Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
YDS Nedir? YDS Sınavına Kimler Başvurabilir?

YDS Nedir? YDS Sınavına Kimler Başvurabilir?

Hepimizin İngilizce ile bir şekilde başı derde girebiliyor. Sizlere yabancı dil sınavı olan YDS nedir ve YDS'ye kimler başvurabilir sorularını anlatacağız.

Eğitim 2247 Güncelleme: 1 yıl önce 1 yıl önce

YDS Nedir?

YDS sınavı ve YÖK DİL sınavı ÖSYM tarafından düzenlenen yabancı dil sınavıdır. Bu sınav senede üç kez yapılmaktadır. İlkbahar, sonbahar ve kış döneminde düzenlenmektedir.

YDS ve YÖK DİL Farkı

YDS genel bir yabancı dil sınavı olma özelliğini taşırken YÖK DİL sınavı farklı alanlarda yapılan bir sınav olarak karşımıza çıkmaktadır. YÖK DİL sınavı, sosyal, fen ve sağlık olarak üç başlığa ayrılır. Burada sınava girecek olan aday sadece kendi sorumlu olduğu alandaki soruları yanıtlar. Örnek verecek olursak bir hemşire YÖK DİL sınavına sağlıktan girerken bir mühendis fen kısmından girer. Buna karşılık iktisat okuyan bir kimse sosyal kısmından girmektedir. Ayrıca YDS’ de diyalog tamamlama kısmından soru gelirken YÖK DİL’ de bu kısımdan soru gelmemektedir.

YDS’ye Kimler Girebilir?

YDS, Yüksek lisans programlarına girecek adaylar, lisans programlarının son sınıfında olan öğrenciler, araştırma görevlisi mesleğini yapmak isteyen kişilerin yanı sıra doçent adaylarının ve doktora adaylarının da girdiği bir sınavdır.

YDS Başvurusu Nasıl Yapılır?

Adaylar bu sınava başvurularını ÖSYM’nin sitesinde elektronik olarak yapabilmektedir. Arama motoruna ÖSYM yazdıktan sonra Aday işlemleri sistemi sekmesine tıklamanız gerekiyor. Ardından kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapıyorsunuz. Başvuru sürecindekiler kısmına tıkladığınızda ise karşınıza YDS’de dahil olmak üzere o tarihteki tüm sınav başvuruları çıkıyor.

Başvurunuzu bu adımları takip ederek yapabilirsiniz. Bir başka başvuru yöntemi ise mobil cihazınıza yüklediğiniz ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulaması aracılığı ile yapılmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz ve ÖSYM sitesinde başvuru yaparken izlediğiniz tüm adımları burada da izlerseniz başvurunuzu sağlıklı bir şekilde yapmış olursunuz.

YDS’de Hangi Diller Vardır?

YDS’de Hollandaca, Çince, Fransızca, Gürcüce, Farsça, Arapça, Almanca, Bulgarca, Yunanca, Danimarkaca, Ukraynaca, Japonca, Sırpça, Korece, İspanyolca, Ermenice, İtalyanca, Rusça, Rumence, Lehçe ve Macarca dilleri bulunmaktadır.

YDS Konuları Nelerdir?

YDS konu dağılımını dokuz başlık altında toplayabiliriz. Bunlar:

YDS Soru Dağılımı?

YDS ve YÖK DİL, soru dağılımları şu şekildedir: YÖK DİL sınavında gramer kısmında toplamda 20 soru bulunmaktadır. YDS’de ise gramerden 16 soru bulunmaktadır. Cümle tamamlama soruları YÖK DİL sınavında 11 adet olarak karşımıza çıkarken YDS’de 10 adet soru bulunmaktadır. Paragraf tamamlama soruları YÖK DİL ‘de 6 adet bulunurken YDS’de 4 adet bulunmaktadır.

YDS Kaç Soru?

YDS’de toplamda 80 tane soru yer almaktadır. Sınav süresi ise 180 dakika olarak belirlenmiştir.

YDS'de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?

YDS sınavında yanlışlar doğruları götürmemektedir. Bu yüzden boş soru bırakmamaya özen gösterilmesi adayların yararına olacaktır.

YDS Puan Sistemi ve YDS Puan Harf Karşılıkları

YDS’ de doğru işaretlediğiniz her soru için 1.25 puan alırsınız. 100 üzerinden en az 91 puan aldığınızda harf notunuz A seviyesi olarak belirlenir. 100 üzerinden en az 81 aldığınızda ise bu harf notu B seviyesi olarak adlandırılır. 100 üzerinden en az 71 puan aldığınızda ise notunuz C seviyesi olarak adlandırılır.

E-YDS Nedir?

E-YDS tıpkı YDS sınavı gibi yapılmaktadır. Aralarındaki tek fark ise E-YDS’nin isminden de anlaşılacağı üzere bilgisayar ortamında yapılan bir sınav olmasıdır. Geçerlilik konusuna bakıldığında ise her iki YDS’de aynı geçerliliğe sahip sınavlardır. Adaylar bu sınavda başarılı olmak istiyorlarsa son sınıftan bir önceki sınıfta veya daha fazla başarı elde etmek gibi bir amaçları varsa hazırlık sınıfında veya son sınıftan 3 yıl kadar önce bile çalışmaya başlayabilirler.

E-YDS Nasıl Yapılıyor?

E-YDS bilgisayar üzerinde yapılan bir sınavdır. YDS ile tek farkı da budur zaten. Diğer tüm aşamalar YDS ile aynı doğrultuda ilerlemektedir.

YDS Ne İşe Yarar?

YDS sınavı bir üniversitede yüksek lisans yapmak isteyen bireylerden istenen hususlardandır. Bu tespit sınavları içinde yer alan YDS adayın yabancı dildeki yetkinliğini ölçer. Adayın yabancı bir makalede yer alan okuma parçası veya okuma parçaları ile karşılaştığında rahat bir şekilde anlamasını hedefler. Dil bilgisi seviye belirleme açısından da önemli bir sınavdır

YDS Kaç Yıl Geçerli?

Akademik kadrolara başvurmak amacı ile bu sınavlara giren kişilerin YDS ve E-YDS sınav sonuçlarının geçerlilik süresi yoktur. Bu da demek oluyor ki bu adaylar sınav sonuçlarını istediği zaman kullanabilmektedir. Bu puanlarını yabancı dil tazminatları için kullanmak isteyenler olacaktır. Onlar içinse süre 5 yıl olarak belirlenmiştir. Fakat ÖSYM’de bir madde yer almaktadır. Bu maddede ÖSYM, kurumlara YDS ve E-YDS sınav sonuçlarının geçerlilik sürelerini istediği gibi değiştirme hakkı tanımıştır. Buna göre bir kurum YDS ve E-YDS sınav sonuçlarını 10 yıl boyunca kabul ederken bir diğer kurum bu zamanlamayı sınırsız olarak değiştirebilmektedir.

İçeriği Paylaş