencileri ya da lise mezunları SAT sınavına başvuru yapmaktadırlar. Sınavda başarılı olabilmek için İngilizcenizin Upper Intermediate seviyesinde olması gerekir. Alışılmışın dışında bir dil becerisi gerektiren bu sınav Türkiye’deki öğrenciler tarafından çok fazla bilinmemektedir.
SAT Sınavı Ne Kadar Sürer?
SAT Reasoning Test için öğrencilere 3 saat 45 dakika veriliyor. Sınavın ikinci oturumu olan SAT Subjeckt Test için ise her bir konu için 1 saat süre verilmektedir. 5 alana ayrılan bu sınavda her alan için 1 saat ayrılır.
SAT Sınavı Hangi Tarihlerde Yapılıyor?
Bir yılda Amerika’da 7 diğer ülkelerdeyse 6 kere düzenlenen SAT sınavının tarihlerine www.collegeboard.org sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Sınav merkezi olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin ve Erzurum şehirleri belirlenmiştir. Sınavların iki ayrı oturumda ve iki ayrı sınav olduğunu unutmadan hazırlıklarınızı yapmanızı tavsiye ederiz.
SAT Sınavı İçin Başvuru Kriterleri Nelerdir?
SAT sınavına herkes girebilmektedir. Sınava katılmak için hiçbir şart bulunmamaktadır. SAT sınavına genellikle lise öğrencileri ya da lise mezunları başvuru yapmaktadırlar.
SAT sınavı konuları arasında yer alan İngilizce, Tarih, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Dil konularını detaylıca öğrenerek ve İngilizcenizi geliştirerek bu sınava katılabilirsiniz.
SAT Reasoning Test ve SAT Subjeckt Test
SAT 1 Reasoning Test yurtdışındaki üniversitelerin başvuruları için 3 değerlendirmeyi dikkate alır. Bu değerlendirmeler okuma - anlama, analitik yazma – dil bilgisi, matematik – geometri konularını içermektedir.
SAT 2 Subjeckt Test sınavın ikinci oturumudur. Bu sınav aslında öğrencilerin konulardaki bilgilerini ölçmek için yapılır. İngilizce, Tarih, Matematik, Fen Bilimleri ve Dil konuları bu sınavda sorulmaktadır.
SAT Sınavı İle Öğrenci Alan En İyi 5 Üniversite
Yurtdışında eğitim almak her gencin hayalidir bu hayali süsleyen Amerikan üniversitelerini sizler için listeledik.
- Princeton University
- Yale University
- Stanford University
- University of Chicago
- California Institute
Aynı zamanda Amerika’da Community College’de lisans diploması almak, yüksek lisans eğitimi almak ya da doktora eğitimi almak için SAT sınavına girmenize gerek kalmıyor. TOEFL/IELTS sınavı sonucu ile anlaşmalı olan okullardan sınavsız geçiş belgeniz ile birlikte direkt olarak başvurunuzu yapabilirsiniz.
Açılımı Scholastic Aptitude Test olan SAT sınavı nedir sorusunu sizler için cevapladık. Bu sınava daha çok Avrupa ülkelerinde yaşayan öğrenciler başvuru yapmaktadır. Sınavlara başvurular için yukarıda verdiğimiz web sitesi üzerinden yardım alabilirsiniz. Lise son sınıf öğrencilerine tavsiyemiz, uzun paragraflar ve eleştirel okuma gibi uzun İngilizce içeren SAT sınavı sorularını incelemek olacaktır. Ee tüm dünyada geçerliliği olan ve prestijli üniversitelere girmenize olanak tanıyan bu sınavın da kolay olacağı beklenemezdi değil mi?
Üniversiteni Puanla
Yorum Yap, puan ver!