Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
Çağdaş Türk Lehçeleri Ve Edebiyatları Bölümü Nedir? İş Olanakları Nelerdir?

Çağdaş Türk Lehçeleri Ve Edebiyatları Bölümü Nedir? İş Olanakları Nelerdir?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü nedir, iş olanakları nelerdir, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları mezunları ne iş yapar sorularını cevapladık.

Üniversite Bölümleri 764 Güncelleme: 1 yıl önce 1 yıl önce

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü nedir?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü, Türk dillerinin farklı lehçelerini inceleyen ve bu lehçelerin edebiyatını araştıran bir disiplindir. Bu bölümde, Türkiye Türkçesi dışındaki Türk dilleriyle ilgili edebi eserler, tarih, dilbilim, sosyoloji, antropoloji ve kültür çalışmaları incelenir. Bu bölümde öğrenciler, birçok farklı Türk dili ve kültürü hakkında bilgi edinirler.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları mezunu ne iş yapar?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü mezunları, kamu ve özel sektörde birçok iş fırsatına sahiptir. Mezunlar, devlet kurumları, öğretim kurumları, kültür ve sanat kuruluşları, medya ve yayıncılık, turizm ve uluslararası işletmelerde iş bulabilirler. Ayrıca, diplomatik misyonlar, uluslararası organizasyonlar ve sivil toplum kuruluşları gibi kurumlar da mezunları işe alabilir. Bölüm mezunları ayrıca, çevirmen, yazar, editör, yayıncı, araştırmacı, danışman, öğretmen, tercüman, turizm rehberi gibi birçok farklı rolü de üstlenebilirler. Özellikle son yıllarda, Türkiye'nin küresel etkisi arttıkça, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü mezunlarına olan talep de artmaktadır.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümünde en iyi 5 üniversite nedir?

YÖK Atlas üzerinden alınan 2023 yılı verilerine göre Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümünde en iyi 5 üniversite aşağıdaki gibidir. Aynı zamanda tablonun altında bulunan 2023 Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları taban puanları ve başarı sıralamalarını da inceleyebilirsiniz.

Üniversiteni Tanıt, üniversite derecelendirme kuruluşları, YÖK ve ÖSYM tarafından halka açık bir şekilde yayınlanan verileri öğrenciler için derlemektedir. En iyi üniversiteler ve istatistiklerini incelemek için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

ÜniversiteBölümKont.2022 Puan2022 Sıra
İstanbul Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları 60+2 346.23320 122349
Hacettepe Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları 50+2 333.72191 167390
Ankara Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları 60+2 317.49459 244214
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları 60+2 304.85814 320788
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları 60+2 273.83727 570020

2023 Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları taban puanları ve başarı sıralamaları

En hızlı iş bulan ön lisans bölümleri

2021 Yılında TÜİK'in açıkladığı yükseköğretim istihdam göstergelerinde yer alan en hızlı iş bulan 5 ön lisans bölümünü sizler için derledik.

En hızlı iş bulan lisans bölümleri

2021 Yılında TÜİK'in açıkladığı yükseköğretim istihdam göstergelerinde yer alan en hızlı iş bulan 5 lisans bölümünü sizler için derledik.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü dersleri nelerdir?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümünde eğitim alacak öğrenciler için başlıca dersleri listeledik. Üniversitelerin web sitesini ziyaret ederek tüm dersleri ve ders içeriklerini inceleyebilirsiniz. 10 tane Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü dersi aşağıdaki gibidir:

  • Türk Dili Tarihi
  • Osmanlı Türkçesi
  • Türkmen Türkçesi
  • Azerbaycan Türkçesi
  • Türkiye Türkçesi
  • Eski Türkçe
  • Türk Halk Edebiyatı
  • Gagavuz Türkçesi
  • Kırgız Türkçesi
  • Özbek Türkçesi

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü eğitim süresi kaç yıldır?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü SÖZ ile öğrenci alan meslekler arasında olmakla beraber öğrenim süresi 4 yıldır. Bu bölümü tamamlamak için Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesine göre 240 AKTS'yi doldurmaları gerekmektedir. Üniversite veya bölüm tercihi yaparken en iyi sözel bölümleri listesi yapmayı da unutmayın.

Sözel puanı ile alan bölümler

Sizler için SÖZ ile alan bölümleri ve bazı popüler meslekleri listeledik. Üniversite bölümünüzü araştırırken diğer sözel mesleklerini veya sözel bölümlerini de incelemeyi unutmayın.

Üniversite Bölümleri ve Meslek Rehberi

Sizler için tüm üniversite bölümleri ve meslek rehberi hazırladık. 2 yıllık ön lisans programlarını ve 4 yıllık bölümleri detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

İçeriğe Git


İçeriği Paylaş