Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
İstanbul'da Öğrenci Olmak İçin 10 Harika Neden

İstanbul'da Öğrenci Olmak İçin 10 Harika Neden

İstanbul’da öğrenci olmak, ülkemizin en büyük şehrinde sıra dışı bir öğrencilik yaşamak demektir. Neden sıra dışı dedik, bunun hakkında bir fikriniz var mı?

Şehirler 10546 Güncelleme: 3 yıl önce 3 yıl önce

İstanbul’da 44 Vakıf, 13 tane de devlet üniversitesi bulunmaktadır. Bu yüzden İstanbul tam bir öğrenci şehri diyebiliriz. Üstelik Uniar Araştırma’nın yapmış olduğu ankete göre öğrenci dostu şehirler sıralamasında Asya Kıtası beşinci, Avrupa kıtası 9. Sırada bulunuyor. Ayrıca kariyer odaklı bir gelecek tasarlamayı düşünüyorsanız tam yerine geldiniz demektir. İstanbul, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın da en önemli iş merkezlerinden biri. Daha çok kafanızı kurcalamadan sizler için güzel detaylara girelim istiyoruz. İyi okumalar!

Türkiye’nin en büyük şehri olması


31 Aralık 2020 verilerine göre İstanbul’un nüfusu 15.46 milyon olarak belirlenmiştir. Yani üniversite okumak için geldiğiniz şehir bir metropol. Bu yüzden kalabalığı, trafiği veya koşuşturması size biraz farklı gelebilir. Ancak alışacağınızdan eminiz. İstanbul’da öğrenci olmanın avantajları say say bitmez. Bu büyük şehirde 57 tane üniversite olduğu için sosyal çevreniz öğrencilerle dolu olacaktır. En başarılı üniversiteler de İstanbul’da bulunuyor. Bu yüzden farklı şehirlerde yaşayanların ilk tercihleri de genelde İstanbul’daki üniversiteler oluyor. Böylece farklı kültürden insanlarla tanışabilir, bu kültürleri tanıyabilirsiniz.

İstanbul'da Öğrenci Olmak İçin 10 Harika Neden

İstanbul’da öğrenci olmak pahalı mı? Ama Neden Bir Sor!


İstanbul’da üniversite okumak diğer şehirlere oranla biraz tuzlu gelebilir. Takdir edersiniz ki İstanbul her anlamda talep gösterilen bir şehir. Ve ne yazık ki talebi yüksek olan bir şey de pahalı oluyor. İstanbul’da öğrencinin aylık masrafı kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Çok öğrenci olduğu için KYK yurtlarında yer bulmak zor oluyor. Ancak her öğrencinin yaptığı gibi ilk sene ekonomik bir yurtta kalarak daha sonraki senelerde buradan edindiğiniz arkadaşlarınız ile eve çıkabilirsiniz. Eğer devlet üniversitesinde öğrenciyseniz de burs programlarına başvurarak eğitiminize katkı sağlayabilirsiniz. Bir üniversite öğrencisinin aylık masrafını ortalama olarak kalem kalem hesaplamak istersek; kira gideri ve fatura ödemeleri için 600 – 900 TL (öğrenci evinde 3 kişi olarak düşünülebilir), ulaşım için 80 TL, yemek için 600 - 1200 TL ve sosyal faaliyetler için 400 - 800 TL olarak düşünebiliriz. Ancak her öğrenci için bu durum farklı olacağından net bir sayı vermemiz mümkün olmamaktadır.

İstanbul'da Öğrenci Olmak İçin 10 Harika Neden

Kadıköy ve Beşiktaş’ta vakit geçir!


İstanbul’da yaşayan öğrenciler genellikle iki güzel ilçede vakit geçiriyorlar. Bunlardan birisi Kadıköy. Kadıköy’ün tatlı ve şirin sokaklarını gezebilir, Moda Sahil ’de kahvenizi yudumlayarak çimlerde uzanabilirsiniz. Hatta eviniz yakınsa açılır sandalyenizi alıp Caddebostan sahile bile inebilirsiniz. Öğrencilere yönelik kafeler, barlar, kitap okuyacağınız şirin tatlıcılar ve ucuz yemekler tam da burada.

Beşiktaş’ta ise arkadaşlarınızla maçlara gidebilir, akaretlerde doyurucu bir döner yiyebilirsiniz. İstanbul’da öğrenci olmak demek Beşiktaş sahilinden Ortaköy sahiline o muhteşem yolda yürümek demektir. Bu keyfi kaçırmamanızı diliyoruz. Ayrıca bir sürü kütüphane ve ders çalışabileceğiniz yerler de mevcut.


İstanbul’da gezilecek yerler


Her öğrencinin keyif aldığı şeyler farklı ancak İstanbul’da mutlaka gidilmesi gereken yerlere değinmeye çalışacağız. Öncelikle İstanbul tarihi olarak çok zengin bir şehir. Ayasofya müzesi, Topkapı Sarayı, Kapalı Çarşı, Yerebatan Sarnıcı, Galata Kulesi, Rumeli Hisarı, Dolmabahçe Sarayı ve Haydarpaşa tren garı bu tarihi yerlerin en başında gelenler. Zaten buralara gittiniz varsayıyoruz. Bizce İstanbul’a ayak basar basmaz edinmeniz gereken en önemli şey müze kart olmalı. Müze kartınız ile birçok yere indirimli veya ücretsiz girebiliyorsunuz. Sakıp Sabancı Müzesi, Oyuncak Müzesi, Rahmi Koç Müzesi, Modern Sanat Müzesi veya Deniz Müzesini ziyaret ederek yeni şeyler öğrenebilir, bakış açınızı geliştirebilirsiniz.

Türkiye'deki en iyi müzeler

Kendinizi doğaya bırakın!


Sınavlardan sıkıldınız. Ya da pandemi dönemini evde geçirdiğiniz için arkadaşlarınızla sosyalleşmek mi istiyorsunuz. Bunun için sizlere naçizane tavsiyemiz Belgrad Ormanı olacak. İstanbul’un akciğeri olarak bilinen Belgrad Ormanında arkadaşlarınız ile keyifli vakit geçirebilir, ciğerlerinizi temiz hava ile doldurarak huzuru bulabilirsiniz. Ayrıca Maçka Parkı, Emirgan Korusu, Yıldız Parkı ve Sanatçılar Parkı gibi sosyalleşebileceğiniz, kafanızı dinleyebileceğiniz yerlere gidebilirsiniz.

İstanbul'da Öğrenci Olmak İçin 10 Harika Neden

Hep gezdik, biraz da kitap okuyalım.


Hem gezelim hem okuyalım ama değil mi? İstanbul’da üniversite okumak zor olsa da birçok avantajı var. Bunlardan en önemlisi en iyi sahafların bu şehirde olması. Beyoğlu’nda bulunan Denizler Kitapevi ve Gezegen Sahaf, Moda’da bulunan Barış Sahaf ve Kadıköy’de bulunan İmge Sahaf gibi kitapçılardan çok ucuza ikin el kitaplar edinebilirsiniz. Beyazıt Sahaflar Çarşısına uğramadan da geçmeyin.

İkinci el kitapçılar

Ee bu kitapları aldık diyelim. Peki, nerede okuyacağız? İstanbul’da ders çalışılacak kütüphaneler arasında Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Atatürk kitaplığı, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi gibi çok önemli yerler bulunuyor. Siz yeter ki okumak isteyin.


Ne yesek acaba?


En önemli öğün kahvaltı biliyoruz. Kahvaltımızı iyi etmeliyiz ki güne güzel başlayalım. Beşiktaş’taki kahvaltıcılar sokağında bize üç gün yetecek kadar şeyi tüketebiliriz. Merak etmeyin, çok ucuz. Ancak sakin sakin yiyelim ki bir anda midemize oturmasın. Eğer kahvaltıda börek tercih ederseniz Sarıyer Börekçisi ve Çengelköy Börekçisi bu işin en iyisi diyebiliriz. Haa ben kahvaltıya çok yüklenmem öğle yemeğini iyi yerim derseniz; Ortaköy’de boğaz manzarasına karşı kumpir süper fikir olabilir. Akşam ne yesek diye düşünmeyin! Karaköy’de balık ekmek yiyin. Eminönü’nün meşhur demir hindi şerbetini içerseniz de içiniz ferahlayacaktır. Sizlere çok şey sayabiliriz ama bir fena olduk. Neyse birkaç tane daha söyleyelim. Kanlıca yoğurdu, Vefa Bozacısında Boza, Sultanahmet’te köfte ve Kızılkayalar ’da ıslak diye listeyi uzatabiliriz.

İstanbul'da Öğrenci Olmak İçin 10 Harika Neden

İstanbul’daki en iyi üniversiteler


Urap, Türkiye’deki en iyi üniversiteler sıralamasında İstanbul’da bulunan ilk 5 üniversite şu şekilde;

İstanbul Teknik Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi

Koç Üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi

Sabancı Üniversitesi

Sınırsız kariyer olanakları içermesi


İstanbul’da öğrenci olmak sınırsız kariyer olanaklarını da yanında getiriyor. Eğer bir de sosyal bir karakteriniz varsa yaşadınız. Her üniversitede ilgi alanınıza göre bulabileceğiniz öğrenci kulüpleri mevcut. Bu kulüplere üye olmasanız bile düzenledikleri sınırsız sayıda kariyer etkinliği mevcut. Kurumsal şirket çalışanlarıyla birebir etkileşimde bulunarak CV’nizi bırakabilirsiniz. Eğer okul saatleriniz müsait ise yarı zamanlı staj bile ayarlamanız mümkün oluyor. Yalnız İstanbul’da okumanın zorluklarından biri de çok rekabetçi bir ortamın olması. Bunu aşabilmeni için sürekli kendinizi geliştirebilir ve girişken olabilirsiniz.


Biraz da karşılaştırma yapalım.


İzmir’de öğrenci olmak, maliyet anlamında İstanbul’a kıyasla biraz da uygun. Onun dışında ikisi de büyük şehirler olduğu için fırsatlar aşağı yukarı eşit diyebiliriz.

Eskişehir’de öğrenci olmak ise maliyet anlamında İstanbul’a göre daha avantajlı. Ancak fırsatlar ve olanaklar konusunda İstanbul ağır basıyor.

Ankara’da öğrenci olmak aslında İstanbul ile eşdeğer gibi duruyor. İş olanakları, maliyetler, üniversite hayatı veya sosyal etkinlikler konusunda iki şehir de birbirine yakın duruyor.

İstanbul’da üniversite okumak iyisiyle kötüsüyle, kolayıyla zoruyla bizce böyle. Ya sizce nasıl?


İçeriği Paylaş