Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
SGK’dan Çift Maaş Nasıl Alınır?

SGK’dan Çift Maaş Nasıl Alınır?

SGK’dan çift maaş almak için gerekli şartlar sağlanmalıdır. Eşi, anne ve babası vefat edenlere aylık bağlanıyor. Bazı hallerde iki ya da daha fazla maaş alınabilir. SGK’dan çift maaş almak için gerekli şartlar arasında prim gün sayısı, yaş gibi kriterler vardır.

Nedir 584 Güncelleme: 8 ay önce 8 ay önce

Çift maaş alma hakkı kadınlara verilir. Kadınlar hem ölen anne ya da babasından hem de eşinden maaş alabilir. Kadının kendi emekli maaşı da olabilir. Bir arada bağlanacak aylıklar, sigortalılık süresine bağlı olarak değişir. Öte yandan alınacak aylıkların miktarı da değişir. Aynı anda yüksek olan maaşın tamamı, düşük olan maaşın yarısının ödenmesi söz konusu olabilir.

SGK Çift Maaş Alma Şartları Nelerdir?

SGK çift maaş alma şartları şu şekilde sıralanabilir:

  • Ekim 2008 tarihinden sonra vefat eden memurlar ve BAĞ-KUR’lular için en az 1800 gün prim ödeme şartı vardır.
  • Ekim 2008 tarihinden sonra ölen SSK’lıların 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün primi bulunmalıdır.

Geriye kalan eş çalışıyorsa ya da emekli ise maaşın belli bir kısmı bağlanır. Buna göre aylık bağlama şekilleri şöyledir:

  • Çalışmayan veya emekli olmayan eşe yüzde 75 oranında aylık bağlanır.
  • Çalışan ya da emekli olan eşe bağlanan aylık oranı yüzde 50’dir.
  • Çocuklara da belli oranda annelerinden ya da babalarından kalan hisseler pay edilir.

Hem Ölen Eşten Hem de Babadan Maaş Alınır mı?

Hem eşten hem de babadan maaş alınması mümkündür. Kız çocukları, ölen anne ve babadan dolayı aylık alabilir. Kız çocuğu hem annesinden hem de babasından aylığa hak kazandıysa yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın yarısı bağlanır. SGK’dan çift maaş almak için gerekli şartlar sağlandığında aylık ödemelerine başlanır.

2008 yılından sonra yapılan düzenleme nedeniyle hem ölen eşten hem de babadan maaş alma şansı yoktur. Ancak çeşitli içtihatlara dayanarak açılacak davalar neticesinde çifte maaş alınması mümkün olabilir.

Emekli Maaşı ve Dul Aylığı Bir Arada Alınır mı?

Emekli maaşı ve dul aylığı bir arada alınabilir. Kocasından ya da karısından dolayı ölüm aylığı alan sigortalı, kendi çalışmalarından dolayı emekli aylığı da alabilir. Bu sayede çifte maaş almak mümkün olur.

Çalışanlara Ölüm Aylığı Ödenir mi?

Çalışanlara ölüm aylığı ödemesi yapılır. Dul aylığı alanların çalışması halinde aylıkları kesilmez. Dul aylığı alanlara bağlanan aylık oranı yüzde ellidir. Çalışmayan eşe yüzde 75 oranında aylık bağlanır.

Ölüm aylığı, çocuklara da bağlanır. Erkek çocukları, lise mezunu olmaları halinde 18 yaşına kadar aylık alabilir. Üniversite okuyan erkek çocuklar, 25 yaşına kadar aylık alabilir. Kız çocukları evlenene kadar aylık alabilir. Evlenip boşandıktan sonra kız çocukları tekrar aylık alma hakkına sahiptir.

Aylık bağlama oranı çocuklar için %25’tir. Ancak çocuk sayısındaki düşüşe bağlı olarak bu oranda düşüş olabilir. SGK’dan çift maaş almak için gerekli şartları sağlayanlar, ölüm aylığı için kuruma başvuru yapar.

https://www.ssk.biz.tr/sgkdan-cift-maas-nasil-alinir-sartlari-nelerdir/

İçeriği Paylaş