Tecrübeyi Pratikleştirelim; Know How Nedir?
Know How nedir, Know How transferi nasıl olur, Know How nasıl ortaya çıkmıştır, gibi soruların cevaplarını vermek için sizlere güzel bir yazı hazırladık.
Nedir 3964 Güncelleme: 2 yıl önce 2 yıl önceKnow How pratik bilgi anlamına gelir. Türkçe karşılığı tam olarak bulunamayan bir kavram olan Know How kavramı bir kişi ya da firmanın ürün veya yöntem ile alakalı olan gizli bilgilerdir. Sahip olduğu gizli bilgileri en kolay şekilde yapabileceğine dair ticari bir sır olarak ifade edilmektedir. Kısaca özetlemek gerekirse Know How kavramı için bilgi ya da ticari bir sırdır diyebiliriz.
Know How nedir?
Know How ne demek? Know How ne işe yarıyor? gibi sorularınıza bu yazımızda cevaplar bulabilirsiniz. Know How kavramı bir firmanın ya da bir kişinin, ürün veya yöntemlerini aynı iş kolunda gizli bir şekilde kolaylıkla yapılabileceğine dair bilgi ya da ticari sır olarak nitelendirilebilir. Know How bir mekanizma olarak da düşünülebilir. Know How firmanın kendi üretim, dağıtım ve işletme yöntemlerini aynı iş kolunda çalışan ya da çalışmaya hazırlanan farklı firmalara teknik bilgi verilmesi olarak söylenebilir. Know How ne demek? Know How ne işe yarıyor? gibi sorularınıza bu yazımızda cevaplar bulabilirsiniz. Know How kavramı bir firmanın ya da bir kişinin, ürün veya yöntemlerini aynı iş kolunda gizli bir şekilde kolaylıkla yapılabileceğine dair bilgi ya da ticari sır olarak nitelendirilebilir. Know How bir mekanizma olarak da düşünülebilir. Know How firmanın kendi üretim, dağıtım ve işletme yöntemlerini aynı iş kolunda çalışan ya da çalışmaya hazırlanan farklı firmalara teknik bilgi verilmesi olarak söylenebilir.
Bilginin satılması, kiralanması ya da lisanslanması gibi işlemler Know How olarak ifade edilir. Bahsedilen bu bilgi yani Know How kavramı fikri mülkiyettir. Bir kereye mahsus bilgi satış sözleşmesi yapılabileceği gibi uzun vadeli anlaşmalar da yapılabilmektedir.
Know How Örnekleri
Know How kavramını en çok duyulan bir örnek üzerinden açıklayabiliriz. Ünlü kola üreticilerinden biri olan Coca Cola’nın ürünleri için tarif vermek istemediğinden patent almadıklarını herkes bilir. Patent başvurusu yaparken ürünlerinin detayını vermek istemeyen firmalar ürünlerini Know How ile korumayı tercih etmektedirler. Patent almak için üretim sürecinin detaylı anlatılması gereken firmalar bu durumun rakiplerinin avantajına olacağını düşündüklerinden patent başvurunda bulunmazlar. Firmalar Know How’ın tekniğini kullanarak ticari sırlarını korumaktadırlar.
Know How’ın Ticari Hayatta Değeri
Know How bilgi kolay bir şekilde ulaşılabilen bir bilgi değildir. Firmalar bilgileri ve formülleri parçalar halinde muhafaza etmektedirler. Tüm parçalar bir araya getirilirse bile bu bilgilerin herkes tarafından tam olarak bilinmesi söz konusu olmayacaktır.
Know How alım ve satımının yasal olarak bazı kriterleri vardır. Know How alıcısı olan kişinin bir işletme faaliyetinin olması da bu zorunluluklardan biridir. Yasalara göre Know How bilgiler tam olarak sınırları çizilse bile şirketlerin tek elinde olması ve paylaşılması söz konusu dahi değildir.
Know How Bilgi Nasıl Elde Edilir?
Know How bilgi uzun süren Ar-Ge çalışmalarının ardından firmaların kendi alanlarında elde ettikleri bilgilerin tamamıdır. Bu bilgilere sahip olan firmalar rakiplerinden bir adım ileride olmaları sağlanmaktadır.
Uzun süren çalışmalar sonucunda ulaşılan bu bilgiler hiç de kolay olmayan aşamalardan geçilerek elde edilir. Yapılan bu çalışmalar sonucunda elde edilen bilgiler hem Ar-Ge çalışmalarının maliyetlerinin azalmasına hem de uzun süreli bir çalışma zamanından tasarruf etmenizi sağlar.
Ticari sır olarak adlandırılan bu bilgilere lisans anlaşma yoluyla ya da sahibinden doğrudan veya sahibinin aracılığı ile ulaşılabilmektedir. Know How’lar gizli bilgilerdir. Firma dışından başka kişilere aktarılması genel olarak mümkün değildir.
Know How Sözleşmesi Nedir?
Know How ne demek? Know How ne işe yarıyor? gibi sorularınıza bu yazımızda cevaplar bulabilirsiniz. Know How kavramı bir firmanın ya da bir kişinin, ürün veya yöntemlerini aynı iş kolunda gizli bir şekilde kolaylıkla yapılabileceğine dair bilgi ya da ticari sır olarak nitelendirilebilir. Know How bir mekanizma olarak da düşünülebilir. Know How firmanın kendi üretim, dağıtım ve işletme yöntemlerini aynı iş kolunda çalışan ya da çalışmaya hazırlanan farklı firmalara teknik bilgi verilmesi olarak söylenebilir.
Know How sözleşmeleri Know How bilgiyi veren tarafın ve bilginin verildiği tarafın bir açıklama ve bilginin kullanımına dair izin vermesi ve bu izin karşılığında belirli bir ücret almasının borcunu yükleyen sözleşmelerdir.
Know How Sözleşmesi ve Patent Arasındaki Farklar Nelerdir?
İkisi arasındaki en önemli fark patent alınırken işin tüm detaylarının paylaşılıyor olmasıdır. Know How ise bir firmanın içinde çok az sayıda insanın bildiği ve paylaşılmasının yasak olduğu ticari sırlardır. Patent ve Know How bir çok noktada birbirlerinden ayrışmaktadırlar. Her iki yönteminde avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Girişimci kendi işi için en uygun olan yöntemi seçmelidir.
Üniversiteni Puanla
Yorum Yap, puan ver!