Logo - Üniversiteni Tanıt Logo - Üniversiteni Tanıt

Üniversiteni Tanıt, öğrencilere kaliteli içerikler sunarak faydalı bilgiler sağlar.

Üniversiteni Tanıt Youtube Kanalına Abone Ol

Öğrenciler için faydalı içeriklerimizden haberdar olmak için abone ol

Kanala Git

©2023 Üniversiteni Tanıt

E-Mail Gönder
Avrupa Gönüllü Hizmeti ile Yurtdışına Çık

Avrupa Gönüllü Hizmeti ile Yurtdışına Çık

Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH), 18 – 30 yaş arasında gençlerin Avrupa ülkelerinde en az 2 en fazla 12 ay için kamu yararına olan projelerde gönüllü çalışmasıdır.

Yurtdışı 3464 Güncelleme: 1 yıl önce 1 yıl önce

Yurtdışı gönüllülük projeleri kapsamında değerlendirilen Avrupa gönüllü hizmeti, gençlerin yurt dışına çıkmaları için güzel bir avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.

Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) nedir?

Proje her ne kadar Avrupa ülkelerini kapsıyor olsa da İngiltere’de de AGH projeleri yürütebilmek mümkündür. Yürütülen bu projeler genç Avrupa projeleri kapsamında değerlendirilmektedir. AGH projelerini yürütebilmek için öncelikle işleyişe hâkim olmanız gerekmektedir. Avrupa gönüllü hizmetinin AGH sivil toplum kuruluşu tarafından yürütüldüğünü ve desteklendiğini bilmeniz de önemlidir.

Avrupa Gönüllü Hizmeti programına kimler katılabilir?

Avrupa Gönüllü Hizmeti programına 18 – 30 yaş arasındaki bütün gençler katılabilmektedir. Bunun dışında, dil bilgisi dahil hiçbir şart aranmamaktadır. Zaten gönüllü eğitimler sırasında sizlere temel düzeyde dil eğitimi sağlanmaktadır. 30 yaş sınır olmakla birlikte proje kapsamında yaşınızın değişiyor olması önem arz etmemektedir. Önemli olan başvuru sırasındaki yaşınızdır. Bu şartın da sağlanması durumunda her türlü projeye gönüllü olarak katılabilmeniz mümkündür.

AGH projeleri kaç ay sürüyor?

AGH projeleri, kısa dönem ve uzun dönem olarak ikiye ayrılmaktadır. Kısa dönem gönüllü hizmeti projeleri 2 – 8 hafta sürerken, uzun dönem gönüllü hizmeti projeleri 2 – 12 aylık bir proje dönemini kapsamaktadır. Kısa dönem projeler genellikle engelli bireylere ya da imkanları kısıtlı olan gençlere yönelik çalışmalardır.

Avrupa Gönüllü Hizmeti olarak hangi işlerde çalışabilirim?

Avrupa Gönüllü Hizmeti olarak çalışılabilecek işler skalası oldukça geniştir. Sosyal sorumluluk projeleri vb. her türlü kâr amacı gütmeyen işlerde ve faaliyetlerde bulunabilirsiniz.

AGH başvurusu nasıl yapılır?

AGH başvurusu, akredite kuruluşlar aracılığıyla yapılmaktadır. Bu nedenle başvuru yapabilmeniz için sizi gönderecek olan bir dernek, vakıf, kuruluş vb. bulmanız gerekmektedir. Gönderen kuruluşun bulunmasından sonra bu kez de Avrupa Birliği tarafından onaylı, Avrupa’da ev sahibi olan akredite kurumları bulmanız gerekecektir. Gitmek istediğiniz ülkeden ev sahibi bir kurum bulmanız durumunda belirtilen kurumun çalışma alanlarını görüp seçim yapabilirsiniz. Kuruluş bulunduktan sonra yapılması gereken şey, bir motivasyon mektubu yazmaktır. Bu mektupta özgeçmişiniz, kişisel özellikleriniz, almış olduğunuz eğitimler vb. bilgiler yer almalıdır. Sonrasında neden bu faaliyetlerde yer almak istediğinizi, neler yapabileceğinizi belirtmeniz gerekmektedir. Motivasyon mektubu aslında bir tür sizi neden almaları gerektiğine dair ikna mektubudur. Bu nedenle motivasyon mektubunu yazarken bu ayrıntıya dikkat etmeniz gerekmektedir. Mektubu gönderdikten sonra dönüş sağlanmasını beklemelisiniz.

Europass ile CV nasıl oluşturulur?

Europass ile Cv oluşturma işlemi, AGH başvuruları için önem arz etmektedir. Europass, Avrupa’da geçerliliği olan bir CV oluşturma işlemi olduğu için bu şekilde hazırladığınız Cv’ler geçerli sayılacaktır. Europass ile Cv oluşturabilmeniz için ilk olarak Europass profili oluşturmanız gerekmektedir. Profilinizi tamamladıktan sonra dilediğiniz tasarımı seçip Cv’nizi kolayca tamamlayabilirsiniz.

Motivasyon mektubunun önemi nedir?

Motivasyon mektubu, sizin kuruluşları kendiniz için ikna ettiğiniz bir mektuptur. Yapmak istediğiniz gönüllü hizmeti yapmak isteme nedenlerinizi başarılı bir biçimde sıralamanız gerekmektedir. Bu nedenle başvurduğunuz kuruluşu, sizleri almaları için ikna etmeniz gerekmektedir. Bu mektubu hazırlarken bunu göz önünde bulundurarak hazırlamalı, abartılı ifadelerden kaçınarak gerçek bilgileri yazmalı ve ikna kabiliyetinizi sonuna kadar kullanmalısınız.

Ev sahibi kuruluş nasıl bulunur?

Ev sahibi kuruluş bulmak, en temel işlemlerin başında gelmektedir. Ev sahibi kuruluşlar için belirlenen web siteleri mevcuttur. Bu web siteleri üzerinden ev sahipliği yapan ülke ve kuruluşları bularak onların şartlarını inceleyebilir ve başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Ev sahibi kuruluşlara başvururken motivasyon mektubunuzu oldukça başarılı hazırlamanız gerekmektedir.

AGH için neleri öğrenmeliyim?

Avrupa Gönüllü Hizmetine başvuruda bulunmadan önce mutlaka bilmeniz gerekenler;

Destekleyen Kuruluş (Supporting Organisation)

Destekleyen kuruluş aslında sizi gönderen kuruluş olmaktadır. Türkiye’de birçok farklı destekleyici kuruluş bulunmaktadır. Bunlardan en bilinen akredite kuruluş Anadolu Üniversitesi’dir.

Ev Sahibi Kuruluş (Receiving Organisation)

Ev sahibi kuruluş, gitmek istediğiniz ülkede bulunan ve projeleri gerçekleştirmeniz noktasında sizlere destek sağlayacak olan, konaklama vs. ile ilgilenecek olan kuruluşları ifade etmektedir.

Lider Kuruluş (Lead Organisation)

Lider kuruluş, AVRUPA Gönüllü Hizmeti’ni gerçekleştiren sivil toplum kuruluşudur.

Gönüllü (Volunteer)

Gönüllü, bu projelerde hiçbir kâr amacı gütmeden çalışmayı kabul eden kişidir.

Mentör (Mentor)

Mentör, gönüllülere hangi işi nasıl yapacakları konusunda liderlik yapacak olan yardımcı kişiler ya da eğitmenlerdir.

Ulusal Ajans (National Agency)

Ulusal Ajanslar, Erasmus gibi, ülke sınırları içerisinde akredite olmuş yardımcı destek kuruluşları olarak bilinmektedirler.

Hangi harcamalarım karşılanır?

Peki, her şey tamamlandı varsayalım. Hangi harcamalarınız karşılanacak?

Yolculuk masrafları (Travel Cost)

Gönüllülük faaliyetleri kapsamında kendi ülkenizden çalışacağınız ülkeye gidiş ve dönüş biletleriniz karşılanmaktadır. Bunun dışında gidiş dönüş sağlamak istediğinizde kendi bütçenizden karşılamanız gerekmektedir.

Yemek masrafları (Food cost)

Yemek masrafları da konaklama ve yolculuk masrafları gibi AGH kapsamında karşılanmaktadır.

Cep Harçlığı (Pocket Money/Volunteer Allowance)

Cep harçlığı, gidilen ülkenin ekonomik durumuna göre değişkenlik göstermekte olup bu bünyede çalışacak olan herkese verilmektedir.

Konaklama (Accommodation)

Konaklama, tek bir tip değildir. Bu çalışmalar için gitmiş olduğunuz ülkede herhangi bit ailenin yanında kalabilir, yurtta konaklayabilir ya da diğer gönüllüler ile birlikte evde kalabilirsiniz. Konaklama şekliniz, ev sahibi kuruluşun bütçesine ve uyguladığı tarifeye göre değişmektedir.

Seyahat Sağlık Sigortası (Insurance)

Seyahat sağlık sigortası, zorunlu olarak yapılmaktadır.

Yerel Ulaşım Giderleri (Local transportation)

Yerel ulaşım masrafları, proje kapsamı dışında karşılanmamaktadır.

Vize ve Oturma İzni masrafları (Visa and Residence Permit costs)

Vize ve oturma izni masrafları, gönderen kuruluş tarafından karşılanacaktır.

Yurt dışı çıkış harcı

Yurt dışı çıkış harcı masrafları da gönderen kuruluş tarafınca karşılanmaktadır.

AGH projelerinden döndükten sonra yaşamış olduğunuz bu deneyim hakkında sizinle bir görüşme talebinde bulunulacaktır. Bu görüşme sonucunda sizlere belli başlı projeleriniz için destek verilmeye de devam edilecektir.

Avrupa dayanışma programı projelerine mutlaka başvurmalısınız.

İçeriği Paylaş