Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
Sismik İzolatör Nedir? Depremde İzolatör Ne İşe Yarar?

Sismik İzolatör Nedir? Depremde İzolatör Ne İşe Yarar?

Bugün, halkımızın daha iyi bir şekilde bilinçlenebilmesi için sismik izolatör nedir konusunu anlatacağız. Peki, Depremde izolatör ne işe yarar? Haydi öğrenelim.

Eğitim 4176 Güncelleme: 1 yıl önce 1 yıl önce

Maalesef ülkemiz deprem bölgesinden bulunuyor. Kahramanmaraş depremin ardından sismik izolatörler gündeme geldi. Keşke depremden önce bu konuyu gündem yapabilseydik de bu kadar can kaybı yaşanmasaydı.

Sismik izolatör nedir?

Çok teknik bilgiye girmeden anlatmak gerekirse; sismik izolatörler, genellikle elastik malzemeler veya gaz doldurulmuş pistonlar kullanılarak yapılır. Bu malzemeler, binanın hareketine karşı esneklik sağlar ve deprem sırasında oluşan enerjiyi absorbe eder. Sismik izolatörler, binanın yapısındaki en önemli yük noktalarında kullanılır ve binanın kolon yapısına eklenir.

Sismik izolatör teknolojisi, binanın güvenliğini artırmanın yanı sıra, insanlar ve eşyalar için de güvenli bir ortam sağlar. Ayrıca, sismik izolatör kullanımı, binaların deprem sonrası da daha hızlı ve kolay bir şekilde onarılmasını sağlar. Ülkemizde genel olarak yüksek katlı binalarda ve hastanelerde kullanılmaktadır.

Gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler bu teknolojisi kullanıyor

Sismik izolatör teknolojisi, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle, deprem bölgelerindeki binaların güvenliğini artırmak için kullanılır. Bununla birlikte, sismik izolatörlerin maliyeti yüksek olabilir ve bina yapımı sürecinde ek bir adım gerektirebilir.

Deprem izolatörünün avantajları nelerdir?

  • Yüksek sayıda can güvenliği
  • Minimum seviyede bakım ve onarım maliyeti
  • Kolonlarda minimum hasar
  • Depremin gerçekleştiği sırada minimum hissetme
  • Köprülerin sağlam kalması, ulaşımın minimum hasarla devam etmesi
  • Binaların içerisinde yer alan eşyaların korunması

Sismik izolasyon yönetmeliği Türkiye’de nasıl?

2013 yılından sonra kanunlaşan sismik izolasyon yönetmeliği, birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde olan ve 100 yataktan fazla kapasiteli hastanelerde zorunlu tutulmaktadır. Yukarıda da anlattığımız gibi depremden şiddetli bir şekilde etkilenen zemini üst yapıdan ayıran bir teknolojiye sahiptir.

9 büyüklüğündeki bir deprem simülasyon

"Temel izolasyon" olarak bilinen sismik mühendislik yöntemi, bir Japon hastanesinin büyük bir depremde camı bile kırılmadan hayatta kalmasını sağladı. Videoyu izlemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

. . .

İzolatörlerin çalışıp çalışmadığını nasıl anlarız?

Robinson Seismik'ten Chris Gannon, izolatörlerinin nasıl çalıştığını anlattığı bir makalede “onları test etmek için bir sonraki büyük depremin beklememiz gerekmez “dedi.

Deprem Çantası nasıl hazırlanmalı?

6 Şubat'ta 7.7 ile sarsılan Kahramanmaraş bölgesindeki deprem, yakınındaki 10 şehri büyük ölçüde etkiledi. Peki, Deprem çantasında olması gerekenler nelerdir?

İçeriğe Git

Deprem sırasında, bir bina zemine göre 300 mm veya daha fazla hareket edebilir. Bu nedenle, taban izolasyonunun kullanımı aynı zamanda deprem sırasında hareketin karşılanması gerektiği anlamına da gelir. Bu durum genellikle bina etrafında bir titreşim alanı veya havuzun bulunması gerektiği anlamına gelir, böylece bina yakındaki bir şeyle çarpışmaz. Su, kanalizasyon ve elektrik gibi yapılar da bu hareketi hasar görmeden karşılayacak şekilde tasarlanmalıdır. Sismik izolatörlerin çalışma prensibi sismik enerjiyi sönümlemek veya absorbe etmek için kullanılmaktadır.

Deprem izolatörü bir binaya sonradan takılır mı?

Evet. Ancak bu işlemi gerçekleştiren şirketin, deprem izolatörü takarken gerekli şartnamelere uyması gerekmektedir ve kolonlar hidrolik krikolar yardımıyla askıya alınmalıdır. Herhangi bir hata binanın statiğini bozabilmektedir. Sismik izolatör yapımı son derece dikkat edilmesi bir konudur.

Deprem Anında Neler Yapmalısınız?

AFAD’a göre deprem anında neler yapmalıyız:

  • Öncelikle panik yapmamalıyız,
  • Dolap, raf, pencere önü veya üzerinize devrilebilecek eşyalardan uzak durmalıyız,
  • Varsa desteklenmiş masa, dolgun hacimli koltuk, sandık veya herhangi bir koruma sağlayabilecek bir eşyanın yanına başımızı koruyacak şekilde çök-kapan-tutun yapmalıyız,
  • Kapı kirişlerinden uzak durun,
  • Araştırmalara göre, yaralanmaların çoğu deprem anında bir yerden bir yere giderken olduğu gözlemlenmiştir.
  • Asansör kullanmamalıyız,
  • Balkondan atlamamalıyız,
  • Merdivenlerden inerken son derece dikkatli olmalıyız,
  • Evi terk ederken gaz, elektrik veya su vanalarını kapatmalıyız,
  • Artçı depremlerin gerçekleşmesi ihtimali ile bir süre binalara girmemeliyiz.

Sismik izolatör fiyatları ne kadar?

Sismik izolatörlerinin tanesi ortalama 6 bin Euro civarındadır. Bir binada veya apartmanda sismik izolatör kullanmanın maliyeti, o binanın kolon sayısına, zemin özelliklerine ve deprem bölgesinde olup olmamasına göre değişkenlik göstermektedir. Eski binaya takılması maliyeti arttırabilmektedir.

Sismik izolatör çeşitleri nelerdir?

2 tür sismik izolasyon teknolojisi bulunmaktadır. Bunlar kauçuk sismik izolatörler ve sarkaç tipi sismik izolatörlerdir. İkisinin de çalışma prensibi farklılık göstermektedir. Deprem izolatörleri arasında ikisi de kullanılmaktadır.

Depremde izolatörün büyük avantaj sağladığına dair birçok makale yayınlanmıştır. Deprem sırasında binanın deprem kuvvetlerinden minimum seviyede etkilenmesi teyit edilmiştir. Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem de de Malatya Devlet Hastanesi minimum seviyede etkilenmiştir. Kısacası deprem izolatörü depremin şiddetinin en küçük seviyede hissedilmesini sağlamaktadır. Sismik izolatör nedir, ne işe yarar, sismik izolatör sonradan yapılır mı, sismik izolatör çeşitleri ve deprem izolatörünün avantajlarını sizler için listeledik.

İçeriği Paylaş