Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
Odyometri Nedir? Odyometri Mezunu Ne İş Yapar?

Odyometri Nedir? Odyometri Mezunu Ne İş Yapar?

Odyometri nedir sorusuna kısaca cevap vermek istersek; kulak zarının yüksek sese mahruz kalması sonucu oluşan hasarı ölçen bilim dalıdır diyebiliriz.

Üniversite Bölümleri 1220 Güncelleme: 1 yıl önce 1 yıl önce

Bu alanda öğrenim gören öğrenciler odyometri teknikeri ya da Odyometrist olarak işitme kaybı yaşadığını düşünen kişiler için gerekli testleri yapmak ve işitme cihazı üretimine kadar birçok alanda çalışabilmektedirler. Odyometri mezunları devlet ve özel hastanelerde, işitme cihazı üretimi ya da satışının yapıldığı şirketlerde görev alabilmektedirler.

Odyometrist Nedir?

Odyometristler, bebeklerden yaşlı bireylere kadar tüm hastaların işitme problemlerini tespit etmek için gerekli olan özel ekipmanlar ile çalışmalarını sürdüren kişilerdir. Odyometristler eğer gerekli görülürse hastaya konuşma tedavisi de uygulamaktadır.

Odyometrist Ne İş Yapar?

Odyometri teknikeri ya da Odyometrist olarak görev alan kişiler işitme kaybı yaşayan hastalara gerekli olan testleri yapan kişilerdir. Aynı zamanda odyometristler işitme cihazı üretimi yapan şirketlerde ya da işitme cihazı satan firmalarda görev alabilmektedirler. Bu kişiler devlet ve özel hastanelerde de görev alabilmektedirler.

Kısacası odyometri mezunları ne iş yapar derseniz cevabımız Bir odiyometrist, bir kişinin işitme yeteneğini değerlendirmek için kullanılan odiyometrik testlerin uygulanması ve yorumlanması konusunda eğitimli bir kişidir.

Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Odyometristlerin en önemli görevleri işitme kaybı yaşadığını düşünen hastaların tedavisinin yapılabilmesi için hastalara gerekli testleri yapmalarıdır. Kulak burun boğaz doktorlarının yönlendirdiği hastalara işitme bozukluğu olan kişiler müracaat etmektedir. Bu hastaların tedavi sürecinde görev alan kişiler odyometristlerdir.

Nasıl Odyometrist Olunur?

Odyometrist olmak isteyen kişilerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarından iki yıllık eğitim veren Odyometri bölümlerinden mezun olmaları beklenmektedir. Bu bölümden mezun olan kişilerin Odyometrist olmasına engel bir durum olmayacaktır. Mezun olan kişiler devlet ya da özel hastanelerde çalışabilirler. Aynı zamanda işitme cihazı üretimi yapan firmalar ve satışından sorumlu olan firmalar ile de çalışma imkanları bulunmaktadır.

Odyometristte Olması Gereken Özellikler

Odyometrist olmak isteyen kişilerde mutlaka olması gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Bu özellikleri şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır.

Odyometri Testi Neden Gerçekleştirilir?

Odyometri testi yani işitme testi işitme kaybı şüphesi olan hastalara ya da rutin sağlık kontrolleri sırasında yapılan bir testtir. Bunların yanı sıra işe başlama ya da tedbir amaçlı da odyometri testi yapılabilmektedir. Odyometri testinin türleri bulunmaktadır. Hangi testin yapılacağına uzman kişi karar vermektedir.

Odyometri Testi Nasıl Gerçekleştirilir?

Ses geçirmeyen bir kabin içerisinde hastaya özel bir kulaklık ile sesler dinletilmektedir. Buton sayesinde hasta bu sesleri duyup duymadığına ya da ne kadar duyduğuna dair bilgi verebilir. İşitilen ses seviyeleri odyometri testi ile belirlenmektedir.

Odyoloji Laboratuvarında Hangi İşlemler Yapılır?

Odyoloji, işitme ve denge ile ilgili çalışmaların yapılmakta olduğu ve işitme denge sorunlarının araştırıldığı bir bilim dalıdır. Odyoloji laboratuvarlarında işitme ve denge bozuklukları ile ilgili işlemler yapılmaktadır.

İşitme Testinin Türleri Nelerdir?

İşitme testinin dört farklı türü bulunmaktadır. Saf ses odyometrisi, konuşma odyometrisi, timpanometri ve akustik refleks testleri olarak bu testler sıralanabilir. Hastanın durumuna bağlı olarak hangi testin yapılacağı Odyometrist tarafından karar verilmektedir. Odyometri testlerinin hastalar için son derece önemli olduğunu söylemeliyiz. Odyolojik testleri ise odyometristler uygular.

Odyometri Bölümü İçin En İyi 5 Üniversite

Odyoloji bölümü okumak isteyen kişilerin tercih edebileceği 5 üniversiteyi sizler için sıraladık;

Odyometri Atama Puanları

Odyometri atama puanları 89,58’dir. Geçtiğimiz yılda atanan odyometri teknikeri ya da odyometristin sayısı 222 olarak kayıtlara geçmiştir.

Odyometri Mezunları Nerelerde Çalışabilir?

Odyometristler genellikle kulak, burun ve boğaz uzmanlarının yanı sıra audiyoloji kliniklerinde, hastanelerde ve sağlık merkezlerinde çalışabilirler. Ayrıca, okul veya çocuk sağlık merkezlerinde, işitme cihazı satan mağazalarda veya kamu hizmetlerinde de çalışabilirler. İş imkanları ve çalışma alanları geniş bir bölümdür.

Odyometri bölümü dersleri

Odyometri okuyacak öğrenciler, Temel Anatomi, Ses Fiziği ve Akustik Prensipler, Hastalıklar Bilgisi, İşitme ve Konuşma, Vestibüler Sistem, İşitme Kayıpları, Vestibüler Sistem Testleri, Impedansmetri Teknikleri, Konuşma Gelişimi, İşitme Cihazları, Atipik Çocuk ve Odyoloji, Halk Sağlığı, Meslek Etiği, Sağlık Hizmetleri Yönetimi, Akılcı İlaç Kullanımı ve Odyolojide Elektrofizyolojik Testler gibi derslerden sorumlu olmaktadırlar. Öğrenciler stajlarda görev alabilir, ses şiddetini ölçümleyebilir, işitme taramaları gerçekleştirip gönüllü olarak sahada görev alabilirler.

İçeriği Paylaş