Akademisyen Nasıl Olunur?
Başarılı bir kariyere sahip olmak isteyenlerin en önemli hedeflerinden biri akademisyen olmaktır. Akademisyen nasıl olunur, şartları nelerdir, anlattık.
Nedir 11443 Güncelleme: 2 yıl önce 2 yıl önceBaşarılı bir kariyere sahip olmak isteyenlerin en önemli hedeflerinden biri akademisyen olmaktır. Akademisyen nasıl olunur, şartları nelerdir, anlattık.
Üniversitede çalışmak, toplumda saygı görmek ve iyi bir ücret almak gibi faydaları nedeniyle günümüzde en popüler mesleklerden biri akademidir. Ancak akademisyen olmak için çok zorlu bir yol gerekiyor. Bu yüzden çoğu zaman akademisyen nasıl olunur sorusu araştırılıyor.
Akademik yaşamda emek oldukça yoğundur. Bu çalışmaların lise yıllarında başlaması çok önemlidir. Böyle bir kariyer hedefiniz varsa, henüz lisedeyken hemen hazırlıklara ve bir plan üzerinde çalışmaya başlamalısınız. Aksi takdirde, yolda önemli zorluklarla karşılaşabilir ve muhtemelen hedeflerinizi değiştirmeniz gerekebilir. Akademisyen nasıl olunur yazımız bununla ilgili size fazlasıyla bilgi verecektir.
Akademisyen Nedir?
Akademisyenler, üniversitelerde ve diğer yükseköğretim kurumlarında öğretim ve araştırmaya odaklanan çalışanlardır. Bir toplum için akademisyenler olmazsa olmazlardandır. Akademisyenler yoksa veya onların kalitesi geri kalanların altındaysa bir toplumda ilerleme olmaz. Birçok yönden, bu tür bir uygarlık aslında geriler. Hepsi, söz konusu toplumları küresel sahneden silme veya harmanlama etkisine sahiptir.
Akademisyenler tipik olarak bir çalışma alanına odaklanır ve becerilerini orada geliştirir. Örneğin sosyal bilimlere veya doğa bilimlerine odaklanırlar ve bu alanlarda çeşitli çalışmalar yaparlar. Yaratıcı düşünceler üretirler ve sorunlara özgün yanıtlar verirler. Bilimsel çalışmalar yaparak bilimsel araştırmalara katkı sağlarlar.
Akademisyen Olma Şartları Nelerdir?
Sizi işe almak isteyen üniversiteye bağlı olarak, akademik pozisyonlar için farklı şartlar olabilir. Akademisyenlik çok zorlu bir alan olduğu için koşullar da aynı şekilde biraz zorlayıcıdır. Bu noktada, esas olarak iki grup koşul vardır. İlk standart grubu, bireyin akademik başarısı ile ilgilidir ve ikinci grup daha geniştir. Bu düşünceler ışığında akademik başarının ön koşulları şunlardır:
- Lisans eğitimini başarıyla tamamlamak
- ALES sınavında 70 ve üzeri puan
- En az 50 YDS puanı almak
- Lisansüstü eğitim için ön koşulların oluşturulması
- Lisansüstü eğitimini başarıyla tamamlamış olmak
- Doktora için gerekli şartları yerine getirmek ve doktora eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamak
- Yüksek lisans ve doktora tezlerini başarı ile teslim etmek
- Araştırmaya ve öğrenmeye hazır olma
- Hem yazma hem de konuşmada yüksek iletişim yetenekleri
Koşulları sağlayanlar iş başvurusunda bulunabilirler. Ancak akademik başarı kriterleri, özellikle ALES ve YDS puanları yükseldikçe istenilen sonuca ulaşma olasılığı artmaktadır.
Lisans not ortalaması, dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli faktördür. Adayların alınmaya hak kazanabilmeleri için minimum ortalama 2.50 veya 3.00 olması gerekir. Lisans derecesi sadece şu anda geçerlidir. Daha sonraki işlemler ilgili not ortalamasını kullanmaz. İyi bir not ortalaması ile mezun olmak size fayda sağlar.
2022 Yılında Akademisyen Nasıl Olunur?
Adayların akademisyen nasıl olunur sorusunun cevabı için öncelikle yukarıda belirtilen nitelikleri taşımaları gerekmektedir diyebiliriz. Başvurunun daha sonra iş ilanında belirtilen adımlara uygun olarak yapılması gerekmektedir. Akademisyen olabilmek için önce araştırma görevlisi olarak çalışmak gerekir. Adaylar artık kendi planlarını tam olarak belirlemelidir. Aslında araştırma görevlisi alımı akademisyen yetiştirmeye yöneliktir. Sonuç olarak adaylar bu alana kendi şartlarına uygun seviyede girebilirler.
Başvuru sonrasında ALES ve YDS standartlarında araştırma görevlisi olarak çalışacak kişilerle mülakat yapılacak ve mülakat sonuçlarına göre kadrolu olarak işe alınıp alınmayacaklarına karar verilecektir. Ayrıca, öğretim kadrosu için doktora ve yüksek lisans derecesine sahip olma niteliklerini taşıyorlarsa bu pozisyonlara başvurabilirler. Başvuru sonrasında adayların ALES ve YDS puanları dikkate alınır ve ilgili puanların ortalaması alınarak sıralama belirlenir. En iyi 10 başvuranın daha sonra bir görüşmeye katılmaları istenir. İşe alım yapılırken görüşmenin sonuçları dikkate alınır. Adaylara farklı şartların getirilebileceği belirtilmelidir. Lisans eğitiminizi belirli bir bölümde tamamlamış olmak veya belirli bir disiplinde yüksek lisans ve doktora derecelerinize göre çalışmak gibi gereksinimlerle karşılaşabilirsiniz.
Kaç Senede Akademisyen Olunur?
Adayların akademisyen olabilmeleri için doktora eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir. Doktora eğitimlerini aldıktan sonra akademisyen olarak tanınırlar. Bunun ışığında adayların sırasıyla lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini almaları gerektiği söylenebilir. Adayların akademisyen olabilmeleri için 4 yıllık lisans, 2 yıllık yüksek lisans ve 4 yıllık doktora eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir. On yıl sonra bu aşamaları başarıyla tamamlayan adaylar akademisyen olabilirler. Bununla birlikte, yukarıda listelenen zamanlar, gerekli olan mutlak minimumlardır. Sürenin daha da uzayabileceği bilinmelidir. Örneğin, lisans eğitiminin beş yıl sürmesi ve yüksek lisans eğitiminin ardından ara verilmesi nedeniyle bu süre on yıldan fazla da olabilir.
Akademisyen Ne İş Yapar?
Akademisyenler, üniversite veya yüksek eğitim kurumlarında lisans öğrencilerine eğitim verirler. Aynı zamanda bilimsel araştırmalara katkı sağlayarak toplumun ve bilimin gelişmesine yardımcı olan bir meslek dalıdır. Akademisyenler, sürekli kendini geliştirmek, bilimsel araştırmalar yapmak ve tecrübesini çalışmalara dökmektedirler.
2022 Yılında Akademisyen Maaşları ne kadar?
Akademisyen maaşları devlet üniversiteleri ve özel üniversitelere göre değişkenlik göstermektedir. Devlet üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin maaşları aşağıdaki gibidir.
- 25 + yıllık Profesör maaşı (en az 4 yıllık): 24,270.49 TL
- 17 yıllık Profesör maaşı (3 yıllık): 24,203.36 TL
- 16 yıllık Profesör maaşı (2 yıllık): 21,605.44 TL
- 25 + yıllık Doçent maaşı (kazanılmış hak aylık derecesi 1): 18,377.05 TL
- 15 yıllık Doçent maaşı: 15,891.04 TL
- 12 yıllık Doçent maaşı: 15,972.32 TL
- 9 yıllık Doktor Öğretim Üyesi maaşı: 15,736.09 TL
- 6 yıllık Doktor Öğretim Üyesi maaşı: 15,691.17 TL
- 6 yıllık Araştırma Görevlisi maaşı: 14,270.74 TL
- 3 yıllık Araştırma Görevlisi maaşı: 14,231.93 TL
- Yeni başlayan Araştırma Görevlisi maaşı: 14,023.80 TL
- 25 + yıllık Öğretim Görevlisi maaşı: 14,847.49 TL
- 9 yıllık Öğretim Görevlisi maaşı: 14,125.78 TL
- 6 yıllık Öğretim Görevlisi maaşı: 13,924.77 TL
- Yeni başlayan Öğretim Görevlisi maaşı: 13.677 TL
Türkiye’deki Üniversitelerde Kaç Akademisyen Var?
Öğretim üyelerinin 155.634'ü devlet üniversitelerinde, 28.819'u vakıf üniversitelerinde ve 249'u vakıf meslek yüksekokullarında görev yapmaktadır. Akademisyenlerin %4,2'si erkek, %45,8'i ise kadınlardan oluşuyor. Tablo aşağıdaki gibidir:
Öğretim Üyeleri | Kadın | Erkek | Toplam |
---|---|---|---|
Profesör | %33,2 | %66,8 | 32185 |
Doçent | %40,2 | %59,8 | 20144 |
Doktor Öğretim Üyesi | %45,7 | %54,3 | 41484 |
Öğretim Görevlisi | %50,8 | %49,2 | 38392 |
Araştırma Görevlisi | %52,1 | %47,9 | 52497 |
Üniversiteni Puanla
Yorum Yap, puan ver!