Biyoteknoloji Bölümü Nedir? Biyoteknoloji İş Olanakları Nelerdir?

Biyoteknoloji bölümü nedir, Biyoteknoloji iş olanakları nelerdir, Biyoteknoloji mezunları ne iş yapar sorularını cevapladık.

1720 kez okundu Üniversite Bölümleri
Son Güncelleme: 08 Mar 2025
Biyoteknoloji Bölümü Nedir? Biyoteknoloji İş Olanakları Nelerdir?

Üniversite tercihleri sürecindeki en zor kısım bölüm seçmek. İşte bu yüzden en çok sorulan Biyoteknoloji bölümü nedir, Biyoteknoloji bölümünde ne öğrenilir, Biyoteknoloji bölümü kaç yıl gibi soruların cevaplarını vereceğiz. Bakalım Biyoteknoloji mesleği size ne kadar uygun?

Tüm üniversite bölümleri listesini incelemek için bağlantıya tıklayabilir veya detaylı filtreleme yaparak sıralamaları incelemek isterseniz tercih robotu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Biyoteknoloji Bölümü Nedir?

Biyoteknoloji bölümü, biyoloji, kimya, fizik, mühendislik, bilgisayar bilimi gibi birçok farklı bilim dalını bir araya getirerek, yaşayan organizmaların özelliklerini ve fonksiyonlarını anlamak, değiştirmek ve kontrol etmek amacıyla teknolojiler geliştiren bir disiplindir. Biyoteknoloji, tıp, gıda, tarım, çevre, enerji ve diğer birçok endüstri için faydalı uygulamalar sağlayabilir. Biyoteknoloji mühendisleri, yeni ilaçlar ve aşılar geliştirerek hastalıkların tedavi edilmesine yardımcı olabilirler. Gıda endüstrisi için, biyoteknoloji mühendisleri, daha dayanıklı, verimli ve sağlıklı bitkiler, hayvanlar ve gıdalar üretebilirler. Tarım endüstrisinde, biyoteknoloji mühendisleri, daha yüksek verimli bitkiler, daha dirençli topraklar ve daha iyi tarım yöntemleri geliştirerek tarım faaliyetlerini iyileştirebilirler. Çevre endüstrisinde, biyoteknoloji mühendisleri, atık su arıtma, biyolojik mücadele yöntemleri ve biyolojik yakıtlar gibi çevre dostu uygulamalar geliştirebilirler. Enerji endüstrisinde, biyoteknoloji mühendisleri, biyolojik yakıtlar gibi yenilenebilir enerji kaynakları geliştirerek, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltabilirler.

Biyoteknoloji Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Biyoteknoloji mühendisleri, araştırma laboratuvarlarında, ilaç ve gıda endüstrisinde, biyolojik araştırma şirketlerinde, akademik kurumlarda, devlet kurumlarında, klinik araştırma merkezlerinde ve daha birçok alanda iş imkanı bulabilirler. İş olanakları arasında biyoteknoloji araştırmacısı, laboratuvar teknisyeni, mühendis, ürün yöneticisi, araştırma ve geliştirme yöneticisi, kalite kontrol uzmanı, pazarlama yöneticisi, proje yöneticisi gibi pozisyonlar yer alabilir.

Biyoteknoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?

Biyoteknoloji bölümünde eğitim alacak öğrenciler için başlıca dersleri listeledik. Üniversitelerin web sitesini ziyaret ederek tüm dersleri ve ders içeriklerini inceleyebilirsiniz. Bazı Biyoteknoloji bölümü dersi aşağıdaki gibidir:

  • Biyoteknolojiye Giriş
  • Biyomatematik
  • Bilgisayar Uygulamaları
  • Hücre Biyolojisi
  • Moleküler Biyofizik
  • Organik Kimya
  • Botanik
  • Biyosınıflandırma
  • Genetik
  • Biyoistatistik

Biyoteknoloji Bölümünün Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Biyoteknoloji bölümü SAY puanı ile öğrenci alan meslekler arasında olmakla beraber öğrenim süresi 4 yıldır. Bu bölümü tamamlamak için Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesine göre 240 AKTS'yi doldurmaları gerekmektedir. Üniversite veya bölüm tercihi yaparken en iyi sayısal bölümleri listesi yapmayı da unutmayın.

Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünü İnceleyin

Biyoteknoloji Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?

Biyoteknoloji, canlı organizmaların genetik yapısını manipüle ederek ilaç, tarım ve çevre teknolojileri geliştirmeyi amaçlayan bir disiplindir. Sağlık ve endüstriyel yeniliklerde öncü bir alandır. İşte Biyoteknoloji mezunlarının detaylı kariyer yolları:

  • Biyoteknolog: Gen düzenleme teknikleri (CRISPR) kullanarak yeni ilaçlar geliştirir; örneğin, kanser tedavisinde kullanılan bir protein tasarlayabilir.
  • Tarım Biyoteknolojisi Uzmanı: Genetiği değiştirilmiş bitkiler (örneğin, böcek dirençli mısır) üretir, verimi %30 artırabilir.
  • Çevre Biyoteknoloğu: Biyoremediasyon ile kirlenmiş suları temizler; örneğin, petrol sızıntısını bakterilerle %50 oranında arıtabilir.
  • Klinik Araştırmacı: Yeni biyoteknolojik tedavilerin klinik denemelerini koordine eder, hasta verilerini analiz eder.
  • Ar-Ge Yöneticisi: Biyoteknoloji laboratuvarlarında projeleri yönetir, biyosensörler veya yapay organlar gibi yenilikler üzerinde çalışır.
  • Eğitimci/Akademisyen: Üniversitelerde biyoteknoloji dersleri verir, genetik mühendisliği üzerine bilimsel makaleler yayımlar.

Biyoteknoloji mezunları, sağlık, tarım ve çevre alanlarında devrim yaratarak insanlığın geleceğine katkıda bulunabilir.

Biyoteknoloji Sıralamaları

Biyoteknoloji taban puanları ve sıralamaları tablosunda öne çıkan üniversiteleri inceleyebilirsiniz.

Üniversite Burs Kont. Yer. Yıl Puan Sıra
MERSİN ÜNİVERSİTESİ
Biyoteknoloji
(4 Yıllık)
Örgün
Ücretsiz 35+1+0+1+0 37 2024 269.794 393500
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Biyoteknoloji
(4 Yıllık)
Örgün
Ücretsiz 40+1+0+1+0 41 2024 269.57936 394744
NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
Biyoteknoloji
(4 Yıllık)
Örgün
Ücretsiz 45+2+0+2+0 48 2024 256.41687 479342
BARTIN ÜNİVERSİTESİ
Biyoteknoloji
(4 Yıllık)
Örgün
Ücretsiz 25+1+0+1+0 26 2024 253.92008 498600
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
Biyoteknoloji
(4 Yıllık)
Örgün
Ücretsiz 35+1+0+1+0 37 2024 242.55463 601466

Biyoteknoloji Başarı Sıralamaları (Tüm Liste)

Sizler için Biyoteknoloji bölümü hakkında detaylı bilgiler sunduk. Universitenitanit.com olarak meslek seçiminizde başarılar dileriz.


Robotik Ve Yapay Zeka Bölümü Nedir?
Üniversite Bölümleri

Robotik Ve Yapay Zeka Bölümü Nedir?

Robotik ve Yapay Zeka bölümü nedir ve Robotik ve Yapay Zeka mezunları ne iş yapar? Geleceğin mesleği olan bu bölümü inceleyin.

Tam 154 kez okundu :)

Felsefe Bölümü Nedir? İş Olanakları Nelerdir?
Üniversite Bölümleri

Felsefe Bölümü Nedir? İş Olanakları Nelerdir?

Felsefe bölümü nedir, Felsefe iş olanakları nelerdir, Felsefe mezunları ne iş yapar sorularını cevapladık.

Tam 1928 kez okundu :)

En İyi Üniversiteler Raporu Universitenitanit.com Tarafından
  • Quacquarelli Symonds Sıralamaları
  • Times Higher Education Sıralamaları
  • Urap İstatistikleri
  • Uniar Üniversite Araştırmaları
  • YÖK ve ÖSYM İstatistikleri