Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
Oryantasyon Nedir? Oryantasyon Eğitimi Nedir?

Oryantasyon Nedir? Oryantasyon Eğitimi Nedir?

Kamu veya özel sektörde işe yeni başlayanlar işe uyum sürecinde birtakım eğitimler alır. Oryantasyon nedir veya oryantasyon eğitimi nedir, inceleyeceğiz.

Şehirler 1341 Güncelleme: 1 yıl önce 1 yıl önce

Genellikle paket eğitimler halinde düzenlenen oryantasyon çalışmaları, yeni başlayan çok sayıda personele birden toplu yapılabildiği gibi kişi özelinde de yapılabilmektedir. Yapısı itibariyle iş yerindeki dinamikler, ast-üst ilişkileri, yapılan işin niteliği ve yasal dayaklarının paylaşıldığı oryantasyon eğitimini alan personel, çalışmaya hazır olarak kabul edilir.

Oryantasyon tanımı nedir?

Oryantasyon kelimesi Fransızca kökenli olup, kelime anlamı olarak yönlendirme ya da kılavuzluk etme olarak tercüme edilebilmektedir. Oryantasyon eğitimi ya da oryantasyon çalışmalarının da kurum kültürü hakkında yapılacak olan işe başlamadan önce verilen bilgilendirmeleri kapsadığı düşünüldüğünde, kelime tercümesinin yeterli olduğu görülmektedir.

Oryantasyon eğitimi kaç saat sürer?

Oryantasyon eğitiminin kaç saat süreceği kurumun örgütsel yapısı üst yönetim pozisyonları tarafından belirlenmekte olup, yeni başlayan çalışana işi öğretme amacı taşıdığından, öğretilecek olan işin niteliği ve niceliği gibi etkenlere bağlı olarak değişebilmektedir. Yine de temel oryantasyon ve mesleki oryantasyon süreçlerinin ortalama olarak 2-4 hafta sürdüğünü ifade etmek mümkündür.

Oryantasyon eğitimi nasıl yapılır?

Oryantasyon eğitiminin temel olarak iki aşamalı bir süreç olduğunu belirtmek gerekir. İşe yeni başlayacak olan personellere seminerler şeklinde verilmeye başlanan temel oryantasyon sürecinde, iş yeriyle ilgili temel dinamikler ve süreçler hakkında bilgi verilir. Genellikle 1 ila 2 hafta süren bu program sonrasında mesleki oryantasyon süreci başlar. Mesleki oryantasyon sürecinde daha teknik bilgiler paylaşılmakta olup, yeni çalışanın yapacağı işle ilgili detaylar aktarılır. Yapılacak olan işin niteliği, varsa pratik çözümleri ve olası bir sorunla karşılaşılması durumunda izlenecek olan yol haritasının paylaşıldığı mesleki oryantasyon programı, özellikle yeni başlayan personel için hayati önemde olmaktadır.

Oryantasyon dersleri nelerdir?

Temel oryantasyon sürecinde, oryantasyon dersleri elbette iş yeriyle ilgili genel bilgiler ile başlamaktadır. Varsa kurumun tarihsel süreci, kurumun vizyonu ve misyonu konularında bilgilerin aktarıldığı temel oryantasyon çalışmalarında iş arkadaşlarına karşı davranış sınırlarının da çizilebildiği bilinmektedir.

Mesleki oryantasyon elbette biraz daha işin niteliği konusunda detaylı bilgiler içermektedir. Personelin iş süreçlerine adapte olmasını ve acemi hatalarını en aza indirmek amacıyla yapılan mesleki oryantasyon eğitiminde ayrıca personellere işe olan sorumluluklarını tebliğ etme amacı da taşımaktadır.

Oryantasyon belgesi zorunlu mu?

Oryantasyon belgesinin zorunlu olup olmayacağı, işe başlanılacak olan kurumun talebine göre şekillenmektedir. Hemen tüm resmi ve özel iş yerlerinde düzenlenen oryantasyon eğitiminde, kimi kurum ve kuruluşlar eğitimini tamamlayan personele oryantasyon belgesi düzenleyerek söz konusu işte yetkinlik kazandığını yazıya dökebilmektedir.

Üniversitede oryantasyon nedir?

Oryantasyon uygulamaları, iş yerlerine özel bir uygulama olmayıp, üniversitelere yeni başlayan öğrencilere de uygulanabilmektedir. Üniversite rektörlükleri tarafından düzenlenen ve üniversiteye uyum sürecinin daha hızlı atlatılmasında önemli etkenler arasında yer alan oryantasyon süreci, üniversitenin yapısı, hiyerarşik düzeni ve ders programları gibi çeşitli içerikleri barındırabilmektedir.

Yeni işe başlayanlar için oryantasyon eğitimi nasıl yapılır?

Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşu ya da özel iş yerlerinden yeni işe başlayan kişilere verilen oryantasyon eğitimi, temel oryantasyon ve mesleki oryantasyon olmak üzere iki ana başlık altında yapılır. Çoğunlukla grup eğitimleri halinde düzenlenen oryantasyon eğitimleri, ay arasında görev yeri değişen personellere özel olarak da verilebilmektedir.

Oryantasyon ne işe yarar?

Yeni bir işe başlayacak veya mevcut iş yeri içerisinde pozisyonu değişecek olan personel ya da personeller için düzenlenen oryantasyon eğitimini, söz konusu personellerin yeni işe uyumunu kolaylaştırmakla birlikte, personelin kısa süre içerisinde tam verimle çalışmasına olanak tanımaktadır.

Oryantasyonun faydaları nelerdir?

İş yerlerinde personel kaynaklı hataların en aza indirmesini temel alan oryantasyon eğitimini, hataları minimize etmenin yanı sıra, işyerlerinde uyumlu bir çalışma ortamının oluşturulmasına da yardımcı olabilmektedir. Ayrıca personellerin sadece yaptığı işte uzmanlaştırılmasının yanı sıra, çalıştığı kurumun diğer hizmetleri hakkında da genel bilgi sahibi olması sağlanmaktadır.

Sizler için çalışma yerlerinin en önemli eğitimlerinden birini anlattık. Başarılı bir oryantasyon süreci nasıl olur, ilk gün neler yapılır, oryantasyon kapsamındaki faaliyetler nelerdir ve oryantasyon programının detaylarını inceledik. Aynı zamanda oryantasyonda yeni konular hakkında bilgi de verdik. Umarız sizlere bir yararımız dokunmuştur.

İçeriği Paylaş